Close

Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Trochę dziwna ta rozmowa. Czyli jak to jest? Najpierw wybierasz P, N albo C a później się zastanawiasz jaki model? Chyba nie tędy droga. Jeśli ktoś się na coś decyduje to na konkret i jeśli to będzie pełnoklatkowy Pentax to znaczy, że spodobał się K1 a nie Pentax ogólnie. Od ilu body i szkieł zaczyna się system bo nie wiem? Mogą być systemy mniejsze i większe? Leica to już system bo na allegro wyszło mi jeszcze mniej stron niż do Pentasia?

Domyślnie

Bez znaczenia bo to nie na temat zresztą. Wybierając pierwszy zestaw brałem pod uwagę właśnie system w kontekście jego rozwoju i może się zdziwisz ale właśnie zastanawiałem się nad body i szklarnią szeroko pojętą a nie tę ze stopki ( na szczęście dywagacje z wątku o obiektywie trochę zbagatelizowałem ). Ciężko jest określić co kryje się pod pojęciem system, starałem się ale widzę, że mi nie wyszło. Dla mnie jedno body i coś do podpięcia w kontekście FF to jeszcze nie jest system i tyle. Pamiętam czasy giełdy w wawce ale jakoś P nie za bardzo. Szukałem do F 80 szkiełka 80 - 200 i znalazłem bez problemu a czy by tak było z P nie wiem i już nie sprawdzę. Każdy ma swoje preferencje i tak jest dobrze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch
    Od ilu body i szkieł zaczyna się system bo nie wiem?
    Od jednego na pewno nie
    NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokół wędrowny Zobacz posta
    Ciężko jest określić co kryje się pod pojęciem system, starałem się ale widzę, że mi nie wyszło...
    <<klik>> Co do wyboru to masz rację, każdy wybiera pod siebię. A to, że Tobie i wielu innym bardziej podoba się mocowanie F niż K nie oznacza, że to drugie nie jest tym tajemniczym systemem.
    ...Od jednego na pewno nie
    kolejny <<klik>>
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 19-02-2016 o 01:50

Domyślnie

Każdemu wg. potrzeb jednak jedne body jeszcze wiosny nie czyni. Twoim zdaniem zakres oferty jest porównywalny a moim nie i co to zmienia ? Szczerze mówiąc wątpię, żeby AF był porównywalny z moim ale pożyjemy zobaczymy bo na tym polega rozwój i o to chodzi tak na prawdę

Już dawno przestałem traktować optycznych jako wyroczni jeżeli o to chodzi

Domyślnie

...Twoim zdaniem zakres oferty jest porównywalny a moim nie i co to zmienia ?...
    Możesz mi wskazać miejsce w którym tak napisałem?
    ...Już dawno przestałem traktować optycznych jako wyroczni jeżeli o to chodzi
    Ja też <<klik>> <<klik>> <<klik>>
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 19-02-2016 o 02:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch
    Możesz mi wskazać miejsce w którym tak napisałem?
    Kolego jesteś inteligentny gość a takie bzdury piszesz Cały czas twierdzę, że system to szeroko pojęta oferta a Ty mi udowadniasz, że nie ma sprawy P jest porównywalny, bo też jest pełnoprawnym systemem. Jedno body i kila szkieł i po sprawie. Więc to tak na logikę Albo się zgadzasz z moją argumentacją albo nie więc P jest systemem sensu stricte albo nim nie jest ok ? Faktycznie definicji nie da się wyguglować i zależy jak kto to czuje i już. Cieszę się, że P w końcu po wielu doniesieniach dał konkret i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wiem, że jak mnie najdzie to pójdę do N i kupię sobie D 5 podepnę swoje szkło i gitara a jak bym miał to jedno jedyne body P to na co bym zmienił w razie czego ? Rozumiesz o co mi chodzi czy tracę czas w środku nocy zresztą ?

Nie no fotopolis to bez przesady ...

Domyślnie

Kolego jesteś inteligentny gość a takie bzdury piszesz ...
    Cóż, ja natomiast Twierdzę, że to Ty bzdury piszesz

Cały czas twierdzę, że system to szeroko pojęta oferta a Ty mi udowadniasz, że nie ma sprawy P jest porównywalny, bo też jest pełnoprawnym systemem...
    Poproszę jeszcze raz o wskazanie miejsca w którym tak napisałem, że jest porównywalny. Jeśli tak ciężko Ci idzie czytanie moich słów ze zrozumieniem to pozwól, że streszczę. Tak Pentax to system, tyle że bez porównania mniejszy niż te od C czy N. Poza tym premiera była wczoraj a start mają w mojej ocenie nienajgorszy. Systemy Fuji czy Sony E które ostatnio startowały i odniosły jakiś sukces z tego co pamiętam (choć mogę się mylić) miały dużo skromniejszy start. Podobnie z resztą jak system bezlusterkowy Nikona czy Canona (choć tego też nie jestem w 100% pewny, ale można to sprawdzić). Nie, systemy nie są porównywalne ale i w Pentaxie można znaleźć coś dla siebie i zrobić z tego swój system czego dowodem kilka wpisów w tym wątku.

...Rozumiesz o co mi chodzi czy tracę czas w środku nocy zresztą ?
    Ja też tracę więc nie rób z siebie cierpiętnika. I rozumiem, że wolisz mieć alternatywę (gdyby Ci się coś zmieniło) i nie chcesz wtedy zmieniać bagnetu (gorzej jak Cię najdzie na Canona), ale dlaczego Twoje preferencje mają stanowić punkt wyjścia do tego co jest systemem a co nie to już niestety nie pojmuję.

...Nie no fotopolis to bez przesady ...
    Faktycznie żenada. Leica pewnie też nie wie co to system. W kontrze zaś mamy Twoje: system to takie coś co trudno nazwać, ale na pewno to nie jest mocowanie Pentaxa Dobrej nocy.

P.S A tak w ogóle to temat jest w niewłaściwym miejscu. Co on robi w "innych systemach"
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 19-02-2016 o 02:34

Domyślnie

Czyli mamy system i systemik i niech tak zostanie. P bardzo by pewnie chciał do tego miana pretendować czego mu życzę szczerze ale jeszcze trochę pracy przed nim zanim będzie porównywalny i ok. Nie moje preferencje tylko szerokość oferty jako takiej czy to aż takie trudne ???

Domyślnie

mając 1DX Mark II wątpię, aby ktoś nagle skakał po d5 . Tak samo kupiec lexusa IS, chyba nie wybiera tego modelu z myślą o LFA .
    Jak komuś potrzeba body z linii top - to je kupuje, a nie bawi się w d610 czy d750... .
    K1 będzie dla osób które wiedzą czego chcą, lub dla osób które dopiero budują system.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

moim zdaniem najciekawsze premiera od czasow sony a7 .
    nareszcie aparat dla profi , na ktory mozna zarobic w przyzwoitym czasie . tani a ma wszystko co potrzeba , nawet wiecej.

z ostatecznym osadem trzeba bedzie jednak a poczekac do chwili uzyskania pierwszych doswiadczen - jak sie bedzie sprawdzal praktycznie.

Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów