Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Moje Klimaty

Domyślnie

No tak expertów różnej maści nie brakuje. Ale koledzy dobrze ci radzą ... czytaj, oglądaj i wyciągaj wnioski. Najważniejsze zaś, abyś robił fotki, trzeba ich zrobić ileś tam żeby się zaczeło rozumieć o co w tym chodzi. Każdy ma swoje podejście do tematu fotografii i zdań będzie wiele. Ty rób swoje zdjęcia i baw się dobrze - to najważniejsze. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Tutaj mam pewien dylemat z kolegą XY z tego forum, polegający na tym, że trudno nam zaakceptować upiększone, a przez to fałszywe nieprawdziwe fotki wymuskane photoshopem.
    Photoshop to narzędzie a każde narzędzie trzeba umieć odpowiednio zastosować. Kluczem można odkręcić śrubę a można też urwać gwint. Podobnie z PSem, odpowiednio użyty poprawi zdjęcie a nieodpowiednio zrobi z niego jeszcze większego gniota.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ekspertem nie jestem. Najprościej przyjąć że "poprawna fotografia" nie istnieje, zmiany kontrastu i nasycenia i pewnie wiele innych rzeczy to nadal zbyt mało aby twierdzić że takie fotografie są "obrazami generowanymi komputerowo", powiem więcej jeśli spojrzeć literalnie na zagadnienie to mogłoby się okazać że spełniają w podobnym stopniu wymagania fotografii dokumentalnej jak np. fotografie pokazywane na World Press Foto - więc przez interpolację są prasowe czyli dokumentalne.
    Takie rzeczy jak zmiany kontrastu czy nasycenia i wiele innych "efektów" istniały zawsze i nie są niczym dziwnym. Jeśli chcesz robić coś bardziej dokumentalnego to może fotografia przyrodnicza tam zakres ingerencji jest (przynajmniej tak słyszałem) mniejszy (ale sprzęt trzeba mieć lepszy i cierpliwość większą), ewentualnie prasowa ale jak oglądam np. ww konkurs to moja wiara jest niska - mam aparat i wiem jak obrazuje i mój tak nie obrazuje (może był za tani ale mój rozum obstawia wykorzystanie rozwiązania prostszego czyli oprogramowania). Krajobraz z natury rzeczy dokumentalny raczej nie jest (mz oczywiście) są oczywiście różne trendy i szkoły np. Becherowie odrzucają większość tego co powoduje że fotografia ma efekt "wow" u nich to się dzieje już na poziome wyboru sprzętu, kadrowania, światła ale (ponownie mz) zrobienie dobrej fotki w tym stylu też nie jest proste. W krajobrazie liczy się obraz rzuć okiem na tą stronę http://www.photocascadia.com/ możesz poglądać (dużo zdjęć) coś podobnego do tego co prezentuje kolega XY. Każda fotografia to jedno wielkie "oszustwo" oszustwo zaczyna się już na poziome wyboru kompozycji i kadru a potem już tylko zwiększa, a kolega XY po prostu dobrze opanował ten proces i robi świetne zdjęcia (znowu mz) - doradzam spróbować zrobić podobne. Fotografia cyfrowa jest po prostu trochę innym medium (ale tak naprawdę bardzo podobnym) niż fotografia analogowa, a nowe medium daje nowe możliwości.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Interesujący wpis kolego "Jaś". Dziękuję.
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów