Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Jaki obiektyw do D80 ?

Witam.
    Mam pytanie jaki wybrać zoom do nikona D80, budżet jaki moge na to przeznaczyć to ok.700zł.
    Poprzeglądałem troche forum i zauważyłem ze wiele osób poleca Tamrona 2.8. Niestety znalazlem takiego na allego
    w cenie 750zł, byłem u sprzedającego i jakosc fotek zrobionych tym obiektywem byla kiepska tzn.zdjęci nie były ostre a AF działał bardzo wolno.Na nową sztuke nie mam jak narazie kasy wiec raczej ten obiektyw odpada. Sładniam sie do zakupu obiektywu systemowego tylko nie jestem pewien który będzie najlepszy? w zakresie cenowym który podałem znalazlem obiektywy:
    1. Nikkor AF 18-70mm f/3.5-4.5G ED DX
    2. Nikkor 18-105 mm f/3,5-5,6G VR
    3. NIKKOR AF-S 18-55mm 3,5-5,6G VR
    Chyba że ktoś z Forumowiczów ma jeszcze inną dobrą propozycje?

Który z nich będzie najbardziej ostry i będzie dawał najładniejszy obrazek z D80? Zdjęcia głownie na zewnątrz przy dobrym świetle (wycieczki wakacje itd.), w pomieszczeniach raczej sporadycznie. Proszę o pomoc ponieważ muszę coś wybrać do 3 tygodni.Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Domyślnie

18-105
    D750, D90, S8, F14, N35D,N180ED SB700

Domyślnie

Najlepszym rozwiązaniem będzie 18-105. Obraz który generuje ten obiektyw jest naprawdę dobry w całym zakresie ogniskowej do tego ma vr i nie kręci twarzą a to ważne przy korzystaniu z polara. W tej cenie nie ma nic lepszego. Mam ten obiektyw i mogę go spokojnie polecić każdemu.

Domyślnie

Kup N18-70. Zostanie kaski na zaczepne do N35/1.8
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

dawniej hydra.ulik Awatar hydra_ulik
    Miasto
    Wioska obok Szczecina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Kup N18-70. Zostanie kaski na zaczepne do N35/1.8
    doskonała myśl i obiektyw
    Pozdrawiam kolektyw. Grzesiek
    --------------------------------------
    Aparat, obiektywy...

Domyślnie

Nooo jak kolega chciałby stałkę i zoom to Kup N18-70. Zostanie kaski na zaczepne do N35/1.8 będzie doskonały wybór
    Tylko przy takim rozwiązaniu zoom może często leżeć w torbie
    D750, D90, S8, F14, N35D,N180ED SB700

Domyślnie

Planuje w przyszłości zakup stałki, ale na poczatek z powodów finansowych myślałem o zoomie. 18-105 optycznie i jakościowo różni się od 18-70? 18-105 ma stabilizacje, ale nie wiem czy będzie mi ona potrzebna? Zakres ogniskowych
    w obydwóch przypadkach mi odpowiada po w niedalekiej przyszłości mam też zamiar dokupić tele.

Domyślnie

Optycznie 18-105 rozkłada 18-70 na łopatki. Jakościowo - gdyby miał metalowy bagnet, to wcale by mu nie ustępował. Ale plastikowy bagnet wcale nie jest aż tak kruchy, a w razie czego nie wyrwie mocowania w korpusie - nowy kosztuje 30 zł więc to nie majątek i dodatkowo nie zasysa tak kurzu jak odkurzacz 18-70. Miałem oba i 18-105VR został.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Optycznie 18-105 rozkłada 18-70 na łopatki.
    Może z wyjątkiem dystorsji, co dla mnie było jednym z czynników rezygnacji z niego. Na dłuższych ogniskowych 18-70 wypada lepiej, na krótkim końcu podobnie kiepsko, jak inne zumy o zbliżonym zakresie.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Zakres ogniskowych w 18-70 jest jak dla mnie wystarczający, bardzie interesuje mnie ta stabilizacja czy często się przydaje ? 18-70 jest jaśniejszy ma to wpływ na jakość zdjęć?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów