Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: D90 + jupiter?

Domyślnie D90 + jupiter?

Witam szanownych użytkowników.
    Od razu zaznaczę, że w temacie fotografii siedzę od niedawna, a wymieniona lustrzanka będzie moją pierwszą. Mam nadzieję, że takiego pytania jeszcze nie było. Otóż chodzi o to, że chcę kupić body D90 i podłączyć do niego stary obiektyw ojca JUPITER 21M 4/200. Moje pytanie brzmi: czy będą działały ze sobą po dokupieniu adaptera? Czytałam, że D90 ma wbudowany silnik, więc teoretycznie..
    Proszę o radę. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki. Obiektyw jest zakurzony w środku, trzeba by go wyczyścić (jak?). Ale jestem gotowa zrobić ile się da, żeby ograniczyć wydatki i na spokojnie zająć się amatorską fotografią.
    Czekam na rozsądne odpowiedzi, pozdrawiam.

Domyślnie

1) Silnik w D90 jest od napędzania autofocusa w obiektywach.

2) Jupiter 21M to obiektyw manualny.

3) D90 nie ma pomiaru światła z żadnym obiektywem bez procesora.

4) Nikon wymaga adaptera M42 z soczewką, aby obiektywy ostrzyły na większe odległości, a ta soczewka wyraźnie psuje jakość zdjęć

5) Każdy Nikon będzie działał z każdym obiektywem M42.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    1) Silnik w D90 jest od napędzania autofocusa w obiektywach.

3) D90 nie ma pomiaru światła z żadnym obiektywem bez procesora.

4) Nikon wymaga adaptera M42 z soczewką, aby obiektywy ostrzyły na większe odległości, a ta soczewka wyraźnie psuje jakość zdjęć
    Podsumowując: gra nie warta świeczki, zwłaszcza że ten Jupiter to gwiazdą wśród obiektywów nie był nigdy.

Domyślnie

Więc chyba lepiej dać paręset złotych więcej i zacząć przygodę z kitem.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A gdybym jednak chciała pobawić się tym obiektywem, to jaki adapter polecacie? Ile kosztuje?

Domyślnie

Dowolny z allegro, kosztuje kilkanaście zł.
    Kup na początek kit 18-105 to jupiter dalej będzie zbierał kurz.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi
    Jeszcze z trochę inne beczki. Czytałam trochę o tańszych sposobach na makrofotografię. Czy kit do D90 dałoby się odwrócić z adapterem odwrotnego mocowania? A może lepsze efekty dają po prostu pierścienie pośrednie?

Domyślnie

Jak chcesz odwracać to lepiej użyj Jupitera lub innego Heliosa. Ciężki, plastikowy kit to nie jest najlepszy pomysł.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Skoro już poruszyliście temat obiektywów manualnych, to chciałbym zameldować, że po kilku dniach zabawy nową zabawką tj. D5100 stałem się właścicielem Heliosa 44M-4. Dobrałem się do dziada, zablokowałem bolec przysłony, poluzowałem tylny zespół soczewek w celu wyjustowania i właśnie czekam na adapter M42 (bez soczewki), który zakupiłem na Alledrogo za całe 22 zeta.
    Ciekawe czy wciągnie mnie ta zabawa, czy może jednak zgodnie z opiniami niektórych, szybko rzucę to w kąt.
    No cóż - nie przekonam się póki sam nie spróbuję.
    Póki co doszedłem do jednego wniosku - ten 30-letni Helios może służyć za granat obronny. Tego samego nie można niestety powiedzieć o nówce sztuce 18-105 VR Nikkora, którego to strach podłączać do aparatu w obawie przed rozpadnięciem. :-]
    Ostatnio edytowane przez colins ; 16-02-2013 o 16:11

Domyślnie

Pomyśl o tym, że w Nikkorze siedzą systemy o których nie śniło się twórcom Heliosa. Jego budowa wynika z ceny za którą go kupiłeś oraz z wygody użytkowania. Gdyby taki obiektyw zrobili ruscy, woziłbyś go na wózku .
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Pewnie by tak było, hehe.
    Pomijając jednak ten fakt, przyznać muszę, że nie na darmo radzieckie/rosyjskie wynalazki mają często dodawany pieszczotliwy przydomek "gniotsja - nie łamiotsja".

Swoją drogą - czy w nowych, drogich i NIE kitowych obiektywach Nikona stosuje się do budowy wyłącznie plastik jak w tych podstawowych szkłach? Czy może jednak są solidniej zbudowane i metal się zdarza?
    Dopiero zaczynam przygodę z lustrzankami więc stąd takie może głupkowate dla niektórych pytania.
    Ostatnio edytowane przez colins ; 16-02-2013 o 17:08

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów