Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
    Oszczędny w słowach Awatar agent
    Miasto
    Jastrzębie - Cieszyn

Post Obiektyw nikor 18-105mm

Mam takie pytanie bo się nie orientuję. Mam obiektyw nikora 18-105mm i gdy nim potrząse to coś się w nim rusza i nie wiem czy to jest normalne. Posiadam jeszcze szerokokątną sigmę 10-20 i tam nawet nic nie drgnie. Pytam się dlatego bo wydaje mi się że moje zdjęcia nie mają wystarczającej dobrej jakości i nie są zbyt wyraźne . I jeszcze jedno, czy karta pamięci ma wpływ na jakość zdjęcia mam ( Kingstona 16 GB.. ultimate X 100X) Czytałem że nikony jednak wolą SanDiski. Aparat to Nikon D7000. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Nikon D7000/ 18-105/

Domyślnie

wrzuć jakieś foto bo nie wiemy o co chodzi.

karta nie wpływu na jakość zdjęć. Ma wpływ na szybkość zapisu/odczytu zdjęć na kompie/w aparacie.

jakie ustawienia masz podczas robienia zdjęć?

i najważniejsze? INSTRUKCJĘ OBSŁUGI PRZECZYTAŁEŚ ?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

A to nie VR tak hałasuje?
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Oszczędny w słowach Awatar agent
    Miasto
    Jastrzębie - Cieszyn
    Nikon D7000/ 18-105/

Domyślnie

Delikatne stuki przy poruszaniu tym obiektywem to raczej normalny objaw a w zdjęciu też nie widzę niczego niepokojącego. BTW strasznie zmniejszyłeś zdjęcie i jakby trzeba było coś wychwycić to ciężko na tak małych.
    Cyfry i analogi

Domyślnie

Jako świeżak na forum i nowy posiadacz Nikona D5100 właśnie z tym obiektywem 18-105, pilnie studiuję instrukcję obsługi i jest w niej wyraźnie napisane, że ten obiektyw może "klekotać" , a winnym jest, tak jak ktoś wspomniał, układ VR. Jest to jak najbardziej normalny objaw.

A skoro już jesteśmy przy tym obiektywie, to mnie dzisiaj przeraziła praca autofokusa. Bawiłem się funkcją Live View i testowałem możliwości nagrywania filmów. To co dzieje się z tym obiektywem po przestawieniu AF w tryb ciągły, to woła o pomstę do nieba. Nie dość, że obiektyw ciągle piłuje w te i z powrotem w poszukiwaniu ostrości, to zdarzają mu się także momenty, że ma problem z ostrzeniem i w tym rozpaczliwym poszukiwaniu ostrości potrafi sobie wręcz "przyterkotać". Oczywiście wszystkie te dźwięki są zadziwiająco dokładnie zbierane przez wewnętrzną namiastkę mikrofonu i taki filmik do oglądania z dźwiękiem nie nadaje się.
    I gdzie ten mega hiper cichy silnik SWM? :-]
    No cóż - dzisiejszy dzień zapoznawania się z tym sprzętem nauczył mnie jednego.
    Jeśli "kręcimy" filmy, to tylko z ostrzeniem manualnym (ostatecznie w trybie pojedyńczym autofokusa).
    Ostatnio edytowane przez colins ; 07-02-2013 o 21:44

Domyślnie

f/10 a buzia wydaje się nie ostra.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    f/10 a buzia wydaje się nie ostra.
    Bo ostrzył na rękaw lewej ręki, chyba że przekadrował.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Albo kolega ustawiał ostrość w kompletnej ciemnicy i póżniej doświetlił lampą.
    Tak wnioskuję po cieniach

Domyślnie

Tak przy okazji mam jedno pytanko.
    Czy wasz obiektyw potrafi też tak przyterkotać w podglądzie LV i ciągłym trybie autofokusa?
    O tak jak ten na przykładowym filmiku?
    http://www.youtube.com/watch?feature...&v=PkqhytnWNAE

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów