Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Lightroom nie dla Nikona?

Usłyszałam ostatnio, że Lightroom nie nadaje się do zdjęć zrobionych przez aparaty Nikona, ponieważ jest stworzony z myślą o Canonie i że powinnam coś ściągnąć, żeby uzyskać odpowiedni efekt, tylko nie pamiętam co. Czy to jest prawda i jeżeli tak, to co powinnam ściągnąć? Pozdrawiam serdecznie.

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _lilith_ Zobacz posta
    Usłyszałam ostatnio, że Lightroom nie nadaje się do zdjęć zrobionych przez aparaty Nikona, ponieważ jest stworzony z myślą o Canonie i że powinnam coś ściągnąć, żeby uzyskać odpowiedni efekt, tylko nie pamiętam co. Czy to jest prawda i jeżeli tak, to co powinnam ściągnąć? Pozdrawiam serdecznie.
    Bullshit.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Bullshit.
    Nie przesadzasz aby z tą swoją dość wulgarną ekspresją?

Więcej empatii by akurat w tym przypadku nie zawadziło.

Tu akurat, Kolega rychu_cmg ma sporo racji, chociaż z zastrzeżeniem, że LR radzi sobie gorzej z kolorem fotek z Nikonów, więc dla koneserów i tak pozostaje jedynie CNX2.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ziarenko prawdy w tym jest. Pełną obsługę zdjęć zrobionych aparatami Nikona masz tylko w sofcie Nikona - Capture NX2. Jednak w to, że Lightroom się nie nadaje do obróbki plików z Nikonów nie wierz. Pobierz wersję próbną to się przekonasz.

Domyślnie

Usłyszałam ostatnio, że Lightroom nie nadaje się do zdjęć zrobionych przez aparaty Nikona,

lightroom nie nadaje sie dla osob, ktore nie potrafia go ogarnac. nie ma znaczenia jakim aparatem sie posluguja.

Domyślnie

Bullshit - tłumaczenie na PL = bzdury cóż za wulgarna ekspresja Każdy słyszy co chce

LR jest świetnym programem do wywoływania RAWow , tylko trzeba dobrze poznać by zaczął*cieszyć .
    Dla tego są wersje Demo i sami sprawdzamy jak to działa!
    Proste
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Bullshit - tłumaczenie na PL = bzdury cóż za wulgarna ekspresja Każdy słyszy co chce
    ...
    Rozumiem z tego, że wychowałeś się na tłumaczeniowych eufemizmach, bez których świat Hollywood byłby dla nas kompletnie niestrawny, a nawet wręcz rynsztokowy (?).

Gdzie np. shit = cholera jasna (!)

Itd., itp., żeby nie gorszyć tu obecnych.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

bzdura korzystam z LR od wersji 1 obecnie mam 4 i jak dla mnie nie wyobrażam sobie innej wywoływarki , w sumie w LR obrabiałem też zdjęcia z canona
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

LR jest ok, tylko nie na domyślnym profilu ACR w przypadku Nikona. Profile symulujące D2X Mode 1-3 są już ok.
    flickr / Rolleicord, Canon

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gibber Zobacz posta
    LR jest ok, tylko nie na domyślnym profilu ACR w przypadku Nikona. Profile symulujące D2X Mode 1-3 są już ok.
    Myślę że te profile w LR lub ACR (akurat ja używam ACR z CS5) dużo zmieniają. Jestem użytkownikiem Nikona od niedawna. CS5 zakupiłem jakieś 1,5 roku temu i używałem go do obróbki zdjęć z Olympusa E-3. Mocno się przyzwyczaiłem do tej wywoływarki RAWów.

Po zmianie systemu i zakupie D700 trochę trudno mi było dojść do ładu z obrazkiem jaki dawał mi D700. Dopiero po kilku dniach od zmiany sprzętu zauważyłem że w ACR jest możliwość wyboru profili kolorów. To odkrycie i przyzwyczajenie się do nowego sprzętu rozwiązało wszelkie problemy.

Owszem czytałem wiele opinii o tym że NX2 daje lepsze rezultaty w wołaniu RAWów. Pokusiłem się nawet o NX2 trial ale przyzwyczajony do Adobe ACR nie umiem się przestawić na tamten interfejs.

Więc pomimo pogłosek że NX2 daje lepsze efekty, pozostanę z Adobe ACR i PS. Zresztą NX2 też swoje kosztuje.

Chcąc używać JPG z puszki można dograć profile kolorów do aparatu i cieszyć się gotowcami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów