Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Nissin Di700

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

1. Di622 to zabytek. Di600 to jej nowa wersja.

2. Jak zależy na powtarzalności, to niestety żadna z powyższych.
    Nissin co prawda działa dobrze z TTL-BL, ale w TTL są spore problemy.
    YN nie dają powtarzalności w ogóle.

3. Zostają tylko 2 marki, które działają poprawnie -
    Metz:
    44 AF-1
    52 AF-1
    58 AF-2
    64 AF-1

i Nikon:
    SB-700 i SB-910
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG, tylko według Ciebie działają poprawnie 2 marki. Nikt nie narzeka na yongnuo czy nissina poza tobą. W każdym wątku o lampach piszesz, że dobry jest tylko metz i nikon. A to NIEPRAWDA.

Domyślnie

Otwieranie ludziom oczu to niepopularne zajęcie
    Nie chodzi o to, że marka A czy marka B jest lepsza lub gorsza. Zwracaj większą uwagę na to co czytasz, kolega podkreśla cechy lamp, ich funkcje, zestawia to z cenami, i na tej podstawie wyraża swoje opinie.
    Niektóre lampy nie mają takich możliwości jak inne, niektóre mają gorszą powtarzalność, w niektórych nie są dostępne takie funkcje jak w innych.

Domyślnie

Oraz zwróć uwagę na jeden aspekt. Wiele osób nawet jak widzi niepoprawny sposób działania urządzenia, nie przyzna się do tego idąc w zaparte o najlepszym możliwym dokonanym wyborze. Nie piszę o nikim konkretnym ale o cesze dużej części społeczeństwa.

Kupiłem polecaną przez GonzoG lampę - Metz 52. Czy jestem zadowolony? Tak. Tym bardziej z promocji jaką trafiłem i za śmieszną kasę kupiłem lampę, która spełnia moje oczekiwania z nawiązką. Dostrzegam w niej drobne wady jednak ilość zalet daje ocenę końcową w kategorii cena/jakość na więcej niż bardzo dobry.
    Czy mogłem kupić coś lepszego? Jasne. Jak będę miał możliwość z chęcią sprawdzę sb-700 a tym bardziej sb-910 ale cena tej drugiej jest 2x metz.

Teraz spójrz na inne firmy. Jeżeli w tej samej cenie jest produkt A i produkt B, który ma dodatkowe cechy (np większą moc itp ) ale czasami gorzej wywiązuje się z podstawowej funkcjonalności, czyli powtarzalności to który wybierzesz? Wolny rynek, każdy kupuje co uważa za słuszne.

Aaa, i przyzwyczaj się do języka pisanego GonzoG, bo choć bardzo pomocny, jest dość szorstki i wyraża się z dużą dozą emocji, więc nie bierz wszystkiego do siebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    [...] Aaa, i przyzwyczaj się do języka pisanego GonzoG, bo choć bardzo pomocny, jest dość szorstki i wyraża się z dużą dozą emocji, więc nie bierz wszystkiego do siebie.
    Coś na ten temat wiem...

Co do lamp i ich cen, które dość często są tutaj podnoszone jako bardzo mocny argument w wyborze lampy zewnętrznej (głównie w tematach typu "drogi" Nikon vs "tani" Metz) to ja sobie ostatnio np. zrobiłem malą wycieczkę po internetowych sklepach. Czego szukałem? Choćby takich dwóch pierdółek, jak... dyfuzor czy filtry, które mają np. w standardzie "drogie" lampy Nikona a "tanie Metze" ich nie posiadają. Od razu pomijam fakt, czy ktoś tego używa czy nie bo to, że jeden tego nie używa, nie znaczy, że dla innego te pierdólki nie są ważne. Ale do meritum: żeby "tanie" Metze (np. 52-ka) miały to, co "drogie" Nikony (np. SB-700) mają w standardzie (dyfuzor + filtry) należy wydać (jedno z nielicznych info jakie uzyskałem od sprzedawcy tychże lamp - cyfrowe.pl): 110 zł + 59 zł, co razem daje ładną sumkę 169 zł. Oczywiście... plus koszty przesyłki gdzieś na poziomie 12-15 zł... BTW jeżeli choćby tę kwotę doliczy się do "tanich" Metzów to już takie tanie się nie robią...

To tak na marginesie dla tych, którzy będa prowadzili kolejne dysputy o wyższości "tanich" Metzów nad "drogimi" Nikonami.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Coś na ten temat wiem...

Co do lamp i ich cen, które dość często są tutaj podnoszone jako bardzo mocny argument w wyborze lampy zewnętrznej (głównie w tematach typu "drogi" Nikon vs "tani" Metz) to ja sobie ostatnio np. zrobiłem malą wycieczkę po internetowych sklepach. Czego szukałem? Choćby takich dwóch pierdółek, jak... dyfuzor czy filtry, które mają np. w standardzie "drogie" lampy Nikona a "tanie Metze" ich nie posiadają. Od razu pomijam fakt, czy ktoś tego używa czy nie bo to, że jeden tego nie używa, nie znaczy, że dla innego te pierdólki nie są ważne. Ale do meritum: żeby "tanie" Metze (np. 52-ka) miały to, co "drogie" Nikony (np. SB-700) mają w standardzie (dyfuzor + filtry) należy wydać (jedno z nielicznych info jakie uzyskałem od sprzedawcy tychże lamp - cyfrowe.pl): 110 zł + 59 zł, co razem daje ładną sumkę 169 zł. Oczywiście... plus koszty przesyłki gdzieś na poziomie 12-15 zł... BTW jeżeli choćby tę kwotę doliczy się do "tanich" Metzów to już takie tanie się nie robią...

To tak na marginesie dla tych, którzy będa prowadzili kolejne dysputy o wyższości "tanich" Metzów nad "drogimi" Nikonami.
    To zrób to "przejście po sklepach" raz jeszcze....

Dyfuzor do Metza 52 - znacznie lepszy od stofenów:
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

A zestaw filtrów, które podajesz, to 55 szt, w tym:
    po 5 szt: 1/4 CTO i CTB, 1/2 CTO i CTB oraz full CTO i CTB
    filtr zielony do światła fluorescenycjnego
    po 2 szt: 1/2 EV, 2 EV i 3EV

A SB-700 ma tylko full CTO i zielony, więc nie masz co tego porównywać.

Zestaw filtrów wraz z mocowaniem można też dostać za 40zł:
    http://allegro.pl/filtry-zelowe-na-l...663105113.html
    Nikon

Domyślnie

Ze sklepów polecanych na stronie Metza (klik) tylko dwa mi odpisały: cyfrowe.pl (ceny jw) i jeszcze jeden, w którym nie było ani filtrów ani dyfuzora. Choć zdaję sobie doskonale sprawę, że na alledrogo czy w innych sklepach można np. jakiś tam "biały plastik" za 20 czy 30 zł na lampę sobie kupić. Pozostaje tylko pytanie... jak bardzo odstaje lub nie? od oryginału (wiem... wiem... to tylko kawałek plastiku ). Co do filtrów Rosco za 59 zł to zgoda, jest ich cała masa i są (z tego co słyszałem) nawet dobre. Tylko nie każdy amator potrzebuje takiej ilości. Poza tym, jakby nie patrzeć są to zawsze jakieś dodatkowe koszty, które należy ponieść i nie każdemu chce się bawić w zamienniki. Choć można zawsze jeszcze taniej mieć i "dyfuzor" a'la IKEA za kilka złotych (zdj. 1) czy zupełnie za free... filtry (zdj. 2), które dają nawet niezły efekt (zdj. 3).

1.

2.
    .

3.

A tak zupełnie na koniec, zawsze można (z "braku laku...") założyć na lampę "dyfuzoro-filtr" a'la CAMEL :

Nikon

Domyślnie

Ten "Stofen" to jest jakiś tam plastik... tylko, że z USA, a nie z Chin i za to płacisz 10x więcej niż jest on wart.
    A oryginalny stofen, to nic innego jak byle jaki mleczny plastik. Podróbki na allegro po 10zł są dokładnie tyle samo warte.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ten "Stofen" to jest jakiś tam plastik... tylko, że z USA, a nie z Chin i za to płacisz 10x więcej niż jest on wart.
    Hmm... jesteś pewniem, że Made in USA a nie Made in China? Pytam, bo teraz prawie wszystko jest chińskie...

BTW ciekawi mnie jak ci wyszło to "10x więcej" za oryginalny Nikonowski dyfuzor SW-13H czy SW-14H. Nawet w wyjątkowo drogim Nikon Store oryginalne dyfuzory chodzą po ok 60 zł. Te, co ty polecałeś do Metza z fripersa są po 25 zł. Podejrzewam, że nawet "dyfuzory" a'la IKEA, których fotkę wcześniej zamieściłem, nie są 10x tańsze od Nikonowskich oryginałów SW-13H, SW-14H...
    Nikon

Domyślnie

Dyfuzory typu stofen można teraz kupić za 6-10zł.
    Nikon

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów