Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z AF na śniegu

Czy ktoś może miał podobny problem, że AF nie może ustawić ostrości na obiekt (sarny) stojący na śniegu, odległośc ok. 80-100 m? W wizjerze podaje, że jest OK, a na zdjęciu nie. Ten sam obiektyw i aparat w innych warunkach (kiedy obiekt jest bliżej lub nie ma śniegu) trafia bezbłędnie. Co za cholera?

Domyślnie

Może BF/FF?
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    Może BF/FF?
    Raczej nie, bo w innych warunkach jest OK. Chyba, że zależy to od odległości.

Domyślnie

Na takich odległościach ostrość ustawiana jest już na nieskończoność, więc stawiałbym raczej na zwykłe "mydło" spowodowane tak wielką odległością... Nic innego mi do głowy nie przychodzi....
    Możesz pokazać jakiś przykład ?
    P.S. Jakie szkło ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba.Daf Zobacz posta
    Na takich odległościach ostrość ustawiana jest już na nieskończoność, więc stawiałbym raczej na zwykłe "mydło" spowodowane tak wielką odległością... Nic innego mi do głowy nie przychodzi....
    Możesz pokazać jakiś przykład ?
    P.S. Jakie szkło ?
    Mydło odpada. 2,8/300 VRII

Domyślnie

Tak sobie jeszcze myślę... Może gęstość powietrza ? Jakieś lekkie zamglenie ?

Domyślnie

Na większych odległościach jest to bardziej widoczne, ale nie mówię że to zdecydowanie w tym problem
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    Na większych odległościach jest to bardziej widoczne, ale nie mówię że to zdecydowanie w tym problem
    Raczej mam wrażenie, że jak obiekt na śniegu zajmuje mało kadru (ja ta sarna ze 100 m), to blask śniegu (czy jego białość) zakłóca działanie AF. Możliwe to?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon001 Zobacz posta
    Raczej mam wrażenie, że jak obiekt na śniegu zajmuje mało kadru (ja ta sarna ze 100 m), to blask śniegu (czy jego białość) zakłóca działanie AF. Możliwe to?
    Możliwe to bo śnieg odbija światło i body żle ustawi parametry < zgadnę w słoneczny dzień takie problemy .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Możliwe to bo śnieg odbija światło i body żle ustawi parametry < zgadnę w słoneczny dzień takie problemy .
    Raczej w słoneczny. Miałeś taki problem?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów