menu - menu odtwarzania- opcje odtwarzania i wybierasz co ma się wyświetlać.
Szukaj
menu - menu odtwarzania- opcje odtwarzania i wybierasz co ma się wyświetlać.
dzięki bardzopoustawiałem sobie już pod siebie
Tę na histograie RGB -> przytrzymujesz ISO + prawo/lewo joystikiem.
zadziwia mnie w tym Nikonie klawiszologia.. skróty itpale w tym miejscu w menu włączyłem tak jak był podgląd z głównym histogramem i przepałami.. i teraz jak jestem w podglądzie zdjęć.. to strzałka w górę mam histogram główny... a strzałka w dół - przepały
i to dla mnie szybkie i wygodne rozwiązanie
![]()
Tak pokrótce jeszcze o wrażeniach, może nie ze studio ale o D600.
Te pokrętła to jakaś masakra. Na domyślnych ustawieniach, w trybie M pokrętło czasu przyspiesza w prawo (mniej światła), wydłuża w lewo (więcej światła). Z kolei w trybie A i używaniu kompensacji ekspozycji (lub łatwej kompensacji ekspozycji) to samo pokrętło działa odwrotnie. Nie wiem jak można to opanować żeby ciągle nie zgadywać. Podobnie jest z przysłoną między trybami M i S. Jaja jakieś, nie wiem o czym myślał projektant jak to robiłBogu dzięki można poodwracać pokrętła w menu osobno dla ustawiania czas / przysłona i osobno dla kompensacji ekspozycji. Kierunek wykresu też można zmienić.
Plus, że te pokrętła jakieś gumowane chyba są, fajnie się kręcą.
Grip - kupiłem oryginał. Kawał sprzętu, solidny, czuć ten magnez... Świetnie się trzyma. Mogę polecić jak ktoś woli dopłacić. Różnica między Meike którego miałem do D90 spora, chociaż dopóki go nie dostałem to wszystko w Meike było OK oprócz latającego kółka do montowania, które da się pewnie jakoś podkleić. Meike czasem mi zżerał baterie, więc ustawiałem go zawsze na "L" wyłączając aparat, ale w sumie nie wiem czy to coś daje. W instrukcji do tego piszą, że to nie żaden włącznik, więc mam nadzieję że jaj nie będzie. Fajnie że można go szybko zdemontować, a minus że trzeba to zrobić żeby się dostać do baterii w aparacie.
Grip ma jeden spor minus - przycisk blokady AF to lipa do potęgi. Nie wystaje tak jak ten w aparacie ponad obudowę, ponadto trzeba go konkretnie wcisnąć żeby zadziałał, co kciukiem proste nie jest. Za tyle złociszy to lipa konkretna jest. Na bank coś na niego nakleję.
AF - priorytet ostrości / spustu migawki - niby fajna rzecz i prosta, ale coś nie ogarniam jak to działa...
Fajna jest opcja sterowania menu za pomocą pokręteł, trzeba sobie włączyć, bo domyślnie OFF..
Tryby U1 i U2 to broń obosiecznaŻeby teraz coś zmienić na stałe, typu co robi guzik jakiś tam, trzeba to zrobić we wszystkich trybach. Ale to i tak jest nieziemska rzecz w tym aparacie.
Do czego służy opcja e1 - Flash Sync Speed?
Ok, ale do czego to służy? W D90 chyba nie miałem takiej opcji..
Odświeżę wątek, może komuś się przyda.
D600 ma taki upierdliwy problem, że jak się w trybie podglądu zdjęć nieopatrznie naciśnie "-" za dużo razy i wejdzie w tryb 72 miniaturek na ekranie, to można zacząć kawę parzyć. Jeśli robimy RAWy, to trzeba się sporo naczekać zanim całość się załaduje nawet przy kartach 95 MB/s, o wolniejszych nie wspominając, a procesu nie da się przerwać. Co najgorsze, trzeba przez to przejść żeby dojść do kalendarza... dramat.
Ale potestowałem i jest wyjście, bo
- w trybie RAW jest kosmicznie wolno
- w trybie JPG jest szybciej, tym szybciej im mniejszy jpg (wielkość i kompresja)
- w trybie RAW+JPG jest tak samo szybko jak w JPG, bo aparat czyta tylko JPG-i.
Czyli od dzisiaj używam RAW+JPG S+Basic. Działa super szybko. Efektem ubocznym jest to, że w powiększeniu oglądamy też JPGa, czyli nie widać wszystkiego. Mi S+Basic (jakieś 6MP) chyba wystarczy, ale ktoś może woleć lepszą jakość.
Oczywiście karta 95 MB/s dużo pomaga - polecam, ale kosztuje niestety sporo. Ja kupiłem sobie małą, a jak się przepełni to jest druga duża ze spowolnieniem. Niestety używanie dwóch kart powoduje, że trudno czasem ogarnąć co jest co i gdzie, szczególnie jak w różnych trybach są różne ustawienia "rola drugiego gniazda pamięci".
A czemu z rawami jest tak wolno, to nie mam pojęcia, chyba inżynierzy Nikona coś skopali.. Z tego co wiem, RAW ma w sobie wbudowanego JPGa w maksymalnej rozdzielczości i jakości bodajże "fine", który wyświetlają wszystkie przeglądarki nie dekodujące RAWów, więc powinno być tak samo szybko jak z JPG tej jakości. W końcu bajtów do przeczytania tyle samo..
Tak jeszcze myślę.. Jeśli to tak działa, to można spróbować opcji RAW na dużą, wolną kartę pamięci, a mały JPG na małą szybką. Powinno być szybko i pojemnie. Spróbuję dzisiaj przetestować. Tak czy siak logika inżynierów Nikona jest tutaj dla mnie kompletnie nie jasna..
Update: Opcja powyżej niestety nie działa. Raz, że aparat przestaje wtedy widzieć RAW+JPG jako jedno. W podglądzie są i rawy i jpgi osobno, najpierw wszystko z pierwszej karty, potem z drugiej. Czyli nie dość że bajzel, to jeszcze jak tylko przewiniemy za daleko i wjedziemy na pierwszą (wolną) kartę z RAWami -> parzenie kawy.
A dwa.. ciekawostka.. u mnie drugie gniazdo pamięci jest dużo wolniejsze od pierwszego. Wystarczy potestować z jedną kartą pamięci. Przyoszczędzili gdzieś. Czyli w ogóle nie warto wkładać szybkiej karty pamięci do drugiego gniazda...
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-07-2013 o 21:17
Skontaktuj się z nami