Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Asteroida

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

A ja jasno napisałem ciekawi mnie jakie skutki wywołało by zderzenie z asteroidą która w piątek ok 20.25 minęła ziemię.

Domyślnie

Pewnie byś już nie pisał tych słów.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Jeszcze sie taka asteroida nie narodziła co by staremu góralowi rade dała

Domyślnie

Na poważnie, obiekt o "średnicy" 50 m spowodowałby podobne straty jak w katastrofie tunguskiej. Zatem wszystko zależy gdzie by spadł, szkody jednakże nadal miałby charakter lokalny.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

A myślałem, że to podobna historia by się zdarzyła jak za czasów dinozaurów.

Domyślnie

Tamta asteroida miała 11 km średnicy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Na poważnie, obiekt o "średnicy" 50 m spowodowałby podobne straty jak w katastrofie tunguskiej. Zatem wszystko zależy gdzie by spadł, szkody jednakże nadal miałby charakter lokalny.
    ale w tej "katastrofie" asteroida nie uderzyła o ziemię...przecież..
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

No i co udało nam się przetrwać tę dużą asteroidę.

Ale wracając do tego co spadło w Rosji, to gdyby to samo wydarzyło by sie NY to straty i zniszczenia byłyby no no, bardzo duże i spektakularne.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jakby uderzyła, to fala uderzeniowa byłaby mniej niszcząca, za to doszłyby wstrząsy sejsmiczne, wszystko nadal lokalnie.
    Nie pamiętam dokładnie, ale dopiero obiekty wielkości powyżej kilku km, są w stanie wyrządzić szkody na skalę globalną. Choć nie zagrażają Ziemi jako takiej. Na początku formowania się Układu Słonecznego w Ziemię uderzyła planeta wielkości Marsa i dzięki tamu mamy teraz Księżyc. Nie wytraciło to jednak samej planety z orbity. Zatem luzik, wygląda na to, że dopiero śmierć Słońca unicestwi naszą planetę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

największym problemem nie są chyba asteroidy bo łatwo je namierzyć i odpowienio wcześnie żeby w przyszłości móc sobie z nimi radzić...
    z kometami jest znacznie gorzej z uwagi na ich trajektorię i szybkość... barak możliwości wczesnego namierzenia...
    W katastrofie tunguskiej asterida "wybuchła" (bo dalej nie wiadomo do końca co się stało) około 10 km nad ziemią, uderzenie byłoby znacznie gorsze w skutkach.
    Co do tej planety wielkości Marsa to była to Thea, planeta która powstała na orbicie ziemi a gdy jej masa wzrosła zderzenie było nieuniknione... Ziemię jednak ocalił ostry kąt natarcia bo uderzenie centranle by ją zniszczyło.
    Kolizja ta zmieniła zarówno orbitę ziemi jak jej kąt nachylenia... i może było to dla nas zbawienne...
    ale to jedna z teorii jest
    już się nie mądruje dalej
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów