Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Kompakt do macro

Witam

Proszę szanownych kolegów i koleżanki o pomoc. Moja dziewczyna chce kupić aparat do zdjęć biżuterii. Niestety lustrzanka z obiektywem macro jest najdroższym rozwiązaniem. Pomyślałem o kompakcie ale zupełnie się na tym nie znam.

Czy możecie polecić mi jakiś kompakt (nie misi być to nikon ) który generuje świetnej jakości zdjęcia macro? Budżet powiedzmy do 1000 PLN

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

olympus epl1 - z soczewkami, koszt poniżej 1000 zł, do tego można dokupić "specjalną" lampkę diodową za ok 120zł
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

albo najtańsze lustro + H44 + pierścienie
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

Jeśli może być używka, to Fuji Hs-10+ Raynox-DCR 150, jeśli nowy, to może trafisz jeszcze w biedronce Fuji HS-25 można było go kupić za 629zł a to śmieszna cena za ten aparat. Z takim raynoxem, to świetny sprzęt do makro.
    Fuji

Domyślnie

Dziekuję za wszystkie posty.

Faktycznie Fuji Hs-10+ Raynox-DCR 150 generuje super macro (piszę na podstawie zdjęć z googla). Czy ktos z Was posiada taki zestawik i mógłby napisac coś o użytkowaniu?
    Jestem ciekawy o to ponieważ dziewczyna nie jest jakoś super obeznana w aparatach. Nie powiem, czasem podkrada mi moje lustro i coś pstryka ale... sami wiecie jakie są kobiety (a przynajmniej ich wiekszość). Chciałbym aby zestaw był maxymalnie intuicyjny i prosty w obsłudze.
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Dobry będzie też samsung EX1 , taniutki z niezłym obiektywem , ruchomy LCD co przyda się do makro, jpgi lub RAW .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Dziekuję za wszystkie posty.

Faktycznie Fuji Hs-10+ Raynox-DCR 150 generuje super macro (piszę na podstawie zdjęć z googla). Czy ktos z Was posiada taki zestawik i mógłby napisac coś o użytkowaniu?
    Jestem ciekawy o to ponieważ dziewczyna nie jest jakoś super obeznana w aparatach. Nie powiem, czasem podkrada mi moje lustro i coś pstryka ale... sami wiecie jakie są kobiety (a przynajmniej ich wiekszość). Chciałbym aby zestaw był maxymalnie intuicyjny i prosty w obsłudze.
    Ja posiadam taki zestaw. Z tym, że mam raynoxa-dcr 250. Poleciłem 150, bo pisałeś, że jest potrzebny do fotografowania biżuterii a 250 daje już bardzo duże powiększenia. Dodatkowo na najmniejszej ogniskowej(na najmniejszym powiększeniu) robi się spora winieta. Dlatego myślę, że do tego celu dcr-150 byłby odpowiedniejszy.
    Hs 10 ma możliwość robienia zdjęć w RAF, a zatem można pobawić się w wywoływanie. I chyba największa zaleta, to manualny zoom baardzo przydatny w makro. Hs10 także posiada odchylany wyświetlacz. Co do intuicyjności,to temu aparacikowi niczego nie brakuje. Na korpusie pod ręką wszystkie potrzebne przyciski. Z wyglądu to taka mała lustrznka. A zakres ogniskowch powoduje, że jest mega uniwersalny
    Ostatnio edytowane przez basket ; 07-02-2013 o 23:21
    Fuji

Domyślnie

Fuji HS10+DCR250+DCR150 i masz bardzo uniwersalny zestaw do macro nie kosztujacy fortuny.

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

@AdamoN
    Być może już podjęliście decyzję, ale spóźniony dorzucę jeszcze swoją propozycję: Olympus C8080. W grę wchodzą egzemplarze używane, chociaż jakość obrazka makro (i nie tylko) z tego modelu zapiera dech. Jest szansa trafienia na egzemplarz w dobrym stanie, bo aparat wyróżniał się wyjątkowo starannym wykonaniem, nieznanym w obecnych czasach. Aparat ma kilka "właściwości" typowych dla sprzętu sprzed 8 lat, ale one akurat nie przeszkadzają w tym rodzaju fotografii, jaki Twoja dziewczyna zamierza uprawiać.

Domyślnie

podbije watek...
    jakis fajny kompakt z mozliwoscia podpiecia raynox'a dla dwunastolatka.
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Uprawnienia umieszczania postów