Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Czy da sie wlaczyc intel HD4000 Optimusa, w laptopie Lenovo Y500?

Na tym forum sie dowiedzialam, ze nowsze komputery stacjonarne korzystaja z dwoch grafik, a wiec do niewymagajacych zadan wlacza sie automatycznie Optimus, a jak jest cos bardziej wymagajacego wtedy jest wykorzystywana dedykowana grafika, - takie rozwiazanie mi sie bardzo spodobalo, jezeli bysmy chcieli zmienic starszy komputer na cos nowszego. a jak jest z laptopami?
    W zwiazku z tym mam pytanie, jak to jest w laptopie w modelu Lenovo Y500, - czy ktos z was interesowal sie tym modelem i moze cos powiedziec, jak jest tak naprawde z grafika GT650, ale nie w SLI, zalozmy ze laptop bedzie mial podlaczona tylko jedna grafike, bo w SLI uzywajac dwoch grafik, wiadomo, ze nie mozna korzystac z Optimusa, ale uzywajac jednej grafiki, czy w tym laptopie jest brak Optimusa calkowicie? Czy on jest na zawsze wylaczony/zablokowany ze wzgledu na SLI?
    Porownywalam ten model Y500 do starszego modelu Y580 jest prawie identyczna charakterystyka, tyle ze Y580, nie ma opcji SLI, oraz nie ma tej fajnej kieszeni Ultrabay jak to ma Y500.

i w zwiazku z tym, ze Y580 nie ma opcji SLI, ma mozliwosc wykorzystania intel HD4000, co jak zauwazylam laptop ten trzyma na baterii okolo 5h. Natomiast nowe Y500 czas trzymania na baterii, tylko okolo 2-3 h jest to bardzo duza roznica i tak mi sie wydaje ze problemem jest wlasnie zablokowany Optimus? wiec w tym laptopie uzywajac np. tylko jednej karty (a nie dwoch w SLI) jest zawsze wlaczona dedykowana karta GT650, prawda?
    Czy nie uwazacie, ze jesli np. ktos chcialby skorzystac np. z bardziej niewymagajacych zadan w danej chwili, np. przegladanie internetu, czy to nie jest wada, ze nie mozna wykorzystac technologii jaka daje Optimus, bo jest to zablokowane? to takie moje spostrzezenia na temat tego modelu, a ze jest bardzo ladny to mnie zainteresowal, dlatego szukalam informacji o nim.
    znalazlam jeszcze taki filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=7A_Pi...ture=endscreen
    i najwazniejsze 12:17
    question intel HD4000 and optimus
    i cant seem to locate the intel 4000 but i know it,s there with the CPU some where.
    Optimus is unconfirmed while it switches off sli when unplugged.
    1 GPU will be running while unplugged.
    Co o tym sadzicie?
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 21-02-2013 o 20:00
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Kurcze sam się interesuje tym modelem i nie mogę znaleźć kilku odpowiedzi, nawet na supporcie lenovo nie wiedzą - to chyba świadczy o samej firmie lenovo.

mnie nurtują 3 pytania tak na dzień dobry:

1. To takie samo - jak z optimusem i oczywiście WIDI,
    2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni Ultrabay, ani DVD, ani kieszeni na HDD, ani dodatkowej baterii, czy to się zmieni? support nie wie.
    3. Czy zdjęcie dolnej pokrywy grozi utratą gwarancji (zapomniałem zapytać support lenovo)?

Jedna firma sprzedaje ten model 15,6" z I7, SLI, SSD 256, no i rzecz jasna tym dyskiem 1TB dodatkowo, za niegłupie pieniądze.

A pytanie po za tym modelem brzmi (choć nawiązujące), ile gorsza jest gt650 od gtx660m?

Domyślnie

mnie nurtują 3 pytania tak na dzień dobry:
    1. To takie samo - jak z optimusem i oczywiście WIDI
    Czytalam bardzo duzo informacji na temat, ze Intel HD Graphics 4000 po prostu nie jest rozpoznawany w modelu Y500.
    I chyba to ma sens, bo bateria trzyma tylko zaledwie 2-3h, podczas gdy Y580 trzyma na baterii az 5h.
    I co do WIDI, tez sa z tym problemy bo potrzebne jest jakies specjalne dedykowane urzadzenie, adapter, by moglo to isc bez kabli, ale niestety chyba Lenovo nie sprzedaje tych urzadzen, wiec o podpinaniu ekranow bez kabli, mozna chyba zapomniec.. Jedni pisza, ze WIDI, jest wbudowane w standardzie, a inni ze nie..
    Zreszta tutaj jest bardzo ciekawy watek o tym, ze Optimus nie jest rozpoznawany i na temat WIDI:
    http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-...00/td-p/951887
    2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni Ultrabay
    Jak to, nic nie mozna kupic do tej kieszeni ultrabay? Z tym, to mi chyba cos umknelo.
    ile gorsza jest gt650 od gtx660m?
    wiem, ze podpiete gt650 w SLI, czyli dwie, daja o 35-40% wieksza wydajnosc od jednej gtx660.
    a jesli jedna, to tez mnie to interesuje, wydaje mi sie ze roznica chyba jest jednak niewielka.

I na tym etapie, choc Y500 jest naprawde sliczny, uwazam jednak ze Y580 jest lepszy.
    Zreszta od paru tygodni jestem za modelem Y580, ale dowiedzialam sie niedawno o modelu Y500, ktory to ze wzgledu, ze ma podobne parametry jak jego starszy brat Y580, bardzo mnie zainteresowal i przykul uwage wygladem, jak i na czerwono podswietlana klawiatura, zaczelam szukac wiecej informacji o tym modelu i tu takie problemy..
    Szkoda troche, a tak sie zapowiadal fajny model..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 22-02-2013 o 01:35
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.manualowl.com/m/Lenovo/Id.../Manual/334716

Zwykle można wyłączyć dedykowany GPU w BIOS-ie i wtedy będziesz miała tylko Intela.

To rozwiązanie mało eleganckie, ale jak się nie ma co się lubi ...

Nie jestem jednak pewien, czy w Y500 jest to możliwe.

Cytat Zamieszczone przez skaczacy Zobacz posta
    ...
    A pytanie po za tym modelem brzmi (choć nawiązujące), ile gorsza jest gt650 od gtx660m?
    Sam sobie porównaj:
    http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-G...M.72057.0.html
    http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-G...M.72058.0.html
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 22-02-2013 o 17:53
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Zwykle można wyłączyć dedykowany GPU w BIOS-ie i wtedy będziesz miała tylko Intela.

To rozwiązanie mało eleganckie, ale jak się nie ma co się lubi ...
    w manualu nic nie pisza o tym na ten temat.
    A jak komputer korzysta z technologii Optimus, to przeciez nic sie nie przelacza w biosie.
    Chodzi o to, ze Optimus jest przydatny po to, ze gdy np. w danym momencie pracujemy na malo wymagajacych aplikacjach, wtedy Intel HD dostosowywuje sie automatycznie pod to co robimy zapewniajac 2x wieksza wydajnosc na baterii, co nie jest mozliwe w przypadku korzystania z grafiki dedykowanej.

wiec Optimus w przypadku karty GT 650M albo jest i funkcjonuje, albo po prostu jest zablokowany jak w przypadku Y500.
    Na stronie Nvidii jest napisane:
    "Supported Technologies: GeForce GT 650M: DirectX 11, Optimus, PhysX, OpenCL, DirectCompute, 3D Vision, CUDA", czyli karta obsluguje Optimus, ale ze wzgledu na SLI w Y500 po prostu to zablokowali. No ale w tym akurat modelu, jest mozliwosc korzystania tylko z jednej grafiki i wlasnie, wydaje mi sie ze akurat z tym zle zrobili, ze jest ten Optimus zablokowany przy korzystaniu tylko z jednej grafiki, a nie w SLI.

Jezeli ktos bierze tego laptopa pod uwage, jest to praktycznie malo wazne, ale jezeli byla by mozliwosc wlaczyc Optimusa, czas tego laptopa na baterii moglby sie zwiekszyc nawet o 2-3h dluzej, w przypadku oczywiscie, jesli w danej chwili mamy taka potrzebe.
    Tak jak ma model Lenovo Y580, korzystajac z grafiki dedykowanej, jak i Optimusa dzieki temu taki laptop pracowac moze nawet okolo 5h. a w przypadku Y500 niestety tylko 2-3 godziny.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 22-02-2013 o 18:19

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli w BIOS-ie Y500 jest opcja wyłączająca GT650, to wówczas komputer będzie pracował tylko na Intelu HD4000 i wtedy będzie spełniał warunki energooszczędności.

Lenovo niestety, nie opisuje BIOS-ów swoich komputerów, co jest wielkim nieporozumieniem.

Trzeba wszystko sprawdzać empirycznie.

Zadaj takie pytanie np. w sieci x-kom, mają serwis, więc powinni to wiedzieć, tym bardziej, że modyfikują nowe komputery przed sprzedażą.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jeżeli w BIOS-ie Y500 jest opcja wyłączająca GT650, to wówczas komputer będzie pracował tylko na Intelu HD4000 i wtedy będzie spełniał warunki energooszczędności.
    ale czy uzytownicy starszego modely Y580 tez wylaczaja w biosie karte dedykowana by moc skorzystac z Optimusa? nie sadze.. przeciez po to jest ten Optimus, by w razie nie korzystania ze zbyt duzego obciazenia, automatycznie dostosowywal sie Optimus, przynajmniej ja tak to rozumiem..
    Bo mi nie chodzi o to, by calkowicie wylaczyc grafike dedykowana, tylko, zeby funkcjonowala w taki sposob jak jest w modelu Y580.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ale czy uzytownicy starszego modely Y580 tez wylaczaja w biosie karte dedykowana by moc skorzystac z Optimusa? nie sadze.. przeciez po to jest ten Optimus, by w razie nie korzystania ze zbyt duzego obciazenia, automatycznie dostosowywal sie Optimus, przynajmniej ja tak to rozumiem..
    Bo mi nie chodzi o to, by calkowicie wylaczyc grafike dedykowana, tylko, zeby funkcjonowala w taki sposob jak jest w modelu Y580.
    Oczywiście, że nie.

Technologia Optimus, polega na tym (gdy pozostawimy sterowniki w automacie), by oprogramowanie GPU samo decydowało, który konkretnie GPU przydzielić konkretnemu programowi.
    Kryterium, są potrzebne moce obliczeniowe.

Można również uruchamiać poszczególne programy według swojego wyboru, przypisując do nich albo na stałe konkretny procesor graficzny, albo robić to PPM przy każdym uruchomieniu programu.

Niemniej, istnieje również możliwość, by wyłączyć na stałe w BIOS-ie procesor dedykowany i korzystania jedynie z GPU Intela.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Oczywiście, że nie.

Technologia Optimus, polega na tym (gdy pozostawimy sterowniki w automacie), by oprogramowanie GPU samo decydowało, który konkretnie GPU przydzielić konkretnemu programowi.
    Kryterium, są potrzebne moce obliczeniowe.

Można również uruchamiać poszczególne programy według swojego wyboru, przypisując do nich albo na stałe konkretny procesor graficzny, albo robić to PPM przy każdym uruchomieniu programu.

Niemniej, istnieje również możliwość, by wyłączyć na stałe w BIOS-ie procesor dedykowany i korzystania jedynie z GPU Intela.
    No wlasnie ja tak to tez rozumiem i wlasnie o to mi chodzi. Jak dla mnie to jest swietna rzecz, ze wlasnie istnieje ten Optimus. Grafiki nie mialabym zamiaru i tak wylaczac.
    ale jezeli w danej chwili przegladamy np. tylko internet, lub korzystamy z malo wymagajacych aplikacji, to nie widze sensu by laptop pracowal na dedykowanej grafice, ograniczajac zuzycie baterii, tylko do okolo 2h.

Tak czy inaczej to nie jest zaden problem, albo ci sie podoba to i bierzesz ten model, albo nie..
    ale uwazam, ze ograniczajac w ten sposob wydluzenie baterii, to z cala pewnoscia lekkie nieporozumienie, fajnie jakby komputer trzymal 4-5h jak model Y580, ale dwie godziny, to mozna sie czasem zdenerwowac..

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ważne, by nie przesadzać.

Komputery mobilne dla graczy, to maszyny do stosowania najczęściej jednak "na sznurku", a nie w terenie, dlatego te 3 godziny nie są aż tak zniechęcająca wartością, kiedy dostaje się w zamian moc SLI, która przy dobrym CPU, osiąga nieimponujący, ale całkiem przydatny w gierkach wynik ponad 3600 marków (3DMark'11).

Zresztą Y500 ma dość przyzwoitą, jak na tą klasę sprzętu matrycę (LG), co też nie jest do pogardzenia.

Optimus, to tak naprawdę lista programów, gier, gdzie od razu zakłada się, który z GPU będzie najwłaściwszy i żadnej magii tu nie ma.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów