Szukaj
Jak w takim razie będzie współpracowała d700 z 50 1.8af (z szybką, bez "d"), z taką np sb 600?
Gdzieś mi się obiło o uszy że to "d" to tylko marketing...
Pozdrawiam!
W praktyce nie zauważysz różnicy między D i bez D, pracując ze światłem błyskowym.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
dzękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
D700 + SB-600 potrafi tyle ile obslugijacy zestaw fotograf i sa sytuacje, gdzie D nie pomoze. Mialem N AF 50/1.8 non-D przez pare lat, uzywalem z F80, FE2, F3, D70, D200 i D700 w roznych konfiguracjach z lampami SB-50dx i SB-600 (w TTL, BL TTL czy M).
"D" to nie tylko marketing ALE magiczne D sprawdza sie tylko przy spelnieniu jednego warunku. Warunkiem koniecznym i wystarczajacym jest ustawiony palnik lampy na wprost. Przy odchyleniu palnika w gore czy w bok D nie ma juz najmniejszego znaczenia.
Infromacja o odleglosc nie tylko jest potrzebna przy iTTL ale tez przy D-TTL oraz obecnie przy pomiarze swiatla ciaglego. Od jakiegos czasu N powiazal pomiar swiatla ciaglego w trybie matrycowym z ustawionym polem AF oraz odlegloscia od fotografowanego obiektu (tyle wyszlo z moich obserwacji w porownaniu zachowania sie ukladu pomiarowego F80 z D200 i D700).
Mam w torbie szkla z D i bez D. Konia z rzedem temu kto rozrozni ktore bylo z jakim szklem robione. Co prawda pognalem 50/1.8 aby zamienic go na AF 50/1.4 D, bo trafila sie okazja. Bardziej zalezalo mi na jasnosci szkla niz na magicznym D.
Skontaktuj się z nami