Szukaj
Czy jest z nim komptabilna w trybie automatycznym? Jak działa TTL
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Chciałbym ja kupic jako pierwsza swoja lampe, nie wydając wortuny. Czy za to cenę 600 zł opłaca się ja kupić?
Tez mysle o jej zakupie. Piszemy, piszemy - a jest juz ktos, kto ja juz kupil i uzywa? Moze sie odezwie![]()
Ostatnio edytowane przez Legal ; 30-10-2013 o 23:59
Nigdy nie wiesz wszystkiego ...
Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE
Witam!
No więc przejechałem się do Fotojokera i po prostu wyłożyłem 599 PLN za Di700.
Teraz to ja będę mógł odpowiedzieć na Wasze ewentualne pytania
W sklepie i w domu zrobiłem podstawowe testy:
Lampa w sankach - TTL z ekspozycja w trybie M i z korekta TTL na lampie w obie strony; palnik na wprost (reakcja zoom) i w gore (zoom 35), krótkie czasy migawki 1/250 - 1/2000 i krócej
Lampka wewnętrzna w trybie commander (bez własnego błysku) a Di700 jako zdalny slave grupy A TTL - te same testy.
Poza tym blokada błysku w opcji na korpusie i zdalnie. Wszystko działa zgodnie z instrukcją
Chyba nie ma modelującego i stroboskopu. No i zadziwiająco skąpa informacja na panelu ... taka, żeby amator się nie pogubił.
Nigdy nie wiesz wszystkiego ...
Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Wyzwalanie radiowe = nadajnik na aparacie, lampa podłączona do odbiornika, i na razie nie istnieje inna opcja (oprócz Canona, który ma lampę z wbudowanym nadajnikiem/odbiornikiem).
Wyzwalanie błyskami = "nadajnik" błysków ustawiony w tryb master, lampa ustawiona w tryb slave, lampa musi "widzieć" błyski z nadajnika, komunikacja odbywa się światłem, nie radiowo.
Moja wypowiedź może trochę ostudzi tu niektóre osoby chętne na zakup di700.
Choć na wstępie należą się pochwały, że w tej cenie działa poprawnie autoFP i to zarówno z body jak i CLS. Sam tryb CLS zarówno w manualu jak i w TTL również reagował poprawnie na zadane parametry. Minusem jest brak reakcji na stroboskop w CLS, można to częściowo obejść przełączając się na zwykłą fotocelę. Zasięgu w terenie jeszcze nie zdążyłem przetestować, ale pierwsze wrażenie w sklepie było całkiem przyjemne po odejściu na jakieś 15m. Lampa nie obsługuje kanałów, na grupy reaguje prawidłowo.
Co do samej budowy to nawet całkiem solidna się wydaje. Palnik można obracać w prawo oraz w lewo o 180stopni, w górę o 90 i nawet lekko w dół. Wielkością bliżej jej do sb900/910 co jest osobiście dla mnie lekkim minusem. Miłym dodatkiem w tej cenie jest zewnętrzne gniazdo zasilania jak i złącze mini jack oraz PC do wyzwalania, to ostatnie jest niestety bez gwintu.
Fotocela mieści się za czerwonym przednim panelem lampy. Wspomaganie af świeci na czerwono a w trybie cls diody pięknie migają jak w sb600.
Na pierwszej i ostatniej sesji ujawniła się jednak pewna wada. Lampa współpracowała razem z SB800 i QT. Dwie reporterskie wyzwalane w CLS a QT działała z programowalnej fotoceli + radyjko (do 1/8000 można zejść). Założeniem była mała GO więc f w zakresie 2.2 do 2.8 i w związku z tym czasy 1/500 albo 1/400 (nie mogłem dalej odsunąć QT). Tu ujawniła się dziwna przypadłość di700, która lubiła sobie błyskać dwa razy. Pierwszy błysk zgodnie z resztą lamp a drugi błysk zaraz po jak zdjęcia już nie robiłem. I tak oto zaliczyła swoje pierwsze 100zdjęć. Dziś czyli 01-02-2014 po leżakowaniu na półce przez 10dni błysku z siebie nie wydała, lampę kupiłem 18-01-2014. Niby słychać dźwięk próby wyzwalania i w palniku coś delikatnie iskrzy ale błysku brak. Za jakiś czas zobaczymy co na to serwis. Może sb600 jest delikatna, ale przynajmniej od leżenia się nie psuła.
Skontaktuj się z nami