To mój pierwszy post na forum, więc grzecznie się witam. :)
I od razu mam pytanie.
Chcę kupić szeroki kąt do mojego D70 i w oko wpadła mi Sigma 12-24/4,5-5,6. Jest nieco ciemna, ale o połowę tańsza od chwalonego wszędzie Nikona 12-24/4, na którego mnie nie stać. Mam jednak ciągle wątpliwości, bo kosztuje toto niemałą kasę i na pewno będzie to mój ostatni obiektyw na długi czas.
Czy macie jakieś doświadczenia z tym szkłem? Co o nim sądzicie? Czy jest lepszy wybór w kategorii szerokokątnego zooma i w tej kategorii cenowej (może Tamron 11-18 albo Tokina 12-24, ewentualnie nowa Sigma 10-20)?
Przy okazji przemycę jeszcze pytanko o Sigmę 18-135 i to, jak się ma jej jakość i ostrość do kitowego Nikkora 18-70. Jest sens zamieniać? Po kupieniu szerokiego kąta budżetu na kolejny obiektyw już miał nie będę, ale różnicę między tą Sigmą 18-135 a sprzedanym na Allegro kitem jeszcze jakoś przełknę. Tylko czy nie będę żałował?
Do mojej ulubionej torby foto mieści się jeden dodatkowy obiektyw, więc po nabyciu szerokiego kąta, tele raczej będzie zostawał w domu - stąd chęć wydłużenia zasięgu standardowej spacerówki.
Z góry dzięki za wskazówki. :)
Pozdrawiam,
Bartek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami