Szukaj
Model sam w sobie zacny, ale moim zdaniem nie gatunek tworzy zdjęcie. Tak jak przy łosiu miałeś super światełko, tak tutaj jest mocne. No i ptaka za wiele nie widać. Może ktoś ma inne zdanie - ale tym razem jestem na nie.
Dokładnie zgadzam się z TMB. Nie ma co liczyć na to, że kraska "zrobi" to zdjęcie. Dodatkowo targają mną wątpliwości jeśli to jest gniazdująca w Polsce kraska.
Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
Chodzi mi o ogólne "parcie na szkło" jeśli chodzi o zrobienie zdjęcia kraski w Polsce. Są głosy, że fotografowie często zbyt zbliżają się do lęgów i stresują w ten sposób ptaki, co może się przyczynić do szybszego zniknięcia tego pięknego ptaka z naszego kraju. Dlatego m. in. ja nie zrobię zdjęcia tego ptaka w Polsce.
Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
Dziękuję za wyjaśnienie, bo już ... czułem się odrobinę obrażony. Co do parcia na szkło, to nie mam takiej potrzeby. Kraski mam za płotem mojej działki. To zdjęcie zostało zrobione w miejscu, gdzie polują ... co najmniej dobre 350 m od dziupli, także nie ma mowy o naruszeniu nie tylko obowiązującego prawa, ale nawet etyki fotografa przyrody. Tam gdzie polują nawet nie ma potrzeby maskowania. Kraska jest bardzo tolerancyjna dla spokojnie siedzącego człowieka i jeśli ma polować, to nic jej nie przeszkadza. Ale w lipcu, kiedy karmią młode, prawie w każdy weekend zdarza mi się przeganiać fotografów, którzy gotowi są nawet samochodem podjechać pod dziuplę, by wygodnie czekać na okazję, a niektórzy włażą wręcz na drzewo. Mówisz, że nie zrobisz kraski w Polsce, no cóż, to Twój wybór, ale to zdjęcie jest dowodem, że można to robić nawet bez maskowania, a nie stanowić najmniejszego zagrożenia dla ginącego i u nas i w całej Europie ptaka.
O to tak samo jak na lęgowisku żołny :/ Niedługo zaczną endoskopy wciskać w nory.
A zdjęcie przedstawia bardzo ciekawy gatunek. Moim zdaniem poziom zdjęcia nie porywa, ale skoro masz te kraski za płotem to czekam z niecierpliwością na nowy sezon i nowe zdjęcia.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za info. Trzymam kciuki za przeganianie tej hołoty co dla zdjęcia zrobi wszystko :/ Pozdrawiam i także czekam na dobre ujęcia tego pięknego gatunku![]()
Mi się zdjęcie podoba. Nie wiem czego się koledzy wyżej czepiają. Sam marzę, żeby mieć podobne w swojej kolekcjiI marzę i marzę i marzę...
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami