Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Kompletowanie narzedzi do domu/warsztatu - czyli wybor prezentow na rozne okazje

Mam pytanie i prosbe do osob, ktore sprawdzily to i owo w swoim przydomowym warsztacie by podpowiedzialy co warto kupic.
    Zostalem zapytany co chcialbym dostac pod choinke, a z racji tego, ze 'mam juz wszystko' pomyslalem, ze dobrym pomyslem bedzie zaczac kompletowac jakies narzedzia przydatne w domu i garazu. wprawdzie przeprowadzka do nowego domu dopiero za 2 lata, ale lepiej takie zakupy rozlozyc w czasie to mniej sie odczuje ich zakup. Prosze zatem o wymienianie sprawdzonych w boju, markowych i porzadnych narzedzi. Najlepiej konkretne firmy i modele.

Na poczatek pomyslalem o: wiertarce, zestawie kluczy, mlotku, jakiejs pile (metal, drewno), itd.

zapraszam do wymiany doswiadczen.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem takie fajne coś co się nazywa multitool. Czyli oscylacyjne narzędzie, którym można coś podpiłować lub spolerować lub uciąć itp., w szczególności w trudno dostępnych miejscach. Ja akurat mam Makitę ale Bosch (jest też niebieska wersja PRO), Black&Decker, Dremel i inni też mają coś podobnego u siebie.

Domyślnie

Wiem, że nie jest to stricte odpowiedź na Twoje pytanie, ale jako gadżet dla majsterkowicza polecam multitool Leatherman Sidekick. Kupiłem go kilka miesięcy temu i skórzana kaburę, która można przymocowac do paska. Zakup raczej z ciekawości, czy takie małe narzędzie może być przydatne. Okazało się, że jest mega przydatne- ryby, grzyby, działka, rower, wakacje; jeździ ze mną wszędzie. Polecam jako prezent z czystym sumieniem.

Domyślnie

Ja ostatnio widziałem porządną wiertarkę na promocji (a w zasadzie to młotowiertarkę). Szukałem porządnego narzędzia i już miałem na oku Makitę HR2470, ale ostatecznie padło na Hitachi DH24PC3 (porównanie tutaj: http://rankingmlotowiertarek.narzedzia.pl/ - o dziwo, Hitachi ma lepsze parametry). Dostępne jest na promocji w Leroy Merlin za 500, ale nie wiem do kiedy - jakoś chyba ta promocja się kończy. Wiem, że to dużo, ale w porównaniu do Makity za 620 + przesyłka czy Boscha za 800 to jednak chyba najlepszy wybór. Powiem tylko jedno - wchodzi w ścianę jak w masło
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppfalcon Zobacz posta
    Ja ostatnio widziałem porządną wiertarkę na promocji (a w zasadzie to młotowiertarkę). Szukałem porządnego narzędzia i już miałem na oku Makitę HR2470, ale ostatecznie padło na Hitachi DH24PC3 (porównanie tutaj: http://rankingmlotowiertarek.narzedzia.pl/ - o dziwo, Hitachi ma lepsze parametry). Dostępne jest na promocji w Leroy Merlin za 500, ale nie wiem do kiedy - jakoś chyba ta promocja się kończy. Wiem, że to dużo, ale w porównaniu do Makity za 620 + przesyłka czy Boscha za 800 to jednak chyba najlepszy wybór. Powiem tylko jedno - wchodzi w ścianę jak w masło
    Makita to wół roboczy, sprawdzony sprzęt. A to Hitachi - no nie wiem. Widziales jakiegos budowlanca co uzywa Hitachi?
    .

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Makita to wół roboczy, sprawdzony sprzęt. A to Hitachi - no nie wiem. Widziales jakiegos budowlanca co uzywa Hitachi?
    Makitą oscylacyjną dokładnie tą wyżej z linka
    http://www.makita.pl/prod/urzadzenie...x6-679-77.html
    wyryłem 55metrów kwadratowych fugi cementowej Mapei bo glazurnik obcokrajowiec pomylił kolory szło jak w masło. Zajęło mi to 6-7 godzin diamentowym brzeszczotem segmentowym też makity.
    Co do Hitachi to mój kumpel prowadzący ogromną wypożyczalnie elektronarzędzia twierdzi , że te urządzenia są bardzo dobre jak na cenę. Tak mi się ta makita spodobał, że kupiłem sobie do amatorskich zastosowań coś takiego podobnego tylko nie ta liga trwałości
    http://www.blackanddecker.pl/powerto...catno/MT250KA/
    Jak by mi ktoś kiedyś powiedział, że oscylacyjnym można coś uciąć bym nie wierzył, a jednak bez obrotowego narzędzia da się pracować i to bardzo bezpiecznie, zemkło mi się ostrze makity na kolano i nic, zupełnie nic. Kątową szlifiera już bym był kaleka bez kolana .
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 20-11-2012 o 20:11

Domyślnie

Najpierw sobie odpowiedz na pytanie czemu ma to służyć:
    - okazjonalne dłubaniu na niskim poziomie (zawieszenie obrazka, przecięcie listewki itp.), a do reszty wzywasz "fachowców"
    - sam bierzesz na klatę sporo robót "okołodomowych" plus jakieś drobne roboty budowlane/stolarskie
    Jeśli to drugei to musisz stawiać na jakość (oszczędzisz pieniądze, czas, zdrowie), przyzwoite marki to: makita, metabo, niebieski bosch, polska celma
    Zacząłbym od (elektronarzędzia):
    - wiertarka (najlepiej sds)
    - wkrętarka aku
    - wyrzynarka
    - szlifierka kątowa
    - pilarka ręczna
    ....
    oczywiście w ślad idą:
    - młotki (ślusarski, ciesielski)
    - komplet długich imbusów
    - komplet bitów
    - komplet kluczy płaskich
    - komplet kluczy nasadowych najlepiej z grzechotką
    - imadło

Do tego co powyżej jeśli to dom to zawczasu zaplanuj miejsce na stół warsztatowy

Generalnie jak napisałem...określ się czemu to ma służyć, póki co pytasz: chcę robić zdjęcia - jaki aparat i jakie obiektywy?

Ps. wszelkie "multitoole" są dobre na biwak - w domu się nie sprawdzą (piszę o tych scyzorokowatych)
    Ostatnio edytowane przez Onsajt ; 20-11-2012 o 20:47
    Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Co do budowlańców to niekoniecznie jest dobry przykład. Bo kilka razy widziałem ekipy (może nie jakieś super-hiper Profi, ale nie też typu "pan Heniek") które wierciły otwory w betonie... najtańszymi wiertarkami z Biedronki czy Lidla. Jak pytałem się czemu tak robią to zawsze mi odpowiadali, że przy takim intensywnym wykorzystywaniu każdy sprzęt prędzej czy później padnie. Oczywiście ten Biedronkowy prędzej, ale oni mają kilka młotów w zapasie i jak padnie to zamiast dawać do serwisu po prostu biorą następny. I tym sposobem zamiast jednego młota kupią 3 czy czasem 4. Natomiast taki system ciężko wykorzystać w przypadku amatora, który nie ma miejsca na ileś sztuk sprzętu, a trzyma tylko jeden, za to lepszy jakościowo i bardziej niezawodny.
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Domyślnie

porządna siekiera, piła płatownica ............ stanley

Domyślnie

wlasnie chodzi o to zebym mogl duzo zrobic samemu. mam zamiar wykonywac wiekszosc napraw, remontow i takich tam. mam w planie samodzielne wykonanie jakiegos murowanego grilla, czyli bede musial zrobic jakies lawki, zadaszenie. z cala pewnoscia zrobie wedzarnie i drewutnie. ma to wiec byc sprzet porzadny bo po pierwsze ma mi umozliwic wykonanie robot na wysokim poziomie a co najwazniejsze ma pomoc w tym zeby robienie tego wszystkiego bylo przyjemnoscia i milym urozmaiceniem po calym dniu pracy.

wspomniano o siekerze - slyszalem, ze rewelacyjne robi Fiskars. tylko pytanie jakiej wielkosci powinna byc siekiera do rabania pieńków, tak żeby przygotować drewno do kominka?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów