Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Pierwsze studio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertel Zobacz posta
    link do tych tulei aluminiowych bo nie bardzo wiem jak to wygląda
    Google: najbliższa "hurtownia metali nieżelaznych", rura alu o odpowiedniej średnicy wewnętrznej (50-52mm, żeby wygodnie się wkładało expany). Czasem są mniej lub bardziej "nadepnięte" (skrzywione), ale da się znaleźć wystarczająco proste. Kilka lat temu cena była odczuwalnie niższa niż osi do teł ze sklepów foto, zwłaszcza przy jednorazowym zakupie kilku szt.

Domyślnie

@pgaik Lampa to sama elektronika. Cała róznica w tym czy + i - będą dotykowe, czy będzie potencjometr. Awaryjność panelu dotykowego jest demonizowana, naprawdę. Trzeba zapytać serwisantów czy to jest element który się najczęsciej psuje. Sądze, że nie, najbardziej padają kondensatory i palniki. Więc tak naprawdę ważna jest jakoś podzespołów użytych do zrobienia lampy.
    Natomiast wyświetlacz jest baaardzo pomocny. O ile lampa jest dobra i ten wyswietlacz pokazuje sensownie i zmiana o 0,5 to faktycznie zmiana o 0,5 EV. Ja tak mam i przez to szalenie wygodnie pracuje się ze światlomierzem.

Popatrz
    Broncolor www.bron.ch/bc_pd_en/index.php
    Profoto www.profoto.com
    Hensel www.hensel-studiotechnik.de/english/index.html
    Bowens www.bowensinternational.com
    Elinchrom www.elinchrom.com

tylko pojedyńcze modele nie mają wyświetlacza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    O ile lampa jest dobra ...
    Jacku, z całym szacunkiem, święte słowa
    Ale mówimy o dwóch różnych klasach sprzętu.
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Tzn podlinkowałem taki bardziej TOP, nie da się ukryć. Ale ja wcale na takich nie pracuje. Mam ... ELfo. A dawny wspólnik od paru lat pracuje na Quantuumach z serii S (mają wyświetlacz i są z panelem dotykowym) i coś nawaliło (palnik) - ale nie sterowanie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jakie są plusy i minusy softboxów quantuum? i jakie wybrać. Mam dość spore studio i jestem w trakcie wyposażania, co polecacie najbardziej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koala222 Zobacz posta
    Jakie są plusy i minusy softboxów quantuum? i jakie wybrać. Mam dość spore studio i jestem w trakcie wyposażania, co polecacie najbardziej?
    Ja rotaluxy..

Domyślnie

Witam z powrotem, mam problem przy zakupie softboxu 80x120 i octa 120 do dwóch lamp Fomex HD 400WS. Czy wystarczy do nich zwykły softbox QUANTUUM za 200 i 250 zł czy powinienem kupić z te z linii profesjonalnej QUANTUUM Fomex softbox 80 x 120 cm za 439,00 zł i Fomex softbox oktagonalny 120 cm za 549,00 zł?. Głównym problemem jest oczywiście cena, czy warto dopłacać ponad dwa razy więcej za te softboxy? Czy naprawdę różnica między nimi będzie tak widoczna? Teraz to już nawet wydaje mi się że lampy będą za słabe i powinienem kupić Fomex HD 600WS.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

"żarówka modelująca 650W"
    "W lampach serii Quantuum Fomex HD zastosowany bardzo mocną - 1000W żarówkę modelującą firmy Osram"
    - zwykłe pójdą z dymem, chyba, że zmienisz żarówkę na słabszą (w zwykłych lampach jest max 250W)

Domyślnie

dziękuję za pomoc, w takim razie wolę kupić te lepsze softboxy Fomex i nie denerwować się tym że softbox smaży się razem z modelem, jeszcze mam pytanie odnośnie słoneczka, do tych lamp lepsze będzie 55 cm czy 70 cm na początek?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów