Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Nissin Di700

Domyślnie

Ze sklepów polecanych na stronie Metza (klik) tylko dwa mi odpisały: cyfrowe.pl (ceny jw) i jeszcze jeden, w którym nie było ani filtrów ani dyfuzora. Choć zdaję sobie doskonale sprawę, że na alledrogo czy w innych sklepach można np. jakiś tam "biały plastik" za 20 czy 30 zł na lampę sobie kupić. Pozostaje tylko pytanie... jak bardzo odstaje lub nie? od oryginału (wiem... wiem... to tylko kawałek plastiku ). Co do filtrów Rosco za 59 zł to zgoda, jest ich cała masa i są (z tego co słyszałem) nawet dobre. Tylko nie każdy amator potrzebuje takiej ilości. Poza tym, jakby nie patrzeć są to zawsze jakieś dodatkowe koszty, które należy ponieść i nie każdemu chce się bawić w zamienniki. Choć można zawsze jeszcze taniej mieć i "dyfuzor" a'la IKEA za kilka złotych (zdj. 1) czy zupełnie za free... filtry (zdj. 2), które dają nawet niezły efekt (zdj. 3).

1.

2.
    .

3.

A tak zupełnie na koniec, zawsze można (z "braku laku...") założyć na lampę "dyfuzoro-filtr" a'la CAMEL :

Nikon

Domyślnie

Ten "Stofen" to jest jakiś tam plastik... tylko, że z USA, a nie z Chin i za to płacisz 10x więcej niż jest on wart.
    A oryginalny stofen, to nic innego jak byle jaki mleczny plastik. Podróbki na allegro po 10zł są dokładnie tyle samo warte.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ten "Stofen" to jest jakiś tam plastik... tylko, że z USA, a nie z Chin i za to płacisz 10x więcej niż jest on wart.
    Hmm... jesteś pewniem, że Made in USA a nie Made in China? Pytam, bo teraz prawie wszystko jest chińskie...

BTW ciekawi mnie jak ci wyszło to "10x więcej" za oryginalny Nikonowski dyfuzor SW-13H czy SW-14H. Nawet w wyjątkowo drogim Nikon Store oryginalne dyfuzory chodzą po ok 60 zł. Te, co ty polecałeś do Metza z fripersa są po 25 zł. Podejrzewam, że nawet "dyfuzory" a'la IKEA, których fotkę wcześniej zamieściłem, nie są 10x tańsze od Nikonowskich oryginałów SW-13H, SW-14H...
    Nikon

Domyślnie

Dyfuzory typu stofen można teraz kupić za 6-10zł.
    Nikon

Domyślnie

To ładnie widzę zdzierają sklepy, że krzyczą sobie 110 zł za dyfuzor stofen do Metza 52 skoro można to kupić za 6-10 zł.
    Nikon

Domyślnie

może jednak w tym wątku trochę więcej powiązania z tematem? ktoś się orientuje jaka jest różnica w tej lampie między trybem A, a Ttl, oprócz tego że w tym drugim jest regulacja kompensacja ekspozycji błysku... ;>

Domyślnie

Żadna. To łyt matetingowy że lampa ma więcej trybów.
    Nikon

Domyślnie

Zastanawiam się nad tą lampą jako doświetlenie do SB900. Używam też wyzwalacza YN-622N/YN-622N-TX.
    Wrócę do pytania czy ktoś ma doświadczenie z tym zestawem? Czy działa sterowanie przez YN-622N-TX w TTLu i w trybie manualnym?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalg78 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad tą lampą jako doświetlenie do SB900. Używam też wyzwalacza YN-622N/YN-622N-TX.
    Wrócę do pytania czy ktoś ma doświadczenie z tym zestawem? Czy działa sterowanie przez YN-622N-TX w TTLu i w trybie manualnym?
    Działa, a przynajmniej nikt nie zgłaszał problemów.
    Niestety TTL średnio się spawdza przy Nissinach a wyzwalaczach.
    Nikon

Domyślnie

Mam takiego nisina. Siedzi w torbie. Czasem na body. Sb900 uzywam.
    Polecam bo tania i fajna. I mniejsza niz sb.
    Troche plastykowa taka...ale spoko.
    Stopke ma metalowa. Dla mnie to wazne z body lub na statywie.
    Działa oki.
    Acha - ładuje sie troche wolno...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów