Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000

Witam!

Chciałem poznać Wasze opinie na temat zmiany systemu. Otóż fotografią interesuję się od około 2 lat, jestem amatorem. Uczę się fotografii krajobrazowej, lubię też fotografować ludzi, nie tylko portrety. Czasem zdarza mi się iść jako pomocnik na wesele. Posiadam Canona 30d i do tego trzy obiektywy: kit, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5. Stoję przed decyzją zakupu dobrego obiektywu na szerszy kąt. Myślałem o Tamronie 17-50 lub jeśli będą fundusze to Canon 17-55. Do tego chciałem zmienić lampę na 430ex (obecnie posiadam di622). Obiektyw + lampa to już niezły wydatek więc zastanawiam się czy inwestować dalej w canona i z czasem zmienić body na nowsze bo 30d to już trochę leciwa puszka, chociaż naprawdę fajny aparacik. Kolejne aparaty canona są jednak gorsze w porównaniu do tego co robi nikon. Takie przynajmniej jest moje odczucie po przeczytaniu masy opinii w internecie. Bawiłem się ostatnio Nikonem d700 kolegi, wiadomo, że nie ma co porównywać ff do aps-c ale sam aparacik technologicznie jest dużo bardziej zaawansowany niż moja "30". Przed kupnem obiektywu zacząłem się zastanawiać nad zmianą całego systemu i przy okazji zmianą puszki na nowszą. Myślę nad sprzedażą zestawu, który posiadam, potem kupnie jeszcze nie ff (może kiedyś) ale nikona d7000 z obiektywem 17-55. Do tego z czasem też lampa, portretówka i jakieś tele. Proszę o opinie co byście zrobili na moim miejscu, w którą stronę poszli aby budować coś na przyszłość ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    za 7 lasami.. za 7 górami..

Domyślnie

pomimo tego ze sprzedałem wszystko co mialem, i jestem przed wyborem lustra, to co prawda nowe nikony które wyszły d600, d800 nie zniechęca mnie do marki N. Nie biore Canona pod uwage bo jak dla mnie, to nie marka z której byłbym zadowolony
    Mialem d7000, raczej nie bylo problemow zadnych. Chlapanie olejem juz dawno nie bylo w tych puszkach, co do AF, to ew. mikroregulacja w aparacie ja mialem lekki BF ale dopiero zauwazylem na testach Jezeli nie chodzi Ci o filmy, to aparat w miare dobry jest. jezeli filmy to bierz C 60d. Tele ? 17-55 to nie kit w d7000. Tutaj masz 18-105, nie mialem go wiec nie powiem jak sie sprawuje. Natomiast miałem N 50mm f1.4G i bylem zadowolony, jedynie co, to to ze kusiło mnie kupić N 85 f1.8G, ktorego kupie przy kolejnym body.

Ale nie wykluczam tez ze kupie znowu D7000 bo jeżeli coś wypadnie z kasa nie będzie mnie stać na d600

PS. Ani Canon, ani Nikon nie jest bez wad, wiec zanim kupisz przeczytaj jakie wady występują w aparacie.
    D610 | N50 1.8G| SanDisk 32GB & 16GB 45MB/s | Blenda 5W1 120x180 | Statyw Camrock |

Domyślnie

Tiaaa... Teraz mam Nikona, kiedyś miałem Pentacona (Praktica LTL i Psix) i nigdy nie miałem Canona (za wyjątkiem drukareczki do zdjęć 10x15). Uważam, że pieniądze potrzebne są w każdym systemie -> różnica 100 czy 200zł na szkle nie stanowi bariery. Moim zdaniem za wyborem tego czy innego systemu powinny przemawiać względy praktyczne: czy Ci odpowiada gałkologia, czy aparat dobrze leży w ręku i czy z uzyskanych zdjęć uzyskasz efekt zadowalający Cię w Canonie czy Nikonie. Co do ceny szkieł, to nie ma się czym podniecać: teraz wyszło bodajże 24-70 Canona, które jest o ponad 1000zł droższe od identycznego Nikona - a podejrzewam, że nie jest o tyle lepsze (w postaci uzyskanych zdjęć). Za chwilę może być odpowiedź Nikona także droższa o te 1500zł, choć wcale nie o tyle lepsza. Walka cenowa trwa i jeszcze potrwa...

Ty już masz 'w palcach' klawisze Canona, czy na pewno tak samo szybko i sprawnie nauczysz się Nikona ? Nie twierdzę, że nie - ale to jest jeden z argumentów. Owszem w Nikonie dojdzie Ci parę szkieł manualnych (nowe Canony nie mogą obsługiwać szkieł manualnych, bo są na inny bagnet) - ale to jest rzadko wykorzystywane. Przykładowo szkła 85/1.2 do tej pory w Nikonie nie ma - ale czy w Canonie tak często się tym szkłem portretuje ? Zależy co kto robi.

Mnie: bardziej 'podchodzi' operowanie aparatem Nikona i (uważam) chyba nigdy Canona sie nie nauczę. Oba systemy są dobre - wybór nie jest prosty. Są ludzie (nie mam zezwolenia na przytaczanie ich loginów), którzy weszli w Pentaxa czy Optimusa i za nic nie chca słyszeć o innych --> czyli przyzwyczajenie też ma tu swoją wagę.

D7000 to dobry aparat ale na Twoim miejscu brałbym D600 lub nawet D800 (oczywiście na raty). Na DX nie ma już co stawiać - chyba, że do przyrody czy samolotów. Obiektywy kupisz bez problemu ---> to jest budowa systemu od początku, więc bez szczegółowego planu bym nie zaczynał.

Wniosek: chyba pozostań w Canonie, o ile inne względy Cię nie zmuszają do przejścia (np. znajomi mają Nikona).

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 10-02-2013 o 17:39
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

Zasadniczo na Twoim miejscu zostawiłbym sobie body, zostawił lampe, zostawił 50 1,8. Po pierwsze kup jakieś szkło podstawowe chociażby tamron 17-50 2,8. A może i kolejne szkło np szerokie 10-20, albo coś tele jak lubisz, albo kurde wszystko, bo za cene nowej puszki d7000 kupisz sobie trzy w miare fajne szkła.
    Trochę moich zdjęć
    http://johnywalker24.blogspot.com

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za komentarze. Po przeczytaniu ich wszystkich i własnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jednak warto pozostać przy canonie. Swoją drogą to aż dziwne, że na forum nikona nie przekonujecie mnie do zmiany systemu Tym bardziej to szanuję Póki co zostawię body a dokupię jakieś lepsze szkło podstawowe oraz zmienię lampę a z czasem pomyślę nad nowym lustrem.
    Dzięki wszystkim jeszcze raz, pozdrawiam!

Wątpliwości rozwiane i temat chyba można zamknąć

Domyślnie

no i powstała nam nowa marka aparatów fotograficznych - Optimus

Nikt kto ma poukładane dobrze w głowie nie napisze Ci, że Canonem zrobisz lepsze zdjęcia niż Nikonem. I nikt Ci nie napisze, że Nikonem zrobisz lepsze zdjęcia niż Canonem
    Za to ktoś może Ci napisać, że Twoje zdjęcia są ładniejsze niż Twojego kolegi lub są znacznie od jego zdjęć gorsze.
    Obydwa systemy mają podobny target klienta i nie ma między nimi dużej różnicy.
    Dlatego zaczęłem inwestować w książki
    Pamiętaj dobre szkła i dobre body zawsze dobrze kosztują Obojętne Nikon czy Canon.

Domyślnie

Zostaw sobie ten aparat, nowsze body tylko mniej szumią na wysokich iso i nic wiecej, miałem kiedys 30D i na prawde to swietny sprzęt.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

tak jak ska - zostaw body i kup dobre jasne szkła, szkoda forsy na drogie nowe body

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów