Skoro studio to czemu nie D800E?
Ja glownie fotografuje produkty (czyli studio) i modelki (w wiekszosci warunki studyjne). Do tego celu wybralem D600 (choc nie powiem D800 tez rozwazalem). Aczkolwiek w moim przypadku cena zrobila swoje, plus nie chcialem obrabiac tak duzych plikow (moj komp i tak juz szaleje przy 500 RAWach z D600 hehe).
Jesli chodzi o komfort pracy/ergonomie - caly czas nie moge sie przyzwyczaic do jego rozmiarow (i troche guikologi chociaz). W niedziele robilem sesje z modelka i zamiast zmieniac obiektywy to pomyslalem, ze bede cykal dwoma aparatami. troche D600 a troche D300s (z gripem). Werdykt prosty - musze kupic gripa do D600
Jesli chodzi o AF - coz - nie zauwazylem problemow z AF aczkolwiek uzywam w 80% punkt centralny. W d300s czesciej uzywalem innych punktow aczkolwiek ze wzgledu na ciasne rozmieszczenie ich w D600 - mija sie to dla mnie z celem przewaznie. Podczas ostatniej sesji zaczkoczylo mnie kilka razy gdy moj D300s nie mogl zlapac ostrosci podczas gdy D600 bez problemu. Ale to moze wina szkiel - nie wiem - nie zastanawialem sie dluzej nad tym, po prostu robilem zdjecia.
Jesli chodzi o WB - rany, kocham D600 - zawsze uzywam szarej karty, niezaleznie czy job jest platny czy TFP. D600 prawie zawsze dobierze idealny WB, moja szara karta jest juz tylko zabezpieczeniem
Werdykt - jestem bardzo zadowolony z mojego D600 - zarowno przy portretach, glamour jak i produktach.
P.S.
Nie jestem PRO, jestem pasjonatem![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami