Na tym forum sie dowiedzialam, ze nowsze komputery stacjonarne korzystaja z dwoch grafik, a wiec do niewymagajacych zadan wlacza sie automatycznie Optimus, a jak jest cos bardziej wymagajacego wtedy jest wykorzystywana dedykowana grafika, - takie rozwiazanie mi sie bardzo spodobalo, jezeli bysmy chcieli zmienic starszy komputer na cos nowszego. a jak jest z laptopami?
W zwiazku z tym mam pytanie, jak to jest w laptopie w modelu Lenovo Y500, - czy ktos z was interesowal sie tym modelem i moze cos powiedziec, jak jest tak naprawde z grafika GT650, ale nie w SLI, zalozmy ze laptop bedzie mial podlaczona tylko jedna grafike, bo w SLI uzywajac dwoch grafik, wiadomo, ze nie mozna korzystac z Optimusa, ale uzywajac jednej grafiki, czy w tym laptopie jest brak Optimusa calkowicie? Czy on jest na zawsze wylaczony/zablokowany ze wzgledu na SLI?
Porownywalam ten model Y500 do starszego modelu Y580 jest prawie identyczna charakterystyka, tyle ze Y580, nie ma opcji SLI, oraz nie ma tej fajnej kieszeni Ultrabay jak to ma Y500.
i w zwiazku z tym, ze Y580 nie ma opcji SLI, ma mozliwosc wykorzystania intel HD4000, co jak zauwazylam laptop ten trzyma na baterii okolo 5h. Natomiast nowe Y500 czas trzymania na baterii, tylko okolo 2-3 h jest to bardzo duza roznica i tak mi sie wydaje ze problemem jest wlasnie zablokowany Optimus? wiec w tym laptopie uzywajac np. tylko jednej karty (a nie dwoch w SLI) jest zawsze wlaczona dedykowana karta GT650, prawda?
Czy nie uwazacie, ze jesli np. ktos chcialby skorzystac np. z bardziej niewymagajacych zadan w danej chwili, np. przegladanie internetu, czy to nie jest wada, ze nie mozna wykorzystac technologii jaka daje Optimus, bo jest to zablokowane? to takie moje spostrzezenia na temat tego modelu, a ze jest bardzo ladny to mnie zainteresowal, dlatego szukalam informacji o nim.
znalazlam jeszcze taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=7A_Pi...ture=endscreen
i najwazniejsze 12:17
Co o tym sadzicie?question intel HD4000 and optimus
i cant seem to locate the intel 4000 but i know it,s there with the CPU some where.
Optimus is unconfirmed while it switches off sli when unplugged.
1 GPU will be running while unplugged.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami