Cześć,
dotychczas fotografowałem za pomocą Canona, od analogowego EOS'a 300 po cyfrowego EOS'a 450D. Z tym ostatnim na co dzień korzystałem z Sigmy 30mm f/1.4, czasami zakładałem Samyanga 14mm f/2.8 do fotografowania krajobrazów i miasta. Sprzedałem cały system z zamiarem kupna Fujifilm Finepix X-E1 + XF 35mm f/1.4 + XF 18mm f/2.0, ze względu na kompaktowe wymiary i świetną jakość obrazka (w moim odczuciu). Miałem już dosyć rozmiarów, wagi oraz faktu, że nigdy nie miałem go pod ręką. Jednak w miedzyczasie zakupiłem iPhone'a 5, który z powodzeniem służy mi jako kieszonkowy aparat, dlatego też zacząłem się zastanawiać nad sensem kupna Fuji. Do głowy mi wpadł pomysł zakupu Nikona D5100 + Samyang 14mm f/2.8, Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 50mm f/1.4. Myślałem też o eliminacji 50mm na rzecz D7000, który jak potem doczytałem jest dosyć wadliwy (BF/FF, czyli powód przez który uciekłem od Canona i nie mam zamiaru do tego wracać). Najważniejszy jest dla mnie obiektyw o ekwiwalencie ~50mm na FX. Niestety wspomniany wyżej Nikkor 35mm f/1.8 jest dla mnie za ciemny (95% zdjęć wykonanych Sigmą 30mm zostało zrobionych na f/1.4). I tutaj pojawia się mój trochę szalony pomysł - zakup D3100 + Samyang 35mm f/1.4, ze względu na małe wymiary, stosunkowo niską cenę oraz bardzo dobrą jakość obrazka z Samyanga (ponownie - w moim odczuciu). Zestaw ten jest tańszy niż popularny Sony NEX-5R + Voigtlander 35mm f/1.4, który oprócz swoich małych wymiarów nie porywa jakością zdjęć. Czy potwierdzenie ostrości wystarczy, bo domyślam się, że ostrzenie ręczne na malutkim wizjerze w D3100 jest bardzo ciężkie? I czy ogólnie taki zestaw ma sens? Fotografuję praktycznie wszystko dookoła mnie, ulice, przyjaciół (niektórzy nazywają to fotografią lifestyle'ową). Zależy mi na jakości obrazka, ostrości oraz f/1.4. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o Nikonie, o potwierdzeniach ostrości na ten bagnet itd., nigdy nie miałem styczności z tym systemem i tutaj liczę na dyskusję z użytkownikami, kórzy posiadają niewątpliwie o wiele więcej doświadczenia.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami