Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Fotografia do druku-problem

Witam
    Mam pytanko co do przygotowania zdjęcia do druku. Zdjęcie ma być wielkości A2 (42 x 59,4) ,każą je przesłać w rozdzielczości 300DPI , jednak mój nikon d80 w 300dpi robi zdjęcia wielkości 36x24 cm , by przesłać zdjęcie 300dpi w rozmiarach A2 ,musiał bym mieć matrycę 35Mpx.
    Pytanie czy jak wyślę zdjęcie w rozmiarze A2 ale ok 180Dpi ,czy nie będzie lipy, czy nie utraci znacząco na jakości?
    Mam nadzieje ,że za bardzo nie namieszałem i ktoś będzie umiał mi doradzić, jak przygotować zdjęcie do takiego druku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawol80 Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanko co do przygotowania zdjęcia do druku. Zdjęcie ma być wielkości A2 (42 x 59,4) ,każą je przesłać w rozdzielczości 300DPI , jednak mój nikon d80 w 300dpi robi zdjęcia wielkości 36x24 cm , by przesłać zdjęcie 300dpi w rozmiarach A2 ,musiał bym mieć matrycę 35Mpx.
    Pytanie czy jak wyślę zdjęcie w rozmiarze A2 ale ok 180Dpi ,czy nie będzie lipy, czy nie utraci znacząco na jakości?
    Mam nadzieje ,że za bardzo nie namieszałem i ktoś będzie umiał mi doradzić, jak przygotować zdjęcie do takiego druku
    Zapomnij o DPI - jak grafik chce zdjęcie z określonym DPI, to dupa z niego nie grafik. Jest to parametr nie mający nic wspólnego ze zdjęciem.

Wysyłasz takie jakie masz. Jak bardzo będzie chciał 300 DPI, to takie ustaw i wyślij ponownie. Przy wydruku w 99% zdjęcie nie są drukowane z zachowaniem 300 DPI.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG@ uwielbiam wypowiedzi z cyklu "nie znam się to się wypowiem". Bzdury wypisujesz. Slawol80@ wyślij fotę taką jaką masz i tyle. Wszystko zależy od jakości wydruku, zdjęć które będą obok itd, albo wezmą twoje zdjęcie albo trzeba to rozwiązywać inaczej.
    D90, Samyang, Tamron, Tokina, Nikkor
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinczer Zobacz posta
    GonzoG@ uwielbiam wypowiedzi z cyklu "nie znam się to się wypowiem". Bzdury wypisujesz. Slawol80@ wyślij fotę taką jaką masz i tyle. Wszystko zależy od jakości wydruku, zdjęć które będą obok itd, albo wezmą twoje zdjęcie albo trzeba to rozwiązywać inaczej.
    A ja uwielbiam takie stwierdzenia, jak "bzdury" bez podania konkretów.
    Bądź tak miły i powiedz, co ma DPI wspólnego ze zdjęciem ?? Poza tym, że to parametr urządzeń wyjściowych jak drukarki, monitory, itp.
    Nikon

Domyślnie

Jeżeli druk ma być wysokiej jakości, na dobrym papierze w dobrej drukarni to może się okazać że 300 dpi jest potrzebne, szczególnie jeśli ilustracje dookoła będą przygotowane w ten sposób. DPI w połączeniu z wymiarem daje grafikowi dtp-owcowi czy komu tam jeszcze materiał do pracy którego wymaga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinczer Zobacz posta
    Jeżeli druk ma być wysokiej jakości, na dobrym papierze w dobrej drukarni to może się okazać że 300 dpi jest potrzebne, szczególnie jeśli ilustracje dookoła będą przygotowane w ten sposób. DPI w połączeniu z wymiarem daje grafikowi dtp-owcowi czy komu tam jeszcze materiał do pracy którego wymaga.
    1) A wiesz o tym, że zmiana DPI jest prostsza niż jakakolwiek zmiana rozmiaru zdjęcia ??

2) czy wiesz zmiana DPI nie ma żadnego wpływu na zawartość zdjęcia ?? i że można całkowicie usunąć ten parametr... wtedy normalny program do składu bierze rozdzielczość ustawioną w dokumencie ??

3) jeśli grafik skaluje zdjęcie do wpasowania na stronę, to DPI nie ma najmniejszego znaczenia

4) we wszystkich programach do składu druku DPI określane jest do całego dokumentu/strony a to jak umieścisz zdjęcie i w jakim rozmiarze, określi jego rzeczywistą rozdzielczość wydruku.

5) DPI połączone w wymiarem daje jedynie rozdzielczość w pikselach, nie materiał do pracy. Materiałem do pracy jest grafika/zdjęcia, a ta nie ma DPI, a piksele.

Dziękuję, za bzdurne tłumaczenie oparte o bardziej bzdurne teorie o wymaganym DPI.
    A jak nadal twierdzisz, że DPI ma cokolwiek wspólnego ze zdjęciem, to przejdź się do porządnego grafika, nie takiego, który uczył się z błędnie tłumaczonych książek czy na pseudo-studiach graficznych i spytaj się jakie znaczenie ma zapisane w zdjęciu DPI oraz jaki on ma problem z jego zmianą.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 20-02-2013 o 03:41
    Nikon

Domyślnie

gonzo czy Ty wiesz o czym piszesz? grafik poza DPI podal tez rozmiar w centymetrach wiec jak najbardziej ma to cos wspolnego ze zdjeciem

wiec po prostu ustawic trzeba te parametry w LR i wyeksportowac zdjecie ktore oczywiscie zostanie wtedy powiekszone, sprawdzic pozniej trzeba czy nie pojawily sie jakies babole i wyslac grafikowi

jesli grafik podalby same DPI to rzeczywiscie, mialbys racje, wiec wiesz ze gdzies dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    gonzo czy Ty wiesz o czym piszesz? grafik poza DPI podal tez rozmiar w centymetrach wiec jak najbardziej ma to cos wspolnego ze zdjeciem

wiec po prostu ustawic trzeba te parametry w LR i wyeksportowac zdjecie ktore oczywiscie zostanie wtedy powiekszone, sprawdzic pozniej trzeba czy nie pojawily sie jakies babole i wyslac grafikowi

jesli grafik podalby same DPI to rzeczywiscie, mialbys racje, wiec wiesz ze gdzies dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele
    A wiesz, że nie powiększa się zdjęć, które mają trafić do druku ??
    O powód spytaj się tych, co się tym zajmują... nie chce mi się tu bić piany, z ludźmi, dla których wykładnikiem są bzdury pisane w internecie, bądź mówione przez pseudo-grafików...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A wiesz, że nie powiększa się zdjęć, które mają trafić do druku ??
    Ja się tym zajmuję i się powiększa, przyjmuje się możliwość powiększenia do 200% rozmiaru nominalnego.
    slawol80 zrób jak radzi jackrabbit.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

GonzoG@ piszesz bzdury, widać że nie masz bladego pojęcia na temat druku i przygotowywania do niego materiałów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów