Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Przesiadka na Nikona

Cześć,

dotychczas fotografowałem za pomocą Canona, od analogowego EOS'a 300 po cyfrowego EOS'a 450D. Z tym ostatnim na co dzień korzystałem z Sigmy 30mm f/1.4, czasami zakładałem Samyanga 14mm f/2.8 do fotografowania krajobrazów i miasta. Sprzedałem cały system z zamiarem kupna Fujifilm Finepix X-E1 + XF 35mm f/1.4 + XF 18mm f/2.0, ze względu na kompaktowe wymiary i świetną jakość obrazka (w moim odczuciu). Miałem już dosyć rozmiarów, wagi oraz faktu, że nigdy nie miałem go pod ręką. Jednak w miedzyczasie zakupiłem iPhone'a 5, który z powodzeniem służy mi jako kieszonkowy aparat, dlatego też zacząłem się zastanawiać nad sensem kupna Fuji. Do głowy mi wpadł pomysł zakupu Nikona D5100 + Samyang 14mm f/2.8, Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 50mm f/1.4. Myślałem też o eliminacji 50mm na rzecz D7000, który jak potem doczytałem jest dosyć wadliwy (BF/FF, czyli powód przez który uciekłem od Canona i nie mam zamiaru do tego wracać). Najważniejszy jest dla mnie obiektyw o ekwiwalencie ~50mm na FX. Niestety wspomniany wyżej Nikkor 35mm f/1.8 jest dla mnie za ciemny (95% zdjęć wykonanych Sigmą 30mm zostało zrobionych na f/1.4). I tutaj pojawia się mój trochę szalony pomysł - zakup D3100 + Samyang 35mm f/1.4, ze względu na małe wymiary, stosunkowo niską cenę oraz bardzo dobrą jakość obrazka z Samyanga (ponownie - w moim odczuciu). Zestaw ten jest tańszy niż popularny Sony NEX-5R + Voigtlander 35mm f/1.4, który oprócz swoich małych wymiarów nie porywa jakością zdjęć. Czy potwierdzenie ostrości wystarczy, bo domyślam się, że ostrzenie ręczne na malutkim wizjerze w D3100 jest bardzo ciężkie? I czy ogólnie taki zestaw ma sens? Fotografuję praktycznie wszystko dookoła mnie, ulice, przyjaciół (niektórzy nazywają to fotografią lifestyle'ową). Zależy mi na jakości obrazka, ostrości oraz f/1.4. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o Nikonie, o potwierdzeniach ostrości na ten bagnet itd., nigdy nie miałem styczności z tym systemem i tutaj liczę na dyskusję z użytkownikami, kórzy posiadają niewątpliwie o wiele więcej doświadczenia.
    .

Domyślnie

Ostrzenie manualnym Samyangiem przez wizjerek wielkości judasza w D5200/D3100 szybko cie wyleczy z tego pomysłu.
    Mam w D80 matówkę precyzyjną i nawet przy jej pomocy złapanie ostrości przy f1/4 czy 1/8 to spory wyczyn.

A tak przy okazji mam do sprzedania Sigmę 30/1.4 do nikona
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 28-02-2013 o 00:43
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Po prostu nabądź dowolny aparat pełnoklatkowy z 50mm. Może być nawet Nikon. Reszta to jakieś substytuty.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Po prostu nabądź dowolny aparat pełnoklatkowy z 50mm. Może być nawet Nikon. Reszta to jakieś substytuty.
    True.
    Swoją drogą - ten SY 35 1.4 to starsznie duży ogór (używam czasem do filmowania). Co z tego, że puszka mała jak obiektyw wielki. Na pewno mniejsze (wygodniejsze do noszenia) będzie FX + 50 1.4.

5D można kupić niezajechane za ok 2,5kzł, 50 1.4 poniżej 1kzł. Jak masz więcej kasy to może D600 i choćby 50 1.8 - high iso w tej puszce jest naprawdę rewelacyjne, więc minimalnie ciemniejszy obiektyw nie zrobi różnicy, a zawsze jakaś oszczędność.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matjass Zobacz posta
    Najważniejszy jest dla mnie obiektyw o ekwiwalencie ~50mm na FX. Niestety wspomniany wyżej Nikkor 35mm f/1.8 jest dla mnie za ciemny (95% zdjęć wykonanych Sigmą 30mm zostało zrobionych na f/1.4).
    Za ciemny to możne i był gdy miałeś 450D, który ma ISO max 1600.
    W dzisiejszych aparatach można spokojnie robić fotki na ISO 3200.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    True.

5D można kupić niezajechane za ok 2,5kzł, 50 1.4 poniżej 1kzł.
    Gdzie! Gdzie!
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Za ciemny to możne i był gdy miałeś 450D, który ma ISO max 1600.
    W dzisiejszych aparatach można spokojnie robić fotki na ISO 3200.
    Może źle to ująłem - oczywiście wiem, że nowe konstrukcje pozwalają na fotografowanie na bardzo wysokich czułościach, jednak te dwie działki różnicy pomiędzy f/1.8, a f/1.4 są dla mnie znaczące, a chodzi dokładnie o głębię ostrości i w miarę możliwości ładny, kremowy bokeh. Sigma 30mm f/1.4 potrafiła dać na prawdę ładny kolorystycznie obrazek z miłym dla oka DOF, jednak miała poważny problem - odległość hiperfokalną.

Cytat Zamieszczone przez galaza Zobacz posta
    Gdzie! Gdzie!
    Podczepię się z pytaniem. Widziałem na Alledrogo zadbane egzemplarze z niskimi przebiegami za około 3,5 tys zł, nadal się opłaca taka inwestycja? Przyznam, że początkowo myślałem o Nikonie D600 lub używanym 5DMk2, jednak zakup z dwoma obiektywami (50mm f/1.4 + 14mm f/2.8 ) to już spory wydatek na studencką kieszeń.
    .

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci nie tyle na świetle, co na głębi ostrości, to tym bardziej pchanie się w crop to ślepa kiszka. Zachwycasz się obrazkiem z 30mm Sigmy, a to jest cały czas 30mm i związany z tą ogniskową rozkład głębi, tyle że kadr masz przycięty (jakby mało było nieszczęść). Tylko zamknięcie tego samego kadru w dłuższej ogniskowej (przez powiększenie obszaru obrazowania) da Ci tu jakiś rzeczywisty postęp w osiąganiu wysokiego poziomu pisku nieletnich fanek ahtystycznych fotosów

Jaki to problem jest z sigmą i hiperfokalną w kontekście małej głębi? Trochę nie rozumiem tego wpisu.

Kup starą 5-kę, jak Ci radzi S4INT z 50/1.4, a nawet z 50/1.8. Albo pstrykaj czym tak masz, a do ahtyzmu nabądź Kieva z Wołną czy tam innego Psixa albo Mamamiyę za kilka stówek.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matjass Zobacz posta
    ...Sigma 30mm f/1.4 potrafiła dać na prawdę ładny kolorystycznie obrazek z miłym dla oka DOF, jednak miała poważny problem - odległość hiperfokalną...
    Możesz to wyjaśnić? Hiperfokalna zależy od marki obiektywu?! Chętnie dowiem się czegoś nowego...

A moja rada: Zerknij w stronę D700 +50/1,4 D lub bez "D", które praktycznie nic nie wnosi, zwłaszcza jak nie używasz lampy.

Domyślnie

Stawiam, że chodziło o minimalną odległość ostrzenia ~40cm a nie hiperfokalną
    Czarny pasek na żółto haftowany

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów