A nie zauważyliście u siebie takiej przypadłości, że jak fotografujemy stojący obiekt w trybie AFC to w niektórych przypadkach (u mnie na D700 dość często) AF płata figle?
Szukaj
A nie zauważyliście u siebie takiej przypadłości, że jak fotografujemy stojący obiekt w trybie AFC to w niektórych przypadkach (u mnie na D700 dość często) AF płata figle?
Raczej problem tkwi w sprzęcie nie w warunkach bo takie foto da się bez problemu zrobić .
Z tym samym sprzętem ze sfotografowaniem łosia w lesie (z podobnej odległośći) nie ma problemu. 80% zdjęć trafionych celnie. Problem, jak pisałem, pojawia się, gdzy w kadrze jest dużo śniegu a obiekt mały. Dlatego myślę, że to jednak "zmyłka" AF od blasku śniegiu, a nie sprzęt
Pagaik słusznie zauważył, że zima odchodzi, Ekstraklasa też już gra, w tej sytuacji 300 zmieni nieco zastosowanie.![]()
jesteś pewny że jest ok?
Jeżeli masz efekt tylko przy dużej ilości białej powierzchni to najbardziej prawdopodobne jest to że któraś z powierzchni soczewek lub układu luster/soczewki systemu AF są zabrudzone lub zatłuszczone. Do momentu gdy nie wyczyścisz części takiego lustra- nawet nie będziesz widział ze jest brudne/tłuste.
Podobny problem pojawiał się u mnie czasem przy założeniu UVki i dużych jasnych powierzchni
No to nie wiem u mnie śmiga aż milo d700 sigma 150-500 , pucha w trybie dx i jeszcze z tego ciągnięty mega crop ,
http://plfoto.com/popup/full.php?pho...2&color=F8F8F8
D700 plus 500 (foto z fejsa pobrane wiec jakość siadła, w org jest ok)
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/5137a0347e4c5.jpg
Mialem podobne efekty z 24-70: pod ostre swiatlo (przymglone niebo) dostaje potwierdzenie ostrosci tyle ze potem na fotce nie moge jej znalezc.
Moze byc tak jak pisza koledzy - kwestia sub-lustra.
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Wiesz, jestem z marynarzem z wyksztalcenia, a ci z reguly wierza w zabobony: moje zdolnosci manualne + lustro to 7 lat nieszczescia
Czyli - nie czyscilem, chyba wysle puszke do serwisu - przyda jej sie przeglad po 2 latach
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Skontaktuj się z nami