Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Filtry Cokin

Domyślnie

Na zakup Cokina mam ochotę głównie po to żeby móc ewentualnie używać tych filtrów na kilku obiektywach. Może kiedyś jakiś sobie dokupie...
    GonzoG, mógłbyś zapodać jakieś zdjęcie zrobione przy wykorzystaniu tego Cokina czy tam taniego HiTecha? Który tam z nich masz.
    Nikon D5100 | Nikkor 18-55 VR f/3,5-5,6 G | Nikkor 35 f/1,8 G
    Zabawa w RAW'ki - też weź udział!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszemson Zobacz posta
    Na zakup Cokina mam ochotę głównie po to żeby móc ewentualnie używać tych filtrów na kilku obiektywach. Może kiedyś jakiś sobie dokupie...
    GonzoG, mógłbyś zapodać jakieś zdjęcie zrobione przy wykorzystaniu tego Cokina czy tam taniego HiTecha? Który tam z nich masz.
    Aktualnie nie mam żadnego szarego. Ale mam zdjęcie z Cokinem ND8:

bez filtrów:

z filtrem:

Zdjęcie z filtrem jest już po próbie odzyskania kolorów. Oryginalnie było jeszcze bardziej zabarwione.

Mniejszy kontrast wynika z obróbki. Balans bieli mocno przesunięty w kierunku zielonego zabarwienia.
    Ogólnie da się używać, ale tylko do zdjęć czarno-białych. Przy kolorowych jest tragedia.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 22-02-2013 o 01:16
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jeśli uchwyt to tylko oryginalny, jak już wcześniej pisano, różna jakość wykonania zamienników, powoduje, że np w jednym co miałem okazję 3mać w rękach, filtr nie trzymał się pewnie. Pierścienie już natomiast, kupiłem zamienniki, nie ma sensu przepłacać.

Odnośnie filtrów miałem styczność z najzwyklejszym szarym z tych dostępnych na allegro, i to szkoda pieniędzy, jakość ich wykonania jest fatalna, paskudne zafarby dają. Oryginalnych Cokin nie miałem, aczkolwiek w większości opinie osób, które je używały, to tak jak wyżej opisano, mocny zafarb dają.

Aktualnie posiadam Hitech ND, i jest to najlepszy wybór w kategorii cena/jakość. Jutro postaram się w ciągu dnia zrobić zdjęcia z filtrami połówkowymi Hitech ND i wrzucę tutaj w temacie to sam zobaczysz co i jak wygląda.

Domyślnie

Przykłady filtrów Hitech znajdziesz u mnie na blogu
    Linkuje bo temat powraca
    Temat był wałkowany, ale w dziale filtry itp.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

W sumie ten Hitech nie jest wiele droższy od Cokina. A ten faktycznie barwi dość mocno.
    A jak chodzi o nakręcane filtry to jakie polecacie?

Domyślnie

Biegly, Twoj blog poszedl do zakladek. Swietne zdjecia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów