Uffff ... przyznaję, że chciałem się zamknąć w sobie i już tak pozostać. Jeszcze będą ze mnie ludzieDzięki !
Szukaj
Uffff ... przyznaję, że chciałem się zamknąć w sobie i już tak pozostać. Jeszcze będą ze mnie ludzieDzięki !
Panerai vel Eliot Capone
To ostatnie zdjecie jest magiczne, z swietnym klimatem... dobre.. bardzo mi przypadlo do gustu.
Po trzech pierwszych fotach już pomyślałem że tylko zegarek masz fajny...
Na szczęście wrzuciłeś czwórkę no i tu jest klimatycznie i nastrojowo - no może WB bym lekko poprawił bez tego zielonkawego zafarbu, ale to kwestia gustu
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Jeśli mogę to polecam lekturę tego tematuhttp://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776
d90 + 18-55 + 50/1.8 + 55-200 VR + Carl Zeiss Sonnar 135/3.5 + S10-20/4-5.6 + SB-600 + Nissin Di622
Dzięki Kompoman ! O to mi chodziło ! Ogólnie dziękuję wszystkim za zabranie głosu.
Poniżej na koniec pragnę dorzucić fotę o której wiem, że przepalona w lewym górnym i kilka innych błędów ale ... lubię to zdjęcie. Pewnie w ogóle nie jest poprawne ale miło wspominam tamten dzień i zachwyciły mnie chmurki odbite w wodzie. Może ktoś podejmie się fachowej obróbki tej fotki - chętnie wyślę.
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 03-03-2013 o 21:18
Panerai vel Eliot Capone
Za wąsko, z prawej uciąłeś drzewo i ten "kibel" . Przydał by się krekta WB, kolorów i wyostrzenie po zmniejszeniu.
Tak sobie pomyślałem czytając podany wcześniej link, że niektóre zdjęcia podobają mi się bo mam do nich emocjonalny stosunek. Nie jest to jednak wyznacznik, że fotografia jest "technicznie dobra". Muszę więcej pouczyć się. Może jakieś spotkanie z Nikonozaurem, który właściwie jest moim sąsiadem ... kto wie![]()
Panerai vel Eliot Capone
Zacznij od kadru zastanów się co chcesz pokazać i pokaż, usuń z kadru wszystkie rzeczy których pokazywać nie chcesz np. połówki drzew na brzegach kadru - zwykle nie wyglądają najlepiej - najlepiej od razu zacznij wyrabiać nawyk oglądania brzegów kadru. Poszukaj światła zdjęcia krajobrazu łatwiej robić o odpowiedniej porze dnia - pewnie można o każdej ale może to być trudniejsze. Tłumaczenie "tak tam było" jest niezłe sam je stosuję jak chcę sobie jaja porobić z oglądających lub komentujących i pewnie tak jest to odbierane przez większość przeglądających ten dział - ale ogólnie rzecz biorąc to jak tam było jest sprawą drugorzędną (albo trzeciorzędną). Na koniec przydałby się jakiś odcisk indywidualizmu (własnego stylu) na tych zdjęciach i znów podejście "tak tam było" odcisku indywidualizmu nie zostawi na zdjęciu - w krajobrazie "tak tam było" się słabo sprawdza. Zachwyt w czasie robienia zdjęć niestety nie pomaga jak to mawiają - jest czas zachwytu i jest czas fotografowania.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie napisałem niczego odkrywczego, można to wyczytać w każdym poradniku w każdej gazetce.
Jestem szumofobem. S50F1.4A
No właśnie takich rzeczy nie piszą. Przeciwnie. Najczęściej piszą by mieć głęboko w d... "ekspertów" bo nie to ładne co ładne tylko co się komuś podoba. Tutaj mam pewien dylemat z kolegą XY z tego forum, polegający na tym, że trudno nam zaakceptować upiększone, a przez to fałszywe nieprawdziwe fotki wymuskane photoshopem. To chyba dylemat większości : co jest poprawną fotografią, a sztuką i na czym ona ma polegać. No ale tu się zaczynają rozmowy przy alkoholu o definicji "dobrej fotografii". Tutejsze wpisy traktuję jako konstruktywną zje..kę i mam zamiar dużo czytac, oglądać, rozmawiać. Chyba na początek wywalę photoshopa i wezmę się za LR. Tu dopiero będzie boleśnie![]()
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami