Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Prawdą jest że algorytmy od Adobe trudniej radzą sobie z kolorami Nikona i w tej kwestii łatwiej pracuje się z plikami RAW w NX2 albo C1, co nie znaczy że się nie da w LR osiągnąć dobrych efektów. Da się tylko wymaga to trochę bliższego poznania LR, ale jak już się go nauczysz, to potem już z górki
    Osobiście robiłem kilka podejść do LR, ale w końcu jak się przemogłem i nauczyłem to teraz nie wyobrażam sobie pracy bez niego.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Co się kolega tak napina, to forum fotograficzne i wszystcy tu są życzliwi
    Polecam dobry słównik
    O wychowanie nie ma się co martwić, jak wcześniej pisałem "każdy słyszy co chce"
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Co się kolega tak napina, to forum fotograficzne i wszystcy tu są życzliwi
    Polecam dobry słównik
    O wychowanie nie ma się co martwić, jak wcześniej pisałem "każdy słyszy co chce"
    Przed "słównikiem" warto użyć ... rozumu, jako że słowniki układają ludzie, którzy uznają pewne frazeologie i związki leksykalne za powszechne i zupełnie nie zagłębiają się w ich etymologię, ani rzeczywistą i dosłowną wymowę.

Po co zresztą daleko sięgać, skoro i w polskim języku możemy użyć wyrażeń dosadnych i mniej dosadnych, albo i wręcz niemal eleganckich na określenie tego samego zjawiska.

Ot choćby, stopniując, można o "gadaniu bzdur" powiedzieć: "p*er*olisz bez sensu", czego oczywiście nie powinno się rozumieć w znaczeniu dosłownym (parafrazując, jakiego użył w podpisie do jednego ze swych rysunków, znany satyryk rysownik Andrzej Mleczko), można też powiedzieć zwyczajnie, że ktoś: "nie ma racji" i czy to przypadkiem nie wygląda lepiej?

Zatem nie masz racji, że "bycze gówno" wygląda lepiej w kontekście określenia "bzdura", niż bardziej eleganckie i bardziej stosowne określenia.

Nie sprowadzajmy języka do poziomu rynsztoka, bo i tak język potoczny tonie w ekskrementach, co obrazują przykłady: Scheiße, merde, kaka, mierda, merda, stront, shit, lort, itd., to niestety zachodnia norma w mowie potocznej.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Przed "słównikiem" warto użyć ... rozumu, jako że słowniki układają ludzie, którzy uznają pewne frazeologie i związki leksykalne za powszechne i zupełnie nie zagłębiają się w ich etymologię, ani rzeczywistą i dosłowną wymowę.

Po co zresztą daleko sięgać, skoro i w polskim języku możemy użyć wyrażeń dosadnych i mniej dosadnych, albo i wręcz niemal eleganckich na określenie tego samego zjawiska.

Ot choćby, stopniując, można o "gadaniu bzdur" powiedzieć: "p*er*olisz bez sensu", czego oczywiście nie powinno się rozumieć w znaczeniu dosłownym (parafrazując, jakiego użył w podpisie do jednego ze swych rysunków, znany satyryk rysownik Andrzej Mleczko), można też powiedzieć zwyczajnie, że ktoś: "nie ma racji" i czy to przypadkiem nie wygląda lepiej?

Zatem nie masz racji, że "bycze gówno" wygląda lepiej w kontekście określenia "bzdura", niż bardziej eleganckie i bardziej stosowne określenia.

Nie sprowadzajmy języka do poziomu rynsztoka, bo i tak język potoczny tonie w ekskrementach, co obrazują przykłady: Scheiße, merde, kaka, mierda, merda, stront, shit, lort, itd., to niestety zachodnia norma w mowie potocznej.
    Przepraszam, ale taki doświadczony user, a taki OT. Pytanie dotyczyło "Lightroom nie dla Nikona", a nie o poprawności stopniowania wulgaryzmów. Sorry ale nie mogłem się powstrzymać I ja również przepraszam za OT.
    Ostatnio edytowane przez picia78 ; 09-02-2013 o 23:05
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez picia78 Zobacz posta
    Przepraszam, ale taki doświadczony user, a taki OT. Pytanie dotyczyło "Lightroom nie dla Nikona", a nie o poprawności stopniowania wulgaryzmów. Sorry ale nie mogłem się powstrzymać I ja również przepraszam za OT.
    Mam kręgosłup, by gdy zawinię, zwyczajnie przeprosić, zatem, jeśli ktoś poczuł się zawiedziony tym, że od czasu do czasu puszczają mi nerwy, gdy ktoś z Kolegów przegnie przysłowiową pałkę, to bardzo go za to przepraszam, bo pewnie jeszcze nie raz mi się przy różnych okazjach uleje odrobina goryczy.

A co do tematu tego wątku, to absolutnie nie uważam, by trzy nikonowskie profile w LR coś tu w sposób cudowny zmieniały, bo są to jedynie protezy, które w żaden sposób nie dorównują rozwiązaniom zastosowanym w CNX2, gdzie uwzględnia się indywidualny profil dla każdej puszki z osobna.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów