Ta chmura, to dla mnie czarna dziura.
Nie wiem, gdzie to poszło, ale być może już coś widać.
Szukaj
Ta chmura, to dla mnie czarna dziura.
Nie wiem, gdzie to poszło, ale być może już coś widać.
Widać i da się nawet pobrać. Dzięki za plik do zabaw!
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Mogę dać więcej, o ile Zahir pozwoli.
Ale to tylko jpeg, a z nim się specjalnie nie powalczy.
dzięki serdeczne!
pobawiłem się chwilę i choć nie mam obeznania z jpg (jak na amatora przystało robie tylko w rawie) to musze przyznać, że obrazek fajnie reaguje na obróbkę i ze świateł można faktycznie sporo odzyskać. Fatalnie za to reaguje na clarity i wyostrzanie, choć z drugiej strony jeśli to jpg z puszki to naprawdę nie ma wiele do poprawiania, a kontrast niemal w punkt.
@Ligo nie krępuj się, sam chętnie sprawdzę inny plik
Zwłaszcza RAWa, z podobnie ostrego światła. I też przyznaję, że jeśli to plik bezpośrednio z puszki, to jest to pierwszy przykład, który mnie przekonuje, że ta matryca miała ręce i nogi.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Dałem jeszcze dwa RAW-y w formacie X3F, mniejszy z SD14 i większy z DP2Q. Możecie się bawić.
Tylko zaznaczam, że do tych plików najlepszy jest firmowy soft, czyli wersja SPP 4.2.x do mniejszego i SPP 6.x.x do większego.
Mnie się w LRze otwiera tylko ten mniejszy plik niestety...
pozdrawiam bombelkowo
Ale czemu "miała" w czasie przeszłym?
Foveon ma się całkiem nieźle, choć to nisza, ale jest cały czas w bieżącej sprzedaży! Można sobie wybrać kompakta DP, bezlustro w APS-C, albo w APS-H w wersji Quattro, albo nawet lustrzankę SD-1, jeszcze z Merillem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Lightroom to nie jest najlepszy program do obróbki tych plików.
Pisałem wcześniej.
Racja, zwracam honor, tak mi się jakoś powiedziało...
Czy ktoś może potwierdzić, że ten większy plik po ściągnięciu się otwiera w LRze? Tabelka kompatybilności mówi mi, że nawet w archaicznej wersji LRa powinno się dać otworzyć, a mnie nie chce... No i co do softu - może i LR nie jest najlepszy do tych plików, ale nie mam innego, a ten co mam powinien działać.
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami