Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Zadanie dla Madmipsa

Po pierwsze - dzieki za tutoriale.
    Po drugie - gratulacje za przystepny sposób ich prezentacji (nie każdy urodził sie mistrzem świata)
    Po trzecie (i najważniejsze) - zadanie:
    Jak uzyskac w PS efekt zastosowania filtra "star" (nieistotne czy 2,4 czy 8 razy). Chodzi o efekt tzw. "gwiazdek" od żródła światła (dla utrudnienia - żyrandol w pałacu). Moim zdaniem się nie da. To jedyny (chyba) filtr, którego nie mogę uzyskac w PS i zabieram go fizycznie tam gdzie potrzebuję tego efektu (np. ślub w kościele) i przykładam przed obiektywem. Z innymi efektami radzę sobie PS-em (zmiękczenie, rozmyta otoczka i takie tam pierdoły, które ludzie lubią i się bezpotrzebnie zachwycają). Ale "stara" nie udało mi się wynaleźc...
    I co? Jest zagwozdka, czy nie?
    Pozdrawiam wszystkich.Jacek.
    D 70 + 18-70 + 70-210/1:4-5,6 D + SB 800 + SB 26 + F 90 X

Anonymous
    Gość

Domyślnie

nie ma rzeczy niemożliwych

wieczorkiem zrobię tutka :P

mam nadzieję

Domyślnie

Ale masz pomysły Nasi francuscy przyjaciele tworzą tutoriale o tym jak się zarejstrować na forum a ty z takim wyjeżdżasz Ale na poważnie to taki filterek by się przydał bo nie mam pojęcia jak to zrobić a fizycznego filtra nie posiadam... nie chce mi się mazać wazeliną szybki i przystawiać jej przed obiektyw... podpisuję się pod prośbą Jacka obiema łapkami.
    Pojawiam się i znikam...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ależ droga Imago! Wazelinka, zapewniam Cię, słuzy do zupełnie czego innego! Nie, nie, nie to o czym myslisz...
    Wazelinka może dac na filtrze np. UV fajny efekt rozmycia skierowany w jedną stronę i z pustym (czyli ostrym) środkiem. To naprawdę super efekt. Ale da sie to uzyskac w PS. Mnie chodzi o zwykłe "gwiazdki" od żarówki (a scislej - wielu żarówek).
    Wierzę, że Madmips sobie z tym poradzi. Za Chiny jednak nie wiem jak.
    Jest taki fajny program do efektów świetlnych - Mystical Lighting (czy jakoś tak) - ale takie efektu, o którym tu mówimy, w nim nie ma.
    Dzieki Imago za podpowiedż co do "jarrego", ale na razie...patrz niżej.

Domyślnie

Ależ Jacku, wazelinka również może tworzyć efekt gwiazdek. Przynajmniej tak mówił mój psorek. Otóż podług jego instrukcji bierze się szybkę i robi dwie linie po skosach aby był X. Ma to właśnie dać taki efekt o jakim wspomniałam. Nie sądzę abym zapamiętała to źle. Znajdę notatki i przyślę foto jak trzeba będzie (foto bo skaner narazie mam nieruchomy). Co do stopki widziałam
    Pojawiam się i znikam...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Otóż masz rację droga Imago. Tak jest w istocie jesli zrobisz wazelinka kreski na krzyż (lub inaczej) na szybce lub filtrze. Ale uzyskasz przy tym rozmycie obrazu. To oczywiste. Ja miałem na mysli efekt "gwiazdek" bez rozmycia (są takie filterki, choc kazdy z nich trochę MUSI rozmywac - COKIN bardzo, inne mniej).
    A gdybyś spróbowała na jakimkolwiek filtrze (lub szybce) zrobic koliste ruchy paluchem(od środka na zewnatrz) i wazelinką wokół pustego środka - to, sama zobacz, jakie fajne efekty rozmycia wyjdą wokół ostergo środka obrazu. Pole do fantazji, bo im grubsz warstwa tego srodka, który przydaje się nie tylko w fotografii , tym większe rozmycie. A efekt jest bardziej plastyczny niż z cyfrowej obróbki PS-a.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

ok, już robię tutorial - wierzcie mi, że można to bardzo szybko zrobić, ale może dałby ktoś jakieś zdjątko, bo za diabła nocnego nie mogę znaleźć chyba że coś z chromem rzucę...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

JUż Ci sle na maila, bo z wrzucaniem na forum to mi srednio wychodzi. Moment.

Domyślnie

Widać nie znam się aż tak dobrze na filtrach (no dobra nie znam się wcale... nigdy z tego nie korzystałam) bo o tym nie wiedziałam - choć to logiczne, że rozmywa... w końcu to tłuszcz... no cóż. Składam broń. Ale, ale jesteś pewny, że chcesz ostrych gwiazdek? Patrz na ostatni tekst zaznaczony przeze mnie na czerwono
    Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie (za często mi się to coś zdarza... )
    Pojawiam się i znikam...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ależ nie masz powodu by "składac bron". Przecież przyznałem Ci rację. Dobrze zapamietałaś. Czyzbym niejasno się wyraził? Cały czas się uczymy.
    A i tak głupi umieramy.
    Tak na marginesie, Imago, powiem Ci, że w piwnicy mam podobne zeszyty sprzed ...lat z "techniki fotografii". Tyle tylko, że mnie jeszcze uczono o różnych abberacjach soczewek, hydrochinonie (ktoś wie, co to jest?), tiosiarczanie sodu i tym podobnych duperelach. Ech... I na co to komu teraz?
    Aha. Komputer był wtedy chyba tylko w NASA.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów