Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Nissin Di700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafi5 Zobacz posta
    Witam,

mam pytanie, ponieważ na 90 % jestem zdecydowany na zakup lampy Nissin Di700 do całkowicie amatorskiego pstrykania, chciałbym się dowiedzieć jak taka lampa współpracuje z wyzwalaczem YONGNUO YN-622N. W przyszłości chciałbym również zakupić taki wyzwalacz. Jak sprawdza się ten wyzwalacz w połączeniu z tą lampą, m.in przenoszenie i-TTL? Lampa pod D5100. Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam
    Jestem początkujący więc proszę się nie śmiać jeśli pytanie będzie głupie, ale czy do tej lampy wystarczy tylko nadajnik na sankach czy wymagany jest również odbiorjik pod lampą ?

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 4
    D5100 || N35 f/1.8G || N50 f/1.8G

Domyślnie

Wyzwalanie radiowe = nadajnik na aparacie, lampa podłączona do odbiornika, i na razie nie istnieje inna opcja (oprócz Canona, który ma lampę z wbudowanym nadajnikiem/odbiornikiem).
    Wyzwalanie błyskami = "nadajnik" błysków ustawiony w tryb master, lampa ustawiona w tryb slave, lampa musi "widzieć" błyski z nadajnika, komunikacja odbywa się światłem, nie radiowo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowson Zobacz posta
    Jestem początkujący więc proszę się nie śmiać jeśli pytanie będzie głupie, ale czy do tej lampy wystarczy tylko nadajnik na sankach czy wymagany jest również odbiorjik pod lampą ?

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 4
    Trzeba odbiornika.
    Tylko (z lamp reporterskich):
    Triopo TR-850EX, TR-860EX,
    Phottix Mitros+
    Yongnuo YN-560III
    i Canon 600EX-RT
    mają wbudowane odbiorniki swoich systemów lub wyzwalaczy radiowych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Moja wypowiedź może trochę ostudzi tu niektóre osoby chętne na zakup di700.
    Choć na wstępie należą się pochwały, że w tej cenie działa poprawnie autoFP i to zarówno z body jak i CLS. Sam tryb CLS zarówno w manualu jak i w TTL również reagował poprawnie na zadane parametry. Minusem jest brak reakcji na stroboskop w CLS, można to częściowo obejść przełączając się na zwykłą fotocelę. Zasięgu w terenie jeszcze nie zdążyłem przetestować, ale pierwsze wrażenie w sklepie było całkiem przyjemne po odejściu na jakieś 15m. Lampa nie obsługuje kanałów, na grupy reaguje prawidłowo.
    Co do samej budowy to nawet całkiem solidna się wydaje. Palnik można obracać w prawo oraz w lewo o 180stopni, w górę o 90 i nawet lekko w dół. Wielkością bliżej jej do sb900/910 co jest osobiście dla mnie lekkim minusem. Miłym dodatkiem w tej cenie jest zewnętrzne gniazdo zasilania jak i złącze mini jack oraz PC do wyzwalania, to ostatnie jest niestety bez gwintu.
    Fotocela mieści się za czerwonym przednim panelem lampy. Wspomaganie af świeci na czerwono a w trybie cls diody pięknie migają jak w sb600.
    Na pierwszej i ostatniej sesji ujawniła się jednak pewna wada. Lampa współpracowała razem z SB800 i QT. Dwie reporterskie wyzwalane w CLS a QT działała z programowalnej fotoceli + radyjko (do 1/8000 można zejść). Założeniem była mała GO więc f w zakresie 2.2 do 2.8 i w związku z tym czasy 1/500 albo 1/400 (nie mogłem dalej odsunąć QT). Tu ujawniła się dziwna przypadłość di700, która lubiła sobie błyskać dwa razy. Pierwszy błysk zgodnie z resztą lamp a drugi błysk zaraz po jak zdjęcia już nie robiłem. I tak oto zaliczyła swoje pierwsze 100zdjęć. Dziś czyli 01-02-2014 po leżakowaniu na półce przez 10dni błysku z siebie nie wydała, lampę kupiłem 18-01-2014. Niby słychać dźwięk próby wyzwalania i w palniku coś delikatnie iskrzy ale błysku brak. Za jakiś czas zobaczymy co na to serwis. Może sb600 jest delikatna, ale przynajmniej od leżenia się nie psuła.
    Ostatnio edytowane przez scottbiker ; 01-02-2014 o 12:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scottbiker Zobacz posta
    Moja wypowiedź może trochę ostudzi tu niektóre osoby chętne na zakup di700.
    [...] Tu ujawniła się dziwna przypadłość di700, która lubiła sobie błyskać dwa razy. Pierwszy błysk zgodnie z resztą lamp a drugi błysk zaraz po jak zdjęcia już nie robiłem. I tak oto zaliczyła swoje pierwsze 100zdjęć. Dziś czyli 01-02-2014 po leżakowaniu na półce przez 10dni błysku z siebie nie wydała, lampę kupiłem 18-01-2014. Niby słychać dźwięk próby wyzwalania i w palniku coś delikatnie iskrzy ale błysku brak. Za jakiś czas zobaczymy co na to serwis. Może sb600 jest delikatna, ale przynajmniej od leżenia się nie psuła.
    Widocznie leżenie nie służy tej Di700...
    Nikon

Domyślnie

Lampa po 4 tygodniach wróciła nawet naprawiona - podobno ściągali części z Japonii. Zobaczymy jak szybko padnie znowu, a może będzie działać już bez awarii...

C_K
    Gość

Domyślnie

a czy metz 52 bylby lepszy od tej di700 ?

Domyślnie

Tak.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Potrzebuję uzupełnić mój zestaw blyskowy pod pixel King Pro i po sb 700,800 i 900 chcę dokupić 4 lampę tylko do zdalnego wyzwalani.
    ZZakładam, że skoro lampa obsługuje cls to i komunikacja poprzez pixel nie powinna stanowić problemu.
    Zgadza się?
    Scott, jak do tej pory sprawuje się naprawiona Di700?
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    Potrzebuję uzupełnić mój zestaw blyskowy pod pixel King Pro i po sb 700,800 i 900 chcę dokupić 4 lampę tylko do zdalnego wyzwalani.
    ZZakładam, że skoro lampa obsługuje cls to i komunikacja poprzez pixel nie powinna stanowić problemu.
    Zgadza się?
    Scott, jak do tej pory sprawuje się naprawiona Di700?
    Wyzwalacze TTL nie maja nic wspólnego z CLS. Niemal każda lampa z TTL będzie działała.

Niestety Nissin ogólnie nie radzi sobie najlepiej na takich wyzwalaczach (pracując w TTL), bo ma błędnie zaimplementowany TTL i trzeba inaczej ustawiać mu moc. Poza tym z PKPro Di866 i Di600 (te mogłem sprawdzić) zmieniają moc w zależności od odległości ostrzenia.
    Ustawiając moc manualnie nie ma żadnych problemów. Nawet stary Di622 mk I w pełni poprawnie reaguje na ustawioną moc.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów