Witam po zimowej przerwie.
Jako, że kuruję się w sanatorium to nie mam za bardzo czasu i dostępu do komputera więc wątek będzie krótki, ale treściwy.
Zacznijmy od listy płac:
1. Sebastian Vettel (GER) - Red Bull-Renault
2. Mark Webber (AUS) - Red Bull-Renault
3. Fernando Alonso (ESP) - Ferrari
4. Felipe Massa (BRA) - Ferrari
5. Jenson Button (GB) - McLaren-Mercedes
6. Sergio Perez (MEX) - McLaren-Mercedes
7. Kimi Raikkonen (FIN) - Lotus-Renault
8. Romain Grosjean (FRA) - Lotus-Renault
9. Nico Rosberg (GER) - Mercedes
10. Lewis Hamilton (GB) - Mercedes
11. Nico Hulkenberg (GER) - Sauber-Ferrari
12. Esteban Gutierrez (MEX) - Sauber-Ferrari
14. Paul di Resta (GB) - Force India-Mercedes
15. Adrian Sutil (GER) - Force India-Mercedes
16. Pastor Maldonado (VEN) - Williams-Renault
17. (R) Valtteri Bottas (FIN) - Williams-Renault
18. Jean-Eric Vergne (FRA) - Toro Rosso-Ferrari
19. Daniel Ricciardo (AUS) - Toro Rosso-Ferrari
20. Charles Pic (FRA) - Caterham-Renault
21. (R) Giedo van der Garde (NL) - Caterham-Renault
22. (R) Jules Bianchi (FRA) - Marussia-Cosworth
23. (R) Max Chilton (GB) - Marussia-Cosworth
(R) - Rookie, po naszemu debiutant.
Przejdźmy teraz do pierwszego wyścigu sezonu czyli 2013 FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX na torze Albert Park w Melbourne. Będzie to 18 wyścig na tym obiekcie. Po raz pierwszy ścigano się na nim w 1996 roku. W 1998 roku dokonano małej, kosmetycznej zmiany na torze, i na takim obiekcie ścigają się do dzisiaj.
Rzut oka na tor:
(Pełny diagram)
Rzut oka z trochę wyższa:
Trochę danych technicznych:
Długość toru: 5303 m
Ilość okrążeń: 58
Dystans wyścigu: 307.574 km
Strefa DRS:
Jak widać na załączonym wyżej diagramie mają być 2 strefy aktywacji DRS i jedna pomiaru. Nie jestem jednak pewien czy te informacje są pewne, mimo że ze strony oficjalnej F1. W zeszłym sezonie diagram uzupełniano o strefę DRS tuż przed wyścigiem, a obecny (patrz link wyżej) wisi na dwa tygodnie przed. Jak będzie zobaczymy.
Rekordy:
Rekord toru (Fastes Lap): 2004 - Michael Schumacher (Ferrari F2004/Ferrari 053 V10) 1'24:125 min. 226.933 km/h.
Rekord Pole Position: 2011 - Sebastian Vettel (Red Bull RB7/Renault RS27 2.4 V8 ) 1'23.529 min. 228.552 km/h.
Harmonogram:
Piątek, 15.03.2013:
1 trening: 02:30 - 04:00
2 trening: 06:30 - 08:00
Sobota, 16.03.2013:
3 trening: 04:00 - 05:00
Kwalifikacje: 07:00
Niedziela, 17.03.2013:
Wyścig: 07:00
Live Timing dostępny będzie tutaj, a streamy do wyszperania w necie, między innymi na stronach http://www.viponlinesports.eu/, http://www.drhtv.com.pl/index.html, http://www.meczyki.pl/.
Wyniki zeszłorocznego wyścigu:
Z wideoteki YT:
oraz taki stworek:
Zapraszam.
INFO: Przepustka się kończy trza się zbierać. Jako, że wrócę po turnusie dopiero 15 marca wieczorem to dlatego wątek zapodaję tak wcześnie, jak i do tego czasu mógłby ktoś wyniki 1 i 2 treningu zamieścić, jak i ewentualne info o DRS sprostować. Wszelkie informacje oczywiście również mile widziane. Do czasu powrotu raczej nie będę się udzielał ponieważ mój bardzo tani tablet nie ułatwia sprawy, a po co mam się denerwować. Net w sanatorium również woła o pomstę do nieba, że nie wspomnę iż do mojego pokoju nie sięga... wrrrr Poza tym w sanatorium są inne kółka zainteresowań
Wątek jest Wasz.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami