Szukaj
tu też gadacie o bezlustrach... litości...Samo sony też zapowiedziało ruch w slt, więc może dajmy pentaxowi kolejne 10 lat na coś pokroju a7 i wrócimy do dyskusji
.
Pucha wygląda fajnie i dobrze że jej nie było jak kupowałem d600. Spóźniony.. może, ale mając d5200 (czy "ileś tam") wraz z zoomem dx i 50 1.8
![]()
przy jednoczesnym parciu na ff... mocno bym się zastanowił. Ciekaw jestem testu oraz zgodności body z sigmami, jak będzie w porządku - to zbudować zestaw na "artach" z stabilizacją, to do mnie przemawia i to bardzo
![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Tez bym się zastanawiał. Albo na "artach" albo tamronach. Ciekawe czy do pentaxa będą pozbawione vc. W olkach i 300 f4 niby stabilizację swietnie się uzupełniają.
X-T10: xf 35f2, xf90
D600:
Pewnie tak będzie bo rebrandowane pentaxy: 15-30 i 24-70 stabilizacji nie mają. A może w ogóle nie będzie nowych Tamronów pod Pentaxa i wszyskie będą miały od razu logo Pentasia.
Standardowo po tabelkach już wiadomo kto kogo zmiażdżyStrasznie się cieszę, że właśnie się zdecydowałem i te wszystkie doniesienia i nowości czytam faktycznie z ciekawości bo jakoś migawka może jeszcze chwilę wytrzyma a stabilizację mam w obiektywie i kolejne też zapewne bedą miały VR więc ... co do jakości i ceny to wiadomo każdy ma swoje podejście i nie ma sprawy. Wątek się rozwija w tempie niewiarygodnym wręcz
![]()
NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR
Nie wiem co was tak zastanawia. To D810 z gibanym ekranem. Największe roznice miedzy P i N sa w ergonomii.
Ten aparat mozna oceniać tak jak D810. W kazdym razie bardzo podobnie. D810 jest dobry czy zły? Nadaje sie do wszystkiego? Tu i tam odpowiedzi bedą podobne. Lubiący wielomegapikselowce bedą zachwyceni.
Myślalem ze stoisz w kolejcepo D810A
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Po pierwsze za drogi. A taki K-1 ma baardzo mocne atuty. Wbudowany astrotracker przy pełnej klatce to jest naprawdę coś. Czekam na info jak długi ekspozycję może kompensować. Przed chwilą wyczytałem, że jest podświetlania ułatwiające pracę w ciemności. Jest dioda oświetlająca bagnet, wejścia na karty pamięci, podświetlająca tył aparatu. Wbudowany gps i kompas. Autopoziomujący się sensor dbający o to żeby zdjęcia były proste. Ilość opcji wyciągniętych bezpośrednio na body. No bajka! Moim zdaniem Pentax zostawił daleko w tyle całą konkurencję. Do tego normalna cena!
Loki masz na pewno sporo racji ale to na prawdę dopiero dane techniczne a system to sporo więcej niż samo body. Jak komuś szklarnia wystarczy to spoko będzie bardzo dobra / wszechstronna opcja i do tego rozsądna cenowo choć to nie jest chyba najważniejsze. Jak się oceni tonalność, kolorystykę jakość obrazka a trzeba pamiętać, że to FF i to pierwszy w P a matryca będzie wymagająca itd. Nie wierzę w zmianę systemową zatwardziałych wyznawców N czy C bo jedna fajna puszka wyszła ale dla niezdecydowanych czy mających jedno szkiełko w torbie na pewno wart uwagi. Tylko bez potwierdzenia w praniu ciężko wyrokować. Szczególnie jeżeli chodzi o AF, czy kolorystykę jako taką a to ma duże znaczenie przynajmniej dla mnie![]()
NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR
Pentax już nieraz pokazał, że potrafi lepiej oprogramować od Nikona te same matryce od Sony. O jakość bym się więc nie martwił. Generalnie nie słyszałem w ostatnim czasie o żadnej poważnej wpadce Pentaxa. Jak komuś nie jest potrzebne szybkostrzelne body to ten K-1 jest naprawdę dobrą opcją. A dla mnie to już całkiem. Choć tak jak napisałem trzeba poczekać aż kurz opadnie. Mając 3 aparaty nie mam dużego parcia i spokojnie mogę poczekać.
Skontaktuj się z nami