Faktycznie u mine cos ze wzrokiem. To nie to forum ci kiedys.
Wyjaśnijcie mi jedno. Czy szybka zmiana ogniskowej to tez panoramowanie?
Szukaj
Faktycznie u mine cos ze wzrokiem. To nie to forum ci kiedys.
Wyjaśnijcie mi jedno. Czy szybka zmiana ogniskowej to tez panoramowanie?
A kiedy wg. Ciebie zaczynaja byc przepaly? Jak biel jest bielsza od bieli ?
Twoj stosunek do komentarzy ...... hmm ............. czy przypadkiem nie cierpisz na tzw. samouwielbienie?
Jezeli chodzi o same, prezentowane w tym watku zdjecia, mozna by podpisac sie pod komentarzami kolegow i pietnastoma rekami lub napisac krotko - Delete.
Kadrowanie,kolory itd. ale to juz wiesz, bo pisali o tym inni.
Zycze spokojnego dnia![]()
nie, to nie jest to samo
panoramowanie (panning) wiadomo sledzenie obiektywem np. przejezdzajacych samochodow
to drugie to bedzie zoomowanie (ang. zooming) - focisz i w trakcie ekspozycji zmieniasz ogniskowa - kazdy wie o co chodzi - raczej nie spotkalem sie, zeby ktos na to jakichs wyszukanych terminow szukal
Ostatnio edytowane przez kichu ; 06-02-2013 o 17:20
Rajdy trochę foce i napiszę swoje zdanie. Po przejrzeniu miałem wrażenie że zdjęcia były robione telefonem, jakość nie powala. Dynamika niby jest ale jakoś nie do końca mam wrażenie przemyślana.
Jak dla mnie bardzo średnio.
D60 + D90, 18-105 mm, 55-200 mm, 50mm 1.8, Nissin Di622 MARK II
Moje galerie z rajdów
www.ploszaj.net.pl
Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
A więc Alfie wyciszmy te emocje
http://www.youtube.com/watch?v=Mb3iPP-tHdA
D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker
swoje pięć groszy musiałeś dorzucić.
Chciałem aby ktoś to napisałWiększość zdjęć była robione przez zoomowanie i wiem że to nic nie zmieni. Ale ja się uczę, a nie pouczam. W końcu rajdowe zdjęcia robiłem po raz drugi w życiu.
Po drugim rajdzie w moim życiu ja jestem mega zadowolony. Dziwne,że na moim zdezelowanym monitorze jest odpowiednia. Zauważyłem w Twojej galerii wiele takich zdjęć. Powiem szczerze, że też wyglądają na bardzo średnie, ale ty jesteś już trochę ofocony w rajdach , a ja się kompletnie nie znam
Kiedyś ludzie/użytkownicy chcieli pomóc ,chcieli doradzić , a nie zdegradować do wysokości podłogi, czy po wyżywać na osobach słabszych akurat w tym temacie bo samemu jest się nieudacznikiem.
cześć masz zooomowanych, ale to niewiele zmienia w ostatecznym odbiorze, bo na przyklad panoramki robione na szerokim kacie sa mocno "rozedrgane" rozne elementy samochodu maja rozna predkosc katowa (kombinacja uzytej ogniskowej, odleglosci od foconego obiektywu i dlugiego czasu) i o ile miejsce w ktore celowales jest w miare ostre, o tyle krawedzie kadru w zwiazku z tym sa poruszone, i teraz jak nalozyc na to ruch tla zwiazane z prowadzeniem obiektu daje kadr w ktorym wszystko, poza niewielkim obszarem wokol sledzonego punktu jest ruszone... i efekt jest taki ze mocne wizualnie punkty przez to ruszenie zamiast zwrocic uwage widza rozpraszaja
wez np. dwojke - peirwsza rzecz na ktora sie patrzy na tej focie to maska samochodu - calosc ruszona - wzrok szuka dalej i co ma troszeczke blota spod kol ledwo widocznego i burdel w tle
3 - ewidentnie za krotka ogniskowa na takiej ujecie - bardzo zdystansowane i odlegle - niestety perspektywa drogi nie przytlacza malutki samochodzik
i tak dalej
patrzac na exify pracowales na tym rajdzie zdecydowanie na za krotkich ogniskowych - konczysz na 70mm - a moim zdaniem powinienes na nich co najmniej zaczynac
mialbys zupelnie inna perspektywe na wiekszosci zdjec - tu jest generalnie rzecz ujmujac, miekko, rozedrganie, daleko i zdystansowanie
z całym szacunkiem, ale w moim odczuciu sam sobie na to (komentarze pod Twoim adresem) zapracowałeś odnosząc sie do współdyskutantow piszac koledze ktory poswiecil swoj czas na skomentowanie Twoich zdjec teksty w stylu "ze twoje komentarze nic nie wnosza" i nastepnie odnoszac sie do qooby, ktory moim zdaniem trafnie skomentowal Twoja odzywke i dalej brnac mniej lub bardziej w tym kierunkuKiedyś ludzie/użytkownicy chcieli pomóc ,chcieli doradzić , a nie zdegradować do wysokości podłogi, czy po wyżywać na osobach słabszych akurat w tym temacie bo samemu jest się nieudacznikiem.
ja tez juz jestem troche czasy na tym forum i bardzo czesto odzywki personalne w stosunku do komentujacych konczyly sie niemilo dla komentujacego
Ostatnio edytowane przez kichu ; 06-02-2013 o 21:03
Skontaktuj się z nami