Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Problem z analogowymi obiektywami

Witam.

Od samego początku na przemian z normalnymi obiektywami używałem też tych starych w aparacie nikond70s.Problem polega na wyświetlaniu "Err" i po ponownym naciśnięciu spustu migawki słychać dwukrotne jej uderzenie i dopiero mogę robić zdjęcie.Używam adaptera z soczewką i bez więc wykluczam,że to jego wina.AF w korpusie wyłączony na czas robienia zdjęć,lecz skoro inni użytkownicy nie mają w D70s problemu to trochę dziwne iż u mnie owy występuje.Co może być tego przyczyną?.

Domyślnie

W jakim trybie masz ustawiony aparat?
    Pora klamorów dylajoncych sie na dnie tasi: trzi biksy i pora krałzów, blyjdlampa, alumiokowy sztelung.

Domyślnie

Manual oczywiście i wyłączony w korpusie af.

Domyślnie

No to padła koncepcja nieodpowiedniego trybu...
    Może serwis coś na to poradzi, możesz też będąc w Łodzi wejść na Piotrkowską 85
    Pora klamorów dylajoncych sie na dnie tasi: trzi biksy i pora krałzów, blyjdlampa, alumiokowy sztelung.

Domyślnie

Hmm chyba będę musiał podejść.Lecz problem tkwi jedynie z "adapterem".Bo gdy podłącze taki obiektyw poprzez pierścień pośredni problem znika.Możliwe jest iż oba adaptery są wadliwe?.

Domyślnie

Możliwe. Err zazwyczaj wskazuje na błąd komunikacji body-obiektyw. Adaptery mogą po prostu zwierać styki.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez varjo Zobacz posta
    Możliwe. Err zazwyczaj wskazuje na błąd komunikacji body-obiektyw. Adaptery mogą po prostu zwierać styki.
    Tak też może być, sprawdź, czy adapter w okolicach styków aparatu nie świeci gołym metalem, jeśli tak, to możesz spróbować zaizolować jakąś dobrą farbą.

Domyślnie

Hmm,w zasadzie zostaje mi podejść jutro na Piotrkowską bo jak oglądam te adaptery,ani jeden,ani drugi nie "wygląda" na jakiś szczególnie zużyty.Możliwy jest tu problem z moim body,tak więc dziękuje za podpowiedzi jutro się okaże co jest przyczyną

Uprawnienia umieszczania postów