Close

Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Robi się taka historia jak z Duke Nukem Forever. No, ale Duka wypuścili to i może Pentax FF się pojawi.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Powiedzmy sobie szczerze kto to FF od Pentaxa będzie kupował? Pentax po prostu przespał dobre 5 lat jak nie lepiej i teraz to musztarda po obiedzie.

Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych, lamp i akcesoriów. Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Oczywiście za wcześnie się podnieciłem. Nie żebym uwierzył w 1200$ za full frejma, ale oczywiście cena odnosiła się do porcji plotek o K-3.

Domyślnie

Nie oni pierwsi i nie ostatni będą zaczynali od zera (zapowiadany NEX FF). W sumie nie od zera, bo trochę limitedów FA Pentax wypuścił.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Powiedzmy sobie szczerze kto to FF od Pentaxa będzie kupował? Pentax po prostu przespał dobre 5 lat jak nie lepiej i teraz to musztarda po obiedzie.

Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych, lamp i akcesoriów. Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
    Bo świat się nie kończy na tych systemach?
    Bo pentax zwykle miał coś ciekawego do zaoferowania ?
    Bo produkował małe prawie profi korpusy które niektórymi funkcjami przewyższały korpusy profi ?
    Bo potrafi lepiej oprogramować matrycę niż nikon ?

Znajdzie się parę argumentów za zakupem puszki pentaxa. Ja z dziką rozkoszą opuściłbym stajnię nikona tylko po to żeby mieć 31mm 43mm 77mm problem by powstał tylko przy szkle ok 200mm . 14-24 mało użyteczne z mojego punktu widzenia przez babola związanego z tymi syper duper nanopowłokami zamieniłbym na ciamcianga 14mm - taki zestaw wystarczy

ach... zapomniałbym.... pentax potrafi zrobić cichą migawkę która nei napierd... jak klapa od śmietnika
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 22-09-2013 o 17:08

Domyślnie

Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny. Pentax (Ricoh) ma czas. Fuji zbudował świetny system (X) w trzy lata. Co przez ten czas zrobił Nikon, widać po wykresach jego dochodów.

Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
    Ostatnio nie palą się również do wypuszczania szkieł z bagnetem Nikona. Zawsze w końcu jest ryzyko że się zdąży tuż przed ogłoszeniem plajty Kolegi o Zbyt Wielkim Mniemaniu Kim To Się Niby Jest.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny. Pentax (Ricoh) ma czas.
    A cóż takiego cudownego pokazał przez te 16 lat Pentax?

Fuji zbudował świetny system (X) w trzy lata. Co przez ten czas zrobił Nikon, widać po wykresach jego dochodów.
    Fuji to system bezusterkowy czyli stosunkowo młoda kategoria sprzętu i żaden z producentów nie zapewnił sobie takiego udziału w rynku jak Canon i Nikon w przypadku lustrzanek FF.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych,.
    No i jeszcze Leikę
    Co do tego czy Sony ma pełna paletę szkieł mozna dyskutować. Pentax wchodząc w FF będzie się stawiał na 4-tym miejscu.
    Chciałbym zauważyć,że nr 3 sony ma optykę Zeissa, raczej wyżej stawiana niz Limitedy a mimo to jest jakaś wielka migracja z Canona i Nikona do Sony? A tam jest parę obiektywów i to juz nowych konstrukcji pod cyfrę FF. W Pentaxie ich nie ma.

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Bo świat się nie kończy na tych systemach?
    Bo pentax zwykle miał coś ciekawego do zaoferowania ?
    Bo produkował małe prawie profi korpusy które niektórymi funkcjami przewyższały korpusy profi ?
    Bo potrafi lepiej oprogramować matrycę niż nikon ?

Znajdzie się parę argumentów za zakupem puszki pentaxa. Ja z dziką rozkoszą opuściłbym stajnię nikona tylko po to żeby mieć 31mm 43mm 77mm problem by powstał tylko przy szkle ok 200mm .
    ach... zapomniałbym.... pentax potrafi zrobić cichą migawkę która nei napierd... jak klapa od śmietnika
    Poczekaj aż szkiełka które wymieniasz będziesz podpinał pod FF to ci entuzjazm mocno spadnie. To samo z prędkościa migawki - DX a FX to 2 rózne sprawy. Miniaturyzacja, która była zaletą w filmowym małym obrazku jest problemem w cyfrze (to samo co Pentax dotyczyło Olympusa). Szkła są blisko matrycy i to będą problemy z konstruowaniem obiektywów szerokokątnych w szczególności. Popatrz jak musiała kombinować Leica by na brzegach klatki było w miarę dobrze.
    Z paroma innymi stwierdzeniami się zgadzam. Tylko .. co z tego, że pentax lepiej oprogramuje matryce. Wyniknie z tego tyle samo co z tego, że Nikon ma lepsze matryce niż canon. Wielkiej migracji nie ma (tzn jest migracja w obie strony). Z matrycy i fajnego body nie będzie pożytku jak nie będzie systemu szklarni konkurencyjnego do canona i nikona. Pomijam osoby mające sentyment do systemu takie jak ty, gdzie także tata fotografował Pentaxem.

Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny.
    1. To zależy co kto szuka. Sporo osób przeszło do systemu nikona dla 14-24, choć post wyżej niz twój fafniak kwestionował właśnie ten obiektyw.
    2. W system się wchodzi nie dla 1 obiektywu, ale dla systemu obiektywów. I tu 2 firmy przodują.
    3. Musi zrobić choć 1 taki obiektyw? Nie Wystarczy to co ma, co odświeża. Przejdzie ktos do Pentaxa kto potrzebuje 200/2. 300/2.8, 400/2.8, 500/4 czy 600/4 (i 800?). Limitedy to legenda, ale za moment okaże się, że król jest nagi. Nikon musiał odnowić prawie całą ofertę (do teraz tak w 100% nie zdążył - ja czekam na 105 i 135). Obym nie był złym prorokiem, ale obawiam się czy Pentax będzie miał jakiekolwiek dobre obiektywy pod FF - myślę tu o podstawowych szkłach, a nie o ekstremalnych tele.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek - nie każdy lubi duże szkła
    31 i 77 miałem podpiete pod normalny mały obrazek na filmie - jak dla mnie jakość więcej niż wystarczająca - tym bardziej że miałem także porównanie z cyfrą tyle że nie na brzegu klatki ale to mnie mniej interesuje.
    Mały aparat + małe dobre szkła ot co..

Domyślnie

Jak ktos nie che winiety to jego lubienie małych szkieł jest tylko kwestią życzeń. Ale z używaniem gorzej. Nikon ma malutkiego pleśniaka 45 mm. Nawet gdyby miał AF to popularnośc tego szkła byłaby dyskusyjna (no chyba, że byłby tani, a mógłby taki tani być).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów