Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: rawery na nowo

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie rawery na nowo

witam szanownych Forumowiczów
    zapraszam do małej dyskusji, chyba, że Forumowicze są już znużeni tym tematem
    Od pewnego czasu przetrawiam różne programy do wywoływania nef
    i tak męczy mnie pytanie do czego jeszcze wykorzystujecie inne oprogramowanie np. PS, gimp
    przecież z dzisiejszych rawerów można wyciągnąć doskonałe efekty,
    moim zdaniem nie potrzebnych do dalszej obróbki???
    nie mówię o skomplikowanych przeróbkach, ale zwykłe wywołanie rawa
    przecież krzywe, maski itp są na poziomie rawerów
    przerobiłem już chyba większość konwenterów nef
    i doszedłem do wniosku, że jednak nx2 jest naprawdę niesamowity, trzeba tylko się trochę wgłębić
    korzystałem zawsze z lightrooma, ale efekty z nx2 jednak są nie do pobicia
    może ktoś przytoczy jakieś argumenty, bo według mnie wywołanie z poziomu rawera jest naprawdę teraz niesamowite
    pozdrawiam

Domyślnie

A NX2 złoży mi to do kupy i wyprostuje?

https://picasaweb.google.com/1151394...9924/Panorama#
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

zapewne tak
    ale nie mówiłem o złożonej obróbce, tylko o podstawowej,
    czyli ok. 80 % naszych fotek,
    chyba że macie więcej niż 80 % fotek do kapitalnej obróbki,
    a to świadczy o niedoskonałości naszego - Waszego warsztatu
    i naprawdę utrudniacie se robotę
    bo takie wynalazki jak Ty Borat1979, to chyba mało kto używa... aczkolwiek...
    powtarzam
    nie chcę żadnego programu faworyzować, ale gdzie nie czytam to końcowe szlify wykonują w PS
    tylko się pytam PO CO??
    jak można to wykonać robiąc fotkę poprawnie i wywołać poprawnie w programie do raw ???
    Borat1979 - jestem ciekaw kto takie wariacje robi z forumowiczów, ja szczerze mówiąc, nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie zamierzam!!!!!!
    zresztą w dzisiejszych czasach pojęcie fotografia ma wymiar umiejętności PS-a, zresztą nielegalnego u większości "f...wców"
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez koberek ; 04-03-2013 o 02:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    zapewne tak
    Przecież tam nawet nie ma opcji składania panoramy

Chętnie zobaczę twój profesjonalny warsztat.

bo takie wynalazki jak Ty Borat1979, to chyba mało kto używa... aczkolwiek...
    powtarzam
    Jakie wynalazki?

nie chcę żadnego programu faworyzować, ale gdzie nie czytam to końcowe szlify wykonują w PS
    tylko się pytam PO CO??
    jak można to wykonać robiąc fotkę poprawnie i wywołać poprawnie w programie do raw ???
    Tak to można sobie wywołać fotki z wesela czy wycieczki ale nie panoramy czy zdjęcia nocne

Borat1979 - jestem ciekaw kto takie wariacje robi z forumowiczów, ja szczerze mówiąc, nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie zamierzam!!!!!!
    pozdrawiam
    A kto ci każe?
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 04-03-2013 o 03:08
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kol. koberek, PeeS, to narzędzie profesjonalne, które ubogacone przez pierdyliony gadgetów, daje możliwości absolutnie nieograniczone, więc porównywanie tego mocarza do oprogramowania amatorskiego jest dość ... nierozsądne.

Jeślibyś kiedyś zajął się w sposób świadomy portretem, albo co nie jest niemożliwe zatrudnił się w reklamie, to zrozumiesz, jak nieodzowny jest PS w codziennej pracy.

To nie jest jednak narzędzie dla wszystkich, ot choćby z powodu ceny, która jest bez zniżek odstraszająca.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Kolejna osoba nie rozumiejąca, że są różne typy fotografii i różne potrzeby?
    zapewne tak
    ale nie mówiłem o złożonej obróbce, tylko o podstawowej,
    czyli ok. 80 % naszych fotek,
    i naprawdę utrudniacie se robotę
    Ja mam 100% zdjęć do obróbki w Photoshopie, chętnie się dowiem co powinienem poprawić w warsztacie, żeby zejść do wspomnianych 20%. Linki do moich zdjęć znajdziesz w stopce, takie przed obróbką też tam będą (pod pierwszym linkiem).

PS. Tak - wiem że dyskusja tu nie ma sensu, jak i cały ten temat.

Domyślnie

Sądzę, że koledze koberkowi chodzi o wykorzystanie czysto amatorskie - pstrykamy sobie w RAWach (zaraz się ktoś przyczepi, że amatorsko to zawsze w JPGach - myślę, że nie ma takiej równoważności). Wrzucamy do RAWera, suwamy dostosowując balans bieli, korygujemy geometrię (może), dodajemy winietkę (czasem) i wydaje się (kol. koberkowi), że to wystarcza i po co w takim procesie PS? I zgodzę się z takim tokiem rozumowania, bo u siebie zaobserwowałem tendencję do takiego kadrowania i naświetlania, żeby po prostu NIE MUSIEĆ robić nic więcej (a i w samym RAWerze też nie korygować za wiele) - z czystego lenistwa, oczywiście Natomiast nie zawsze tak się da, czasem człowiek przegapi jakieś detale (np. jakiś słup na brzegu kadru) albo po prostu nie ma możliwości (np. ma długą lufę, a chciałoby się szerszy obrazek, więc trzeba posklejać kilka zdjęć ze sobą). Wtedy narzędzia z PSa mogą uratować ujęcie - przez sklejenie, narzędzia usuwania obiektów, klonowania... Także wyostrzanie/usuwanie szumu robi się lepiej, precyzyjniej w PS. Obróbka na warstwach też ma swoje znaczenie.

Podsumowując - na ogół RAWer wystarczy, ale są zdjęcia, gdzie trzeba zaprząc do pracy PSa. Jeśli przyjąć, że będziemy traktować te wyjątki jako zdjęcia nieudane, to rzeczywiście można poprzestać na obróbce w wołarce RAWów.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    ...

Podsumowując - na ogół RAWer wystarczy, ale są zdjęcia, gdzie trzeba zaprząc do pracy PSa. Jeśli przyjąć, że będziemy traktować te wyjątki jako zdjęcia nieudane, to rzeczywiście można poprzestać na obróbce w wołarce RAWów.
    Przy takich założeniach, wystarczy VNX2.

Rzeczywiście w dobie fotografii cyfrowej, zapomina się o przeszłości, kiedy nad każdym ujęciem więcej się myślało zanim nacisnęło się spust migawki.

Teraz, niemal wszyscy cykają kilka setek fotek z pleneru, z czego 80% powinna nigdy nie ujrzeć dziennego światła.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

koledzy, co to PS to ja dobrze wiem i niestety umiem z niego korzystać
    ale po paru latach fotografowania, często widzę, że obróbka w np lightroomie mi w zupełności wystarczyła, w większości przypadków nie musiałem korzystać z innego oprogramowania
    ja wracając z sesji nie miewam na karcie 500 fotek (chyba,że jakiś długi weekend), tylko z 40, część od razu do kosza reszta do selekcji, od razu robiąc zdjęcie staram się je dobrze rozplanować, aby później nie klonować, a jak już chcę coś usunąć, zazwyczaj jest to drobny szczegół, to wystarczy mi narzędzie z nx2
    wiem, że niektórych rzeczy nie da się zrobić w rawerze, ale według mnie są to nieliczne przypadki, więc po co sobie utrudniać życie i czas

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    ja wracając z sesji nie miewam na karcie 500 fotek (chyba,że jakiś długi weekend), tylko z 40, część od razu do kosza reszta do selekcji, od razu robiąc zdjęcie staram się je dobrze rozplanować, aby później nie klonować, a jak już chcę coś usunąć, zazwyczaj jest to drobny szczegół, to wystarczy mi narzędzie z nx2 ...
    ...
    No to jest dla Ciebie nadzieja.

Również jestem zdania, że do amatorskiego wołania negatywów cyfrowych nie potrzebne są żadne cuda.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów