Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

A nie zauważyliście u siebie takiej przypadłości, że jak fotografujemy stojący obiekt w trybie AFC to w niektórych przypadkach (u mnie na D700 dość często) AF płata figle?

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Raczej problem tkwi w sprzęcie nie w warunkach bo takie foto da się bez problemu zrobić .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Raczej problem tkwi w sprzęcie nie w warunkach bo takie foto da się bez problemu zrobić .
    Z tym samym sprzętem ze sfotografowaniem łosia w lesie (z podobnej odległośći) nie ma problemu. 80% zdjęć trafionych celnie. Problem, jak pisałem, pojawia się, gdzy w kadrze jest dużo śniegu a obiekt mały. Dlatego myślę, że to jednak "zmyłka" AF od blasku śniegiu, a nie sprzęt
    Pagaik słusznie zauważył, że zima odchodzi, Ekstraklasa też już gra, w tej sytuacji 300 zmieni nieco zastosowanie.

Domyślnie

jesteś pewny że jest ok?
    Jeżeli masz efekt tylko przy dużej ilości białej powierzchni to najbardziej prawdopodobne jest to że któraś z powierzchni soczewek lub układu luster/soczewki systemu AF są zabrudzone lub zatłuszczone. Do momentu gdy nie wyczyścisz części takiego lustra- nawet nie będziesz widział ze jest brudne/tłuste.
    Podobny problem pojawiał się u mnie czasem przy założeniu UVki i dużych jasnych powierzchni

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

No to nie wiem u mnie śmiga aż milo d700 sigma 150-500 , pucha w trybie dx i jeszcze z tego ciągnięty mega crop ,
    http://plfoto.com/popup/full.php?pho...2&color=F8F8F8
    D700 plus 500 (foto z fejsa pobrane wiec jakość siadła, w org jest ok)
    http://www.gdp.art.pl/upload/pics/5137a0347e4c5.jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon001 Zobacz posta
    Nastawić ostrość na LV przy dużym powiększeniu?
    Powiększenie, generalnie nie mam wielkiego znaczenia na ustawienie ostrości w zadanym punkcie. Ale jeśli sporo powiększysz, to łatwiej dostrzeżesz, jeszcze przed naciśnięciem spustu, czy ostrość jest ustawiania ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    jesteś pewny że jest ok?
    Jeżeli masz efekt tylko przy dużej ilości białej powierzchni to najbardziej prawdopodobne jest to że któraś z powierzchni soczewek lub układu luster/soczewki systemu AF są zabrudzone lub zatłuszczone. Do momentu gdy nie wyczyścisz części takiego lustra- nawet nie będziesz widział ze jest brudne/tłuste.
    Podobny problem pojawiał się u mnie czasem przy założeniu UVki i dużych jasnych powierzchni
    A jak to wyczyścić? Płyn do matryc będzie dobry w połączeniu ze szpatułką?

Domyślnie

Mialem podobne efekty z 24-70: pod ostre swiatlo (przymglone niebo) dostaje potwierdzenie ostrosci tyle ze potem na fotce nie moge jej znalezc.
    Moze byc tak jak pisza koledzy - kwestia sub-lustra.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    Mialem podobne efekty z 24-70: pod ostre swiatlo (przymglone niebo) dostaje potwierdzenie ostrosci tyle ze potem na fotce nie moge jej znalezc.
    Moze byc tak jak pisza koledzy - kwestia sub-lustra.
    No a próbowałeś czyścić?

Domyślnie

Wiesz, jestem z marynarzem z wyksztalcenia, a ci z reguly wierza w zabobony: moje zdolnosci manualne + lustro to 7 lat nieszczescia
    Czyli - nie czyscilem, chyba wysle puszke do serwisu - przyda jej sie przeglad po 2 latach
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów