Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Zeiss Distagon T* 2.8/25 ZF

Witam! Czy ktoś z szanownych forumowiczów używał tego szkła? Czy jest warty ponad 3 tys. zł?

Domyślnie

e tam - już nie ważne, na jakiś czas szkła mnie nie interesują - kupiłem Tamrona 17-50/2,8

Domyślnie

ale mnie interesuje!

nie mogę znaleźć testu tego obiektywu nigdzie w sieci.... chodzi mi o dystorsje. jakieś porównanie np. z sigmą 24/1,8, bo wiem ze nikkor wymięka w tej kwestii.
    chcę wiedzieć, czy warto dać ponad 2 razy tyle, dodatkowo nie mieć autofocusa i D..... chcę tym focić architekturę w chociaż tzw. półprofesjonalny sposób, ale jakbym miał AF to szkło byłoby uniwersalniejsze....

poradźcie coś.... oglądałem trochę zdjęć przykładowych, ale to nie wiele pomaga, ja chcę cyferki i kratkowany papier na zdjęciu
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Kup 24-70 - jest pod względem geometrii taki sam, a pod względem ostrości i winietowania lepszy od tego Zeissa i dostaniesz 28, 35, 45, 50, 55, 60 i 70 w bonusie.

Testy:
    http://www.photozone.de/Reviews/46-n...w--test-report

http://www.photozone.de/Reviews/46-n...w--test-report

Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Potwierdza to, co powiedziałem. Zeiss jest superostry w centrum, ale po bokach - delikatnie mówiąc - rewelacji ni ma. Potrafię sobie wyobrazić lepsze sposoby na wydanie 3 kafli na obiektyw do architektury.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Potwierdza to, co powiedziałem....
    Widać to w porównaniu z 24L, którego kanonierzy nie za specjalnie szanują
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

po pierwsze to obiektyw G...., poza tym kosztuje 2x więcej
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

chyba jednak wolę 14-24 - na 24mm zero zniekształceń, też jest G, ale co tam. też kosztuje ponad 5 kafli, a mam "gratis" jeszcze szerszy kąt!

Domyślnie

Ja bym wolał oba. W duchu platońskiej koncepcji predestynacji obiektywów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów