Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Filtr szary

Domyślnie

No właśnie pisałem od początku, że się nie znam. Chce zrobić prezent dziewczynie i dlatego pytam jaka różnica, jaki model itd.

Gdybym wiedział to nie zakładałbym tematu.

Ktoś poda mi przykładowy niezły filtr i napisze czemu te dwa wyżej są kiepskie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magik121 Zobacz posta
    No właśnie pisałem od początku, że się nie znam. Chce zrobić prezent dziewczynie i dlatego pytam jaka różnica, jaki model itd.

Gdybym wiedział to nie zakładałbym tematu.

Ktoś poda mi przykładowy niezły filtr i napisze czemu te dwa wyżej są kiepskie ?
    Różnica między ND8, a ND400 to 50x

No to zanim kupisz, dowiedz się do czego będzie ten filtr wykorzystywany, bo mimo, że po CPL jest to najczęściej wykorzystywany filtr, nie oznacza, że się przyda. Wiele osób nigdy nie korzystało z szarych i nie widzi potrzeby ich używania, a są też tacy, co prawie nie zdejmują takich z obiektywu.

Kupowanie, bo coś jest popularne - nie oznacza dobrego prezentu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Mówiła, że chciałaby kupić sobie gradacyjny i szary ale nie miała na to czasu i pieniędzy.

Pomyślałem o szarym, bo robi sporo zdjęć natury - pejzaży stąd mój wybór

Domyślnie

Jeżeli jesteś pewien, że to ma być 52mm to możesz kupić:
    TAKI
    TAKI
    TAKI
    który? Tego nikt Ci nie powie oprócz zainteresowanej. Różnią się stopniem gradacji a więc ilością redukcji wpadającego światła.
    Nie wiesz który? Rzuć monetą.

Mówiła, że chciałaby kupić sobie gradacyjny i szary ...
    A może chodziło jej o gradacyjny szary - a więc TAKI, ze stopniowaniem ilości światła na jednym filtrze.

Wybór należy do Ciebie. Ja bym kupił kwiaty
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 05-03-2013 o 14:44 Powód: , .

Domyślnie

Zrobiłem wywiad (powinienem od tego zacząć) ma to być filtr połówkowy szary.

Najlepiej gdybym mógł kupić go na miejscu w Krakowie:
    http://www.fotoplus.pl/obiektywy-vid...owy-gradacyjny
    http://www.fotoplus.pl/obiektywy-vid...-gradacyjny-25

Może ktoś ocenić te dwa filtry ?

Domyślnie

Zrobiłem wywiad (powinienem od tego zacząć) ma to być filtr połówkowy szary...
    Ja odpadam. Jaja sobie z nas robisz. Poszukaj w necie, a jak nie znajdziesz kup kwiaty.
    Tyle ode mnie w tym wątku.

Domyślnie

Bynajmniej nie żartuję ;/ dziękuję za wszystkie posty.

Jeżeli się na czymś nie znam to szukam pomocy (inaczej po co forum), szukałem w filtrach szarych, ale wybór padnie na połówkowe.
    Może ktoś zerknąć na te dwa filtry i ocenić je ?

Domyślnie

Zrobiłem wywiad (powinienem od tego zacząć) ma to być filtr połówkowy szary.

Najlepiej gdybym mógł kupić go na miejscu w Krakowie:
    http://www.fotoplus.pl/obiektywy-vid...owy-gradacyjny
    http://www.fotoplus.pl/obiektywy-vid...-gradacyjny-25

Może ktoś ocenić te dwa filtry ?
    Jak mówisz o filtrach połówkowych lub gradacyjnych , to jest tylko jedno słuszne rozwiązanie - system Cokin i filtry HiTech lub Lee, ale te drugie drogie.
    A czemu system Cokin - bo za 10 zł (koszt pierścienia) będzie pasował do obiektywu o innej średnicy.
    Zakup sprowadza się do pierścienia/pierścieni o odpowiedniej średnicy gwintu, uchwytu i filtrów. Ceny:
    - pierścień / adapter - nieoryginalny 10-15 zł, oryginał Cokin lub HiTech to 35-50zł - nie robi różnicy czy tani czy drogi.
    - uchwyt / holder - nieoryginalny 10-30zł, oryginał 50-100zł, ale tu warto zaznaczyć, że duża część nieoryginalnych jest bardzo słabej jakości - nie pasują filtry okrągłe, łamią się dociski filtrów, itp - oryginały zdecydowanie lepsze.

Co do wyboru filtra - nie będzie łatwo:
    4 rodzaje:
    - gradacyjne - cały szary, ze stopniowym przejściem od 0 (zera) do określonego ściemnienia - HiTech oznacza jako "blender", ale np. na aledrogo ich nie widziałem w ogóle.
    - połówkowe - połówka szara, połówka czysta - "hard egde"
    - połówkowe gradacyjne - połówka czysta, druga stopniowo się ściemnia - "soft edge"
    - połówkowe gradacyjne odwrócone - połówka czysta, druga od ciemnego się rozjaśnia ku brzegowi

teraz nasz następujące stopnie: 0.3 (ND2), 0.6 (ND4), 0.9 (ND, 1.2 (ND16)

jaki wybrać - zależy od fotografa, np. w tym wątku:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...94#post3069394
    Greg77 poleca 0.9 soft.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedz ; - )

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów