Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: f80-baterie

Domyślnie

mozecie mi doradzic jakiegos dobrego manuala za niewielkie pieniadze

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Mialem F80 z BP w palach i nijak mi nie lezal. Ani wygodny w poziomie a w pionie to juz tragedia (brak spustu).
    Lapy mam nie male. Obecnie F80 uzywam jako aparatu do codziennego pstrykania, wiec wala sie po plecaku zawsze ze mna, wiec BP jak najbardziej mnie nie interesuje (za duze bydle sie robi i za ciezkie).
    Chcialem go sprzedac (F80) ale chetnych brak ... jak ktos da jakas rozsadna kwote to sie pozbede (stan dobry-widoczne slady uzywania, wgrana najnowsza wersja softu - zostawia koncowke filmu, przebieg ok 13-15 tys klatek).
    Jak sie rozsypie to trudno, to bede dalej uzywal FE2 albo kupie F3.
    Cieszę się że ten korpus (F80) jest taki wytrzymały, swój kupiłem w Mediamarktcie pod koniec 2004 roku, przebieg ok. 100 filmów, starczy mi do końca życia.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 11-04-2007 o 20:14
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Ja jestem fanem FE2

Domyślnie

Maunalny korpus ...
    1. F3 - moze byc HP ale nie musi, trzeba uwazac, bo kupic zwloki to nie sztuka (wyglad nowki a ciagle pracowal z motorem i przejechane ma np. 50 tys klatek).
    2. FM2n/FE2/FA/FM3a - zaleznie wedlug potrzeb i kasy (FA najciezszy ale najbardziej "wypasiony")
    3. F301 - tanio i dobrze
    4. FM/FE - ciezko kupic nie zajechane, bo leciwe
    5. FG - troche niedoceniony koprus
    6. EM - tani i swietny automat

Osobiscie polecam FE2 (mialem tez F3).

Domyślnie

Maunalny korpus ...
    1. F3 - moze byc HP ale nie musi, trzeba uwazac, bo kupic zwloki to nie sztuka (wyglad nowki a ciagle pracowal z motorem i przejechane ma np. 50 tys klatek).
    2. FM2n/FE2/FA/FM3a - zaleznie wedlug potrzeb i kasy (FA najciezszy ale najbardziej "wypasiony")
    3. F301 - tanio i dobrze
    4. FM/FE - ciezko kupic nie zajechane, bo leciwe
    5. FG - troche niedoceniony koprus
    6. EM - tani i swietny automat

Osobiscie polecam FE2 (mialem tez F3).
    dzieki gall za konkretny opis
    przegladalem allegro, tylko jak trafic na ta wlasciwa puszke, nie "zwloki"?

Domyślnie

Wlasnoreczne ogladanie, dokladne obejrzenie wszystkich srub, komory filmu, sprawdzenie jak dziala naciag filmu (plynnie bez zaciec i dosc cicho ma dzialac), czy jest zaslepka od napedu motorem i czy nie jest skatowana, czy nie ma obic, jak wyglada bagnet oraz odboj lustra.
    Jednej rzeczy ktorej na szybko nie sprawdzisz (szczegolnie w FM/FE/FG/FE2/FA/FM2(n)) to czy nie jest symulator przyslon w stanie agonalnym, moze to wylezc dopiero po pewnym czasie. Jest to rezystor napylony na szkle i ulegalo wycieranie sciezki (szczegolnie na to sa wrazliwe FM/FE), bez dluzszej zabawy z puszka to nie znajdziesz usterki tego.

http://www.allegro.pl/item181003951_..._fe2_igla.html - wyglada obiecujaco,
    http://www.allegro.pl/item181003982_...s_nikona_.html - tez
    http://www.allegro.pl/item181948448_...e_2_body_.html - za malo widac na zdjeciach
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 12-04-2007 o 09:03

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Gall, o co chodzi z tym softem? Bo mnie to zostawianie końcówki zaintrygowało...

Domyślnie

W stadardowym sofcie F80 przy zwijaniu chowal koncowke filmy do kasety. Po wgraniu nowego, pojawia sie w CF dodatkowa opcja nr 18, ktora mozna zmieniac, czy film ma byc zwiinety w calosci czy ma zostac koncowka filmu na zewnarz kasety.
    Przydatne jak czesto zmieniasz filmy. Uzywam tego czesto, bo robie na slajdach i na klasycznym cz-b. W zaleznosci od potrzeb moge zmieniac filmy.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Źle się wyraziłem. Wiem o co chodzi z zostawianiem końcówki. Chodziło mi o to, gdzie takie upgrade można zrobić, oprócz serwisu Nikona w Wawie, oczywiście. Ile się czeka i ile taka zabawa kosztuje?
    Fakt przydatna rzecz, zwłaszcza, jak ma się mały przerób negatywów.
    Jak do tej pory z zostawianiem końcówki radzę sobie w ten sposób, że wyciągam koszyk z bateriami z BP równocześnie obserwując licznik klatek. W 90% przypadków się sprawdza (końcówka zostaje, 1. klatka niezaświetlona)
    Swoją drogą, to nie wiedziałem, że w sprzęcie klasy F80 można zrobić upgrade oprogramowania. Jest jeszcze coś czego nie wiem?

Domyślnie

W stadardowym sofcie F80 przy zwijaniu chowal koncowke filmy do kasety. Po wgraniu nowego, pojawia sie w CF dodatkowa opcja nr 18, ktora mozna zmieniac, czy film ma byc zwiinety w calosci czy ma zostac koncowka filmu na zewnarz kasety.
    Przydatne jak czesto zmieniasz filmy. Uzywam tego czesto, bo robie na slajdach i na klasycznym cz-b. W zaleznosci od potrzeb moge zmieniac filmy.
    Gall napisz jak to sie dalej robi.Zostawiasz końcówkę filmu a dalej co ...
    Zmieniasz na inny... i co dalej nie kumam
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów