Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: D90 + jupiter?

Domyślnie

To ja mam jeszcze parę pytań.
    Stoi u mnie na półce też wiekowy Zenit z Heliosem 44M - 4. Obiektyw w środku nieco zakurzony. Jaki zestaw proponujecie do makro? Po pierwsze, jaką lustrzankę kupić (w rozsądnej cenie - np. D90 idzie z kitem za 2,2 tysiąca) i adapter? Myślę, że ten obiektyw kurzu już nie będzie zbierał, kiedy ja będę bawić się kitem, bo czytałam o wielu zestawach do amatorskiego makro z jego udziałem.
    A drugie pytanie brzmi: kto wyczyści mi obiektyw od środka? Da się to w ogóle zrobić? Helios jest w środku zakurzony i pewnie się mylę, bo kto by pchał tam palce, ale wydaje się popalcowany.. Wolę tego żadnej złotej rączce z rodziny nie dawać. W sklepie fotograficznym robią takie rzeczy?
    Z góry dzięki za wyrozumiałość. Pewnie dla większości są to śmieszne pytania. Ale kto pyta, nie błądzi

Domyślnie

Obiektyw i tak nie ma dużej wartości więc może sam spróbuj go wyczyścić. Oczywiście nikt nie mówi o rozbieraniu na czynniki pierwsze, bo ponoć Heliosa po takim zabiegu dość ciężko złożyć. Ale łatwo można odkręcić od tyłu cały zespół soczewek i już coś tam będziemy mogli podziałać z czyszczeniem. W moim egzemplarzu nie musiałem nawet używać żadnych narzędzi do odkręcenia soczewek i udało mi się ręcznie poluzować tulejkę,która je trzyma. A jaka frajda przy okazji z poznawania anatomii obiektywu.

Domyślnie

Na początek zabawy w makro proponowałbym Helios+przejście+pierścienie pośrednie albo Nikkor 50 + pierścienie. Jeśli uznasz, że to twoja nisza w foto to zaczniesz odkładać kasę na obiektyw dedykowany do makro.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liesel Zobacz posta
    A drugie pytanie brzmi: kto wyczyści mi obiektyw od środka? Da się to w ogóle zrobić? Helios jest w środku zakurzony i pewnie się mylę, bo kto by pchał tam palce, ale wydaje się popalcowany.. Wolę tego żadnej złotej rączce z rodziny nie dawać. W sklepie fotograficznym robią takie rzeczy?
    Z góry dzięki za wyrozumiałość. Pewnie dla większości są to śmieszne pytania. Ale kto pyta, nie błądzi
    Myślę, że czyszczenie tego Heliosa kosztowałoby więcej niż jest warty. Może spróbuj sam?: https://www.google.pl/search?q=demon...ient=firefox-a

Domyślnie

No dobra, załóżmy, że jakoś obiektyw wyczyszczę. Jakie body do niego zakupić? Mimo, że to forum nikoniarzy, może ktoś zna się na aparatach sony? Zależy mi na body z silnikiem autofokusa. Tak, aby Helios z nim współpracował (a może coś pokićkałam i to tak nie działa?). D90 ma silnik, ale nie ostrzy z obiektywami M42 na nieskończoność. Canony z tego co wiem też silnika nie mają. A sony? Ceny mają rozsądne, lustrzanki mają silniki (nie mówię tu o półprzezroczystych).
    Potrzebuję niedrogiego body, ewentualnie z kitem dla asekuracji, które pracowałoby z Heliosem i normalnie (+ autofokus), i gdy go odwrócę do makro.
    Jakieś propozycje?

Domyślnie

Nie ma takiego body, które będzie współpracować (ostrzyć) z M42. Ostrzenie tylko ręczne niezależnie od marki korpusu - nieważne czy Sony, czy Nikon, czy cokolwiek innego. Natomiast podobno najlepiej to wychodzi z Pentax'ami.

Domyślnie

Wybacz liesel ale doczytaj cokolwiek i dopiero zaczynaj pytać. Heliosy nigdy nie miały możliwości AF. Reszta pytań z twojej strony też się kupy nie trzyma. Takie rzeczy tylko w Erze, chociaż tej już teraz też nie ma. Chciałbyś widzę i czekoladkę i cukiereczek. Basta z nikoniarzami na dzisiaj...
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Skoro przewrotnie poruszyliśmy temat Heliosa, to ja pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie.
    Czy wykręcenie (wyjustowanie) zespołu soczewek powiedzmy o te 2 mm wgłąb aparatu będzie dla niego bezpieczne i nie spowoduje kolizji z lustrem?
    Konkretnie chodzi o obiektyw Helios 44M-4 na adapterze SLIM bez soczewki i aparat D5100.
    Czytałem tu na forum, że można w ten sposób zmusić Heliosa do ostrzenia na nieskończoność, ale mam pewne obawy odnośnie konkretnie tego aparatu. Może więc ktoś podpowie?

Domyślnie

Sama soczewka nie powinna kolidować z lustrem aczkolwiek ta metalowa otoczka która czasami za bardzo wystaje w której jest umieszczona soczewka może zahaczyć o lustro. Wtedy wystarczy zetrzeć z 2 mm i nie powinno być problemu
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Czyli jednorazowy kontakt lustra z przeszkodą nie powinien raczej spowodować jego uszkodzenia? Rozumiem, że taką kolizję byłoby po prostu słychać, ale czy oprócz tego aparat sygnalizuje ten fakt jakimś komunikatem na ekranie (typu error)?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów