Close

Strona 5 z 28 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    A cóż takiego cudownego pokazał przez te 16 lat Pentax?
    Hmmm pomyslmy przez te ostatnie 5 lat.. m.in.:
    - DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF] SDM
    - DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF] SDM
    - 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]
    - DA 55mm F1.4 SDM
    - DA 60-250mm F4 ED [IF] SDM
    - DA 70mm F2.4 Limited
    - DA 17-70mm f/4.0 AL [IF] SDM
    - DA 15 mm F4 ED AL Limited
    - D FA 100 mm f/2,8 Macro WR
    - smc DA 35mm f/2,4 AL
    - DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL IF DC WR
    - DA 50 mm f/1,8
    - HD PENTAX DA 560mm F5.6 ED
    - DA 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM
    - DA 40 mm f/2.8 XS
    A ostatnio firma Ricoh poinformowała o wprowadzeniu do swojej oferty pięciu zmodyfikowanych obiektywów stałoogniskowych Pentax DA Limited:
    - 15 mm f/4,
    - 21 mm f/3,2,
    - 35 mm f/2,8 Macro,
    - 40 mm f/2,8
    - 70 mm f/2,4
    Wiec cos tam sie dzieje....
    a i chodza pogloski ze w przyszlym miesiacu maja pokazac nastepce K-5/II/IIs - K-3? z nowym kitem:
    -DA 18-70mm f/2.8 - pozyjemy....zobaczymy

Fuji to system bezusterkowy czyli stosunkowo młoda kategoria sprzętu i żaden z producentów nie zapewnił sobie takiego udziału w rynku jak Canon i Nikon w przypadku lustrzanek FF.
    Nie byl bym taki pewien...bezlusterkowce cholernie szybka sie rozwijaja...takze klasa APS-C lustrzanek dzieki wiekszej konkurencji...czego nie mozna powiedziec o klasie FF.

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Pentax z premierą body FF mógłby też poczekać do pojawienia się na rynku nowych szkieł Sigmy - 24, nowe 50 1,4, 135 i 24-70. Do tej pory Sigma robiła wersje dla Pentaxa, więc tym bardziej po premierze body FF tej firmy powinna mieć mocowanie nowych szkieł do Pentaxa. Bo to chyba dobry interes zapewnić sprzedaż szkieł także dla systemu, który nie ma ich własnych odpowiedników pod FF. Do tego dochodzą już dostępne dobre S 35, 50 i 85 1,4 oraz 70-200 OS HSM. W połączeniu z możliwością wymiany bagnetu w Sigmie - byłoby nad czym myśleć, gdyby Pentax wypuścił tańszy a nie gorszy odpowiednik D800. A nawet body w tej samej cenie, ale porównywalne jakościowo, z mniejsza ilością Mpx a większą fps (jak Canon 5d mk III). Byłby to już jakiś początek, zwłaszcza dla posiadaczy body APSC w Pentaxie. Ale są jeszcze księgowi i może oceniają sprawę podobnie jak Nikon wypuszczenie D400.

Domyślnie

Mozliwe ze poczekaj wlasnie na te targi z puszka FF (zreszta ponoc mowili ze wlasnie w przyszlym roku ma byc) , na razie ponoc 8 pazdziernika ma sie pokazac K-3 - ciekaw jestem tej puszki -sporo info jest na necie juz.
    Co do szkiel Sigmy to zapowiedzieli na przyszly rok 9 nowych szkiel -> http://fotoblogia.pl/2013/09/12/plot...ych-obiektywow

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Tak, zapowiedzi Sigmy co do szkieł są ciekawe. Jest o tym osobny post. Napisałem tylko o kilku podstawowych umożliwiających stworzenie systemu z FF Pentaxa. Sam mam 4-te szkło Sigmy i jest OK.
    A K-3 również chętnie obejrzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Hmmm pomyslmy przez te ostatnie 5 lat.. m.in.:
    - DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF] SDM
    - DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF] SDM
    - 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]
    - DA 55mm F1.4 SDM
    - DA 60-250mm F4 ED [IF] SDM
    - DA 70mm F2.4 Limited
    - DA 17-70mm f/4.0 AL [IF] SDM
    - DA 15 mm F4 ED AL Limited
    - D FA 100 mm f/2,8 Macro WR
    - smc DA 35mm f/2,4 AL
    - DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL IF DC WR
    - DA 50 mm f/1,8
    - HD PENTAX DA 560mm F5.6 ED
    - DA 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM
    - DA 40 mm f/2.8 XS
    A ostatnio firma Ricoh poinformowała o wprowadzeniu do swojej oferty pięciu zmodyfikowanych obiektywów stałoogniskowych Pentax DA Limited:
    - 15 mm f/4,
    - 21 mm f/3,2,
    - 35 mm f/2,8 Macro,
    - 40 mm f/2,8
    - 70 mm f/2,4
    Wiec cos tam sie dzieje....
    Czego ma dowodzić ta wyliczanka?
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanTarn1 Zobacz posta
    A K-3 również chętnie obejrzę.
    Takze jestem ciekaw tej puszki - ponoc w okolicach 8 pazdziernika ma sie pokazac.
    A tu troche info co znalazlem:
    - link 1
    - link 2
    - dpreview forums
    - dpreview forums 2
    - pentaxforums

Czego ma dowodzić ta wyliczanka?
    Odpowiedzialem na pytanie - taki problem ze zrozumieniem?

Domyślnie

Odpowiedzialem na pytanie - taki problem ze zrozumieniem?
    No chyba nie do końca. Borat pytał raczej o coś co wyróżnia się z tłumu, a Ty wymieniłeś wszystko(lub prawie wszystko bo nie znam systemu) jak leci. Z ciekawości przejrzałem testy części obiektywów(na wszystko czas nie pozwolił) i poza kilkoma perełkami, reszta to wg mnie przeciętniaki lub jak kto woli średnia krajowa a są też na twojej liście ewidentne wpadki jak np pierwszy z wymienionych 16-50 w którym lista wad jest prawie tak długa jak twoje zestawienie
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 01-10-2013 o 09:15

Domyślnie

Wyróżnia z tłumu podobnych produktów :
    - bardzo dobre oprogramowanie matrycy
    - fajne małe szkła (tak wiem niektórzy są szalenie dumni że mają dużego obiektywa )
    - małe rozwiązania które ułatwiają życie np. HyP-M - coś czego w nikonach brakuje jak cholera
    - korpusy są małe i bardzo ciche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    No chyba nie do końca. Borat pytał raczej o coś co wyróżnia się z tłumu, a Ty wymieniłeś wszystko(lub prawie wszystko bo nie znam systemu) jak leci. Z ciekawości przejrzałem testy części obiektywów(na wszystko czas nie pozwolił) i poza kilkoma perełkami, reszta to wg mnie przeciętniaki lub jak kto woli średnia krajowa a są też na twojej liście ewidentne wpadki jak np pierwszy z wymienionych 16-50 w którym lista wad jest prawie tak długa jak twoje zestawienie
    No chyba kolego nie zrozumiales Ty rozmowy - rozmowa byla na temat szkiel (produkcji Nikona z ostatnich 16 lat i tego co Pentax wypuscil przez ten czas) - wroc 2 strony i doczytaj.
    Nie wymienilem wszystkiego - tylko to co zostalo wprowadzone w ostatnich ok5 latach
    a 16-50 nie jest az takim zlym szklem - no chyba ze czytasz opatycznych tylko - ja wole opinie znanych fotografow,np.:
    - http://www.benjaminkanarekblog.com/2...orites-part-1/
    a takze innych uzytkownikow - poczytaj komentarze pod testem optycznych.
    lub sam fakt ze to szklo razem z Nikkorem 12-24 i Canonem 24-70 dostało nagrodę Photographera za najlepszy zoom roku
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 02-10-2013 o 00:25

Domyślnie

No chyba kolego nie zrozumiales Ty rozmowy - rozmowa byla na temat szkiel (produkcji Nikona z ostatnich 16 lat i tego co Pentax wypuscil przez ten czas) - wroc 2 strony i doczytaj.
    Sugeruję samemu skorzystać ze swojej rady i doczytać, bo dyskusja nie dotyczyła byle jakich obiektywów, byle powstały w przeciągu ostatnich 15 lat. Jeden z kolegów, podejrzewam że trochę zaczepnie zasugerował że w przeciągu 15 lat Nikon nie wyrzucił z siebie nic nadzwyczajnego, na co drugi z delikatną nutką złośliwości zapytał co takiego cudownego w tym czasie wypuścił Pentax na co Ty odpowiedziałeś mu listą . Nie byłoby się do czego przyczepić gdybyś w tej liście zgodnie z pytaniem które wcześniej zacytowałeś umieścił jedynie Pentaxowe perełki, ale ty umieściłeś tam wszystko co powstało w przeciągu kilku lat. Są na tej liście obiektywy bardziej i mniej udane, ale jedno jest pewne. Nie wszystkie po dokonaniu swojego żywota pójdą prosto do obiektywowej Valhalli. Mam do Ciebie jedną małą prośbę. Zanim zarzucisz mi brak umiejętności czytania ze zrozumieniem(przyznam, że szyk wyrazów w zdaniu jest przedziwny) , co jest delikatnie mówiąc w złym tonie w przypadku kulturalnie wymieniających poglądy osób, przeczytaj raz jeszcze o co pytał cytowany przez Ciebie kolega oraz w jaki sposób się do tego odniosłem. Wracając do przeczytanych przeze mnie testów a w szczególności tych dotyczących 16-50 to korzystałem z optycznych, fotopolis, photozone oraz forum Pentax user. Prawdą jest, że obiektywowi najbardziej dostało się na Aptecznych, ale jak się domyślam nie dlatego, że byli stronniczy ale bardziej ze względu na to, że dostali uwalony sprzęt jak sugeruje jeden z forumowiczów pod testem lub wstępniak na fotopolis. Niestety nawet olewając test optycznych i czytając inne testy można dojść do tych samych wniosków. Obiektyw zaliczył wpadki w takich kategoriach jak poziom aberracji chromatycznej, praca pod światło w stylu tokiny, dystorsja i winietowanie(choć to akurat normalka przy tego typu zoomach), koma i miekkie rogi. Na forum Pentax szkło ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, wielu wybrało znacznie tańszego 17-70. Najlepsza jednak z tego wszystkiego jest cena, za prawie 4 tysie to jednak tych wad jest za dużo. Moim zdaniem za tyle to lepiej kupić Sigmę 17-50 os, bardziej ostra w centrum, na brzegach taka sama kiszka, lepiej sobie radzi z odblaskami i CA. Na korzyść Pentaxa przemawia moim zdaniem tylko budowa, a że budową zdjęć się nie robi to za różnicę w cenie wybrałbym się na wakacje.

P.s To że szkło dostało nagrodę to dla mnie średni argument. Z tego co widzę to co roku każdy producent ucent za coś musi ją dostać żeby mu smutno nie było. Namnożyło się tych nagród tyle że trudno się w tym połapać. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 02-10-2013 o 12:25

Strona 5 z 28 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów