Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Skoro studio to czemu nie D800E?

Ja glownie fotografuje produkty (czyli studio) i modelki (w wiekszosci warunki studyjne). Do tego celu wybralem D600 (choc nie powiem D800 tez rozwazalem). Aczkolwiek w moim przypadku cena zrobila swoje, plus nie chcialem obrabiac tak duzych plikow (moj komp i tak juz szaleje przy 500 RAWach z D600 hehe).

Jesli chodzi o komfort pracy/ergonomie - caly czas nie moge sie przyzwyczaic do jego rozmiarow (i troche guikologi chociaz). W niedziele robilem sesje z modelka i zamiast zmieniac obiektywy to pomyslalem, ze bede cykal dwoma aparatami. troche D600 a troche D300s (z gripem). Werdykt prosty - musze kupic gripa do D600

Jesli chodzi o AF - coz - nie zauwazylem problemow z AF aczkolwiek uzywam w 80% punkt centralny. W d300s czesciej uzywalem innych punktow aczkolwiek ze wzgledu na ciasne rozmieszczenie ich w D600 - mija sie to dla mnie z celem przewaznie. Podczas ostatniej sesji zaczkoczylo mnie kilka razy gdy moj D300s nie mogl zlapac ostrosci podczas gdy D600 bez problemu. Ale to moze wina szkiel - nie wiem - nie zastanawialem sie dluzej nad tym, po prostu robilem zdjecia.

Jesli chodzi o WB - rany, kocham D600 - zawsze uzywam szarej karty, niezaleznie czy job jest platny czy TFP. D600 prawie zawsze dobierze idealny WB, moja szara karta jest juz tylko zabezpieczeniem

Werdykt - jestem bardzo zadowolony z mojego D600 - zarowno przy portretach, glamour jak i produktach.

P.S.
    Nie jestem PRO, jestem pasjonatem
    Mam dzisiaj tyle roboty, ze nie wiem co olac pierwsze.

Domyślnie

Jak już nie potrzebujesz tej szarej karty, to ja ją chętnie przyjmę

Mam magentowe zafarby nie wiem od czego, albo lampy albo szare ściany nie są szare. Póki co zdejmuje balans z tła, ale ja wiem czy to biała jest białe..

Opinie o AF bardzo pocieszające. Rozmiar - rozumiem, że w porównaniu do D300 za mały?

Domyślnie

Z innej beczki - używa ktoś jakichś wyzwalaczy radiowych z D600? Jaki polecacie?

Domyślnie

A używa ktoś gripa? Oryginał czy zamiennik?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azaz44 Zobacz posta
    A używa ktoś gripa? Oryginał czy zamiennik?
    Używam i bardzo sobie chwalę gripa PIXEL VERTAX D14. Jakość zdecydowanie lepsza niż Newell, którego miałem do D300s.

Domyślnie

Postanowiłem olać sprawę kurzu i zakupić w/w. Najwyżej będzie jeździł do serwisu, a ja potrzymam jeszcze trochę poczciwego D90. Ile można czekać w końcu.

Pierwsze wrażenia to że wszystko poodwracali na odwrót.. (zoom +/i, wykres ekspozycji w wizjerze też na odwrót..). Joystick jakiś mały, a ogólne wykonanie dla mnie trochę gorsze niż D90, ale daje radę. Tryb U1 to cud. Waga większa. Zobaczymy jak będzie w praniu. Póki co nie mam gripa i w dłoni mi nie leży.

Używacie tej plastikowej osłonki na LCD? W D90 wlazł mi piasek za nią i porysował wyświetlacz, ale ta jakoś bardziej przylega chyba.. Czy zdjąć i nakleić jakąś folię?

Domyślnie

Niech mi ktoś wytłumaczy fenomen trybów "U" bo nie ogarniam.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

To taki reset, jak dwa zielone guziki, ale do ustawień które sam wybrałeś, włączając w to niemal wszystko co da się w aparacie ustawić. Ustawiasz sobie np. U1 na studio i wiesz, że po wycieczce w teren niczego nie spierniczysz. Włączasz U1 i masz 1/125, f8, iso 100 (czy co tam używasz), lampa w manualu na 1/128 (np., w razie jak potrzebna do wyzwalania), wszystkie ustawienia AF do studia, WB, PC, D-lightingi sringi też, no cudo po prostu. Mało tego, będąc w tym trybie możesz sobie wszystko przestawiać do woli, a następnym razem jak go włączysz i tak będzie zapisany standard wybrany przez ciebie. Takie zielone guziki o niebo lepsze i jeszcze dwa zamiast jednego.

Domyślnie

Hm, jest opcja wyświetlania prześwietleń na histogramie RGB, dla całości i dla każdego kanału osobno. Całkiem fajna sprawa...

Domyślnie

jak się włącza sygnalizację przepałów? bo jeszcze do tego nie doszedłem a w instrukcji nie zauważyłem (albo przegapiłem)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów