Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Dylematy przedzakupowe - body czy szkło?

Witam
    Jestem tu po raz pierwszy, wiec się przywitam

Obecnie mam Nikona D40x (z grip'em) z dwoma obiektywami Nikkor 18-135 (głównie) i 70-300VR (bardzo sporadycznie, rozważam sprzedaż), bez filtrów na szkłach.
    Aparat przede wszystkim służy mi do focenia podczas wyjazdów, czasami jakiś portretów i akwarium
    W normalnym warunkach fotki wychodzą w miarę ok, ale już przy słabszym świetle (kościół, ruiny) lub w świetle o barwie mieszanej jak w akwarium już gorzej - albo balans bieli nie taki albo nieostrzy, etc. Staram się focić na ustawieniach M lub P.
    Zastanawiam się nad zmianą sprzętu, ale nie bardzo wiem co lepiej wybrać, a budżet jest ograniczony.

Czy zmienić body na D90 (używkę) albo D3200 (nowy) i zostawić obecne obiektywy, czy też może po prostu dokupić do obecnego body lepszy jaśniejszy obiektyw, np. Tamrona 17-50 2,8 lub Nikorra 50 1,8?

Z góry dzięki za rady
    pozdrawiam
    Mario

Domyślnie

witam

ja po przeczytaniu duzej ilosci tematow odrazu wyszedlem z zalozenia ze do robienia fotek w domu musi byc stalka
    i kupilem 35mm DX i stwierdzam ze chyba styka do domu i sa piekne zdjecia i w dodatku jasne

jesli moge cos doradzic jako ze jestem totalnym amatorem kup stalke bo i tak wszyscy pisza ze jedna musi byc i zobacz czy warto wymieniac body

Domyślnie

Sprzedaj oba obiektywy jeżeli nie potrzebujesz tele, zamiast nich kup dwa 18-105VR - uniwersalny obiektyw spacerowy na zewnątrz i 35mm 1.8g - uniwersalny obiektyw stałoogniskowy do zdjęć w trudnych warunkach. Kasy po sprzedaż powinno Ci wystarczyć na dwa nowe albo w miarę nowe obiektywy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

"Puciek" dobrze mówi. Polać mu Tak jak kolega Ci napisał tak właśnie zrób. Według mnie szkła są ważniejsze niż body. Jak sie rozwiniesz to wtedy zmienisz sobie body.

Domyślnie ja też

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Sprzedaj oba obiektywy jeżeli nie potrzebujesz tele, zamiast nich kup dwa 18-105VR - uniwersalny obiektyw spacerowy na zewnątrz i 35mm 1.8g - uniwersalny obiektyw stałoogniskowy do zdjęć w trudnych warunkach. Kasy po sprzedaż powinno Ci wystarczyć na dwa nowe albo w miarę nowe obiektywy.

Popieram kolegę:

18-105 vr - bardzo dobry optycznie obiektyw (dystorsja do korekcji w programie) - zrobisz nim większość zdjęć dynamicznych w dobrym świetle i statycznych w słabym. AF średnio szybki ale niezawodny. Stabilizacja przy odrobinie treningu pozwala osiągać czasy rzędu 1/2s na szerszym kącie i 1/5-1/8 na wąskim z ręki (spróbuj tak zrobić jakimkolwiek zumem ze światłem 2.8 i bez stabilizacji).

35 1.8 demonem szybkości af nie jest ale wszędzie tam gdzie poprzednik nie da rady (ani inny zum z 2. światełko 1.8 uratuje sytuację.

Do tego jeszcze UWA np. sigma 10-20 i jeśli nie robisz zdjęć dzieciakom przy świeczce lub na strychu to o FX możesz zapomnieć na lata
    Ostatnio edytowane przez lothar345 ; 18-01-2013 o 10:21

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za tak błyskawiczny odzew
    Pomysł ze stałką 35 jest super

Czy ten 18-105VR jest zauważalnie lepszy od 18-135? Na "papierze" wyglądają podobnie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard Gdański

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarioM74 Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za tak błyskawiczny odzew
    Pomysł ze stałką 35 jest super

Czy ten 18-105VR jest zauważalnie lepszy od 18-135? Na "papierze" wyglądają podobnie
    Nie miałem 18-135, natomiast byłem posiadaczem 18-105VR i byłem bardzo zadowolony,uchodzi on za najlepszy kitowy obiektyw.
    D7000; Nikkor 12-24/4; Nikkor 17-55/2.8; Nikkor AF-S 80-200/2.8; Nikkor 105/2.8 VR micro; NIKON 6T; SB-600; MANFROTTO190XPROB+804RC2;MANFROTTO679B+234RC2

Domyślnie

Miałem oba kity 18-105 i 18-135, miałem także 18-55 VR i 18-70. Ze wszystkich tych czterech sztuk najostrzejszy jest 18-105, ma kompromisowy zakres od szerokiego kąta do tele i stabilizację, która naprawdę dużo daje. 18-135 ma straszną winietę i nie jest tak ostry. W/g mnie ze wszystkich kitów 18-135 wypadał najgorzej i jedyną jego zaletą był zakres ogniskowych. Wad miał więcej.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Fakt, 18-135 mocno mi winietował - czasem można to było wziąć, za fajny nieplanowany "efekt"
    No to nie zostaje mi teraz nic innego jak znaleźć kupców na obiektywy - zapewne ze sprzedażą tele będzie nieco łatwiej niż z kitowcem.

Domyślnie

Jak zalezy Ci na kasie to pomyśl może też nad 18-70, za 400 można go dostać w bardzo dobrym stanie.a to dobry i niedoceniany obiektyw. Sam go kupiłem w miejsce 18-55. A stałkę 35 uwielbiam
    Ostatnio edytowane przez Dho'ine ; 18-01-2013 o 11:57
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów