Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: rawery na nowo

Domyślnie

skinny500 jeśli tak uważają wszyscy na forum
    "Tak - wiem że dyskusja tu nie ma sensu, jak i cały ten temat"
    no to proponuję zakończyć ten temat
    ps "chętnie się dowiem co powinienem poprawić w warsztacie" - zapewne wszystko, jeśli każdą fotkę poprawiasz w ps

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    ps "chętnie się dowiem co powinienem poprawić w warsztacie" - zapewne wszystko, jeśli każdą fotkę poprawiasz w ps
    Dziękuję za profesjonalną i rzeczową analizę mojego "warsztatu". Dzięki niej moje kolejne zdjęcia będą znacznie lepsze.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    ...
    ja wracając z sesji nie miewam na karcie 500 fotek (chyba,że jakiś długi weekend), tylko z 40, część od razu do kosza reszta do selekcji, od razu robiąc zdjęcie staram się je dobrze rozplanować, aby później nie klonować, a jak już chcę coś usunąć, zazwyczaj jest to drobny szczegół, to wystarczy mi narzędzie z nx2 ...
    ...
    No to jest dla Ciebie nadzieja.

Również jestem zdania, że do amatorskiego wołania negatywów cyfrowych nie potrzebne są żadne cuda.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

@koberek:
    Jak uważasz, że Tobie PS nie potrzebny, to go nie używaj.
    Jak już kilku tu wspomniało - są dziedziny fotografii, gdzie bez PS'a się nie obejdziesz, nawet przy fotografii amatorskiej, albo gdzie zrobienie tego samego w rawerze zajmuje 10x tyle czasu i nerwów niż w PS'ie.
    Już nie mówiąc o tym, że w wywoływarce musisz z góry zaplanować proces obróbki zdjęcia, gdy w PS'ie robisz na warstwach i możesz w dowolnym momencie wrócić niemal do każdego kroku, nie musząc cofać innych.

Tak więc - jak sama nazwa - wywoływarka jest do wywołania, a do obróbki są inne programy - są szybsze, wygodniejsze i pozwalają na znacznie więcej.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

mam kark, więc chylę czoło
    ja tam do większości moich fotek nie potrzebuje używać PSa
    wszystko czego potrzebuje w większości przypadków mam w wywoływarce, to są teraz naprawdę potężne narzędzia
    a z fotografii robienie cukierków to już inna bajka
    pozdrawiam

Domyślnie

Tak na szybko...
    - brak wygodnego usuwania zbędnych elementów na zdjęciu
    - brak skraplania
    - brak manipulacji dwoma lub więcej obrazami nakładanymi na siebie (głównie w celu uzyskania tekstury oraz HDR)
    - brak składania panoram - choć to spora część oprogramowania i nie wzdragam się przed użyciem oddzielnej aplikacji
    - brak niekołowego zaznaczenia obszaru retuszowanego (przy pędzlu healing brush)
    - brak zaawansowanego i wygodnego narzędzia do automatycznego zaznaczania bardziej skomplikowanych obszarów i wykrywania krawędzi
    - brak zmiany temp. barwowej w ten sposób, by dopasować wybrany piksel do zadanego koloru
    - brak niektórych efektów gradientowych - można je uzyskać, choć jest to już rękodzieło
    - brak możliwości porównywania dwóch obrazów poprzez przełączeni się między nimi (zamiast oglądać je obok siebie)
    - brak dodawania elementów innych zdjęć oraz elementów graficznych oraz tekstu
    - brak możliwości dodawania konfigurowalnych w bardzo dużym zakresie ramek
    - brak możliwości tworzenia kolaży z ramkami
    Na szczęście obywam się w mojej amatorskiej fotografii bez tych udogodnień i po prostu z nich nie korzystam zazwyczaj. Może i coś tam tracę, jednak z braku presji, czy parcia na publikację prac, nie ma to znaczenia. Akurat w moim wypadku. W innym może być konieczne zastosowanie wielu z powyższych lub jeszcze innych możliwości bardziej zaawansowanych programów edytorskich.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 05-03-2013 o 23:38

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów