Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Smile Toskania - termin do ustalenia

Tym razem wszystko postawię na głowie Pierw będzie wątek, zebranie grupy, a potem plan pleneru Nie mogę jednak zwlekać, muszę założyć wątek, bo czasu zostaje zbyt mało. Musimy się zorganizować.

Co mogę napisać:
    Plener będzie taki sam albo inny niż rok temu
    Tzn mamy tego samego przewodnika, świetnego toskańskiego fotografa - Jarka Pawlaka.
    mamy to samo zakwaterowanie - Agroturismo Bagnolo. http://www.agriturismobagnolo.it/index.html strona www jest cieńka, pomieszczenia są bardzo ładne i czyściutkie.
    Gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez polkę, więc zero problemów językowych by poprosić o cokolwiek naszą gospodynię. Wyżerka - pychota. Wszystko własnej roboty - jogurty, szynki, sery - bajka. To także podróż kulinarna - tak sie okaze.
    Zakładam, że jedziemy w 3 samochody, 9 osób. Przy dużym zainteresowaniu możemy jechać w 12, 4 samochody.
    cena - 80-90 euro za dzień plus przejazd (paliwo - zrzuta 3 osób)(cena zależna od ilości fotografów)
    termin 6-14 kwietnia (wyjazd z kraju już w piątek, 5 kwietnia)
    proszę liczyć, że to jest 8 dni (noclegów) czyli 8x90=720 euro czyli po 4,20 to da 3 tys zł.
    Zależy skąd startujemy w Polsce - załóżmy, że by dojechac tam mamy 1600 km w jedną stronę (jedzie się kilkanaście godzin). Na miejscu zrobimy też blisko 1,5 tys k więc w sumie to da około 4,5 tys km.
    W zeszłym roku byliśmy dłużej (11 dni) tras zrobiliśmy więcej (w sumie prawie 5 tys km) a koszt paliwa (i opłat za autostrady, parkingi itd) i koszt (umownie tak to będę okreslał) paliwa to było około 800 zł na osobę (a zakładaliśmy więcej, 1 tysiąc i to przy mniejszym kilometrażu)
    W tym roku załóżmy, że ta kwota będzie mniejsza - mniej dni to mniej km, paliwo ... tańsze niż rok temu, euro .. tańsze niż rok temu. 800 zł wystarczy.
    Ale ... zakłądam, że będziemy mieli w miarę oszczędne auta - tak jak w zeszłym roku dieselki 1,6 1,8 i 2,0 l. czwarte auto żłopało dużo, ale mam pomysł jak to zrobić by ono nam nie zawyżało średniej (gdyby się okazał jakiś wypasiony wóz z 4 l silnikiem)

Zapisując sie na Toskanię proszę zaznaczyć czy oferuje sie swój samochód czy chce się być pasażerem u kogoś.
    Składając grupę będę musiał brac pod uwagę kilka czynników, nie tylko kolejność zgłoszeń, ale i właśnie samochody, to czy ktoś je oferuje. Rok temu było OK, oferowano 5 samochodów na 12 osób (oczywiscie pojechały 4 auta).

W Toskanii idzie sie zakochac i nijak nie może byc przereklamowana
    Ja bardzo chętnie pojechałbym na dłużej niż tydzień i ... jest taka opcja! Możemy być 2 tygodnie, możemy w kolejnym tygodniu zmienic kwaterę by byc bliżej innego regionu. Możemy zajrzeć nad morze, możemy .... wszystko.
    Ale skupmy się nad grupą na ten tydzień. A wtedy gdy nas będzie 9 to porozmawiamy o naszych preferencjach czy długości pobytu. W końcu jest kilka samochodów - ktos może wrócic do kraju, a kto inny zostać dłużej.

Mnie zachwyciły następujące miejsca: Siena, Asyż, Orvieto (te 2 miasta to Umbria, nie Toskania) Bagnoregio, Pitigliano, San Gimignano, (Florencja nie wszystkich zachwyciła - mnie tak, katedry + Uffizi). To co wytłusciłem to właściwie zestaw obowiązkowy.
    Pytanie czy grupa będzie miała parcie na krajobraz i wschody (to oczywiste, że będziemy robić) czy też będzie mocno zainteresowana zwiedzaniem miasteczek. Sa tam co krok cudowne katedry, dzieła sztuki itd. Nowej grupie trzeba będzie to pokazać. A jeśli będą "starzy" uczestnicy poprzedniego pleneru to pojedziemy w miejsca w jakich nie byliśmy. ostatnia opcja - "starzy" pojadą w pewne dni gdzie indziej niż "nowi". Ale wolałbym uniknąc takiej opcji, z kilku powodów.

Zeszłoroczny wątek plenerowy jest tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205580

Prosze pytać, byłem rok temu to mogę odpowiadać

lista:
    1. Jacek_Z - Jacek - Bydgoszcz
    2. domero - Dominik - Staszów (Golf 1.4 TSI czyli benzyna 6,5/100)
    3. mateosite - .... Władysławowo (jako pasażer)
    4. xxxxxx - Rafał - Bydgoszcz (Skoda Oktawia Kombi, zagazowana)
    5. Gerard z rodzinką (osobna grupa)
    6. ToTOm z żoną
    7.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-02-2013 o 17:28
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Aha - wyżywienie jest w cenie, oczywiście!
    Na miejscu jest do dyspozycji kuchnia, ale to byłby grzech robic sobie swoje jedzonko gdy tak pysznie (i obficie) karmią.
    kawę sobie za to parzyliśmy. Wiecie - kawa we Włoszech to niemal religia Kawa była w dowolnej ilości, jak kto wolał - stał ekspress na kapsułki Lavazza, można było sobie ja tez zaparzyć na inne sposoby.
    No i było wino ! Zawsze do wieczornego posiłku. Stał sobie taki antałek 20l, który wystarczył na pół pleneru bo każdy sobie nalewał szklaneczkę wieczorem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"proszę liczyć, że to jest 8 dni (noclegów) czyli 8x90=540 euro czyli po 4,20 to da 3 tys zł."

Mi chyba wychodzi trochę inaczej, 8*90=720

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    "proszę liczyć, że to jest 8 dni (noclegów) czyli 8x90=540 euro czyli po 4,20 to da 3 tys zł."

bo reszte Jacek doplaca

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    No i było wino ! Zawsze do wieczornego posiłku. Stał sobie taki antałek 20l, który wystarczył na pół pleneru bo każdy sobie nalewał szklaneczkę wieczorem.
    Jak ja przyjadę to wystarczy na pol wieczora

Myślę kusząca propozycja .

Domyślnie

Tak zapytam od razu na początku.
    Ponieważ wyjazd jest w takim okresie klimatycznym a nie innym, gdyby okazało się dwa dni przed wyjazdem, że przez kolejne 4 czy 5 dni w czasie pobytu leje deszcz, będzie możliwość wycofania się i zwrotu kasy? Wydatek jest spory (przynajmniej dla mnie) i trochę byłoby szkoda przesiedzieć czas w kwaterze.

Proszę mnie nie linczować - tylko pytam. A pewnie i tak pojadę.

Domyślnie

ale suma 3 tys. zł się zgadza
    Nikon i tak już zostanie...
    Krzysztof

Domyślnie

ja się wstepnie na to pisze

i jako pasazer
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-02-2013 o 18:28

Domyślnie

Liczyłem (w brudnopisie) opcje 6, 7 i 8 dni, przy 6 dniach by było 540, ale na forum napisałem o opcji 8 dni. Oczywiście chodzi o 720 euro, czyli około 3 tys po dzisiejszym kursie.
    Ja bym chętnie pojechał na dłużej. Ale jeśli będzie wam drogo to można okroić wyjazd na 7 czy 6 dni ( i wtedy jest to 540 euro - 2250 zł). Tylko rozkładając koszt dojazdu do i z Polski (3200 km) to krótszy pobyt mniej sie kalkuluje niż długi.
    Gwarantuję, że nie będziecie chcieli wracać. Czeka was mnóstwo wrażeń.
    Choć jesli ktoś nie chce od piątku wieczór do niedzieli wieczór (bo ma wymagająca pracę) to możemy skrócić wyjazd o 1 lub 2 dni. I będzie wtedy niższa cena.

Cytat Zamieszczone przez .:Gerard:. Zobacz posta
    Myślę kusząca propozycja .
    No i ty masz bliżej
    A warsztaty aktu cie nie kuszą?

Cytat Zamieszczone przez domero Zobacz posta
    Tak zapytam od razu na początku.
    Ponieważ wyjazd jest w takim okresie klimatycznym a nie innym, gdyby okazało się dwa dni przed wyjazdem, że przez kolejne 4 czy 5 dni w czasie pobytu leje deszcz, będzie możliwość wycofania się i zwrotu kasy? Wydatek jest spory (przynajmniej dla mnie) i trochę byłoby szkoda przesiedzieć czas w kwaterze.

Proszę mnie nie linczować - tylko pytam. A pewnie i tak pojadę.
    Zawsze odpowiadam na pytania, nawet te niewygodne. I na pewno nie linczuję
    Nie ma opcji wycofania sie w przeddzień wyjazdu, chyba, że będzie gotów wejśc ktoś z listy rezerwowej. Ale tak na ostatnią chwilę o to będzie ciężko.
    Polemizować można z tym skąd przed wyjazdem będziesz wiedział, że tam będzie padało 4 dni? Toskania generalnie kojarzy się z piękną pogodą. To całkiem rozległy i górzysty region, w razie niepogody w jednym końcu krainy można pojechac w drugi. Kilkaset km po górach - nie ma jednakowo złej pogody wszędzie. My w czerwcu trafiliśmy na 2-3 bardziej pochmurne dni, ale .. wcale tym nie byliśmy zmartwieni. Ba, w miasteczkach właśnie wtedy idzie robić zdjęcia, bo inaczej na wąskich uliczkach jest za duży kontrast (słońce/cień). Pamiętam tez mieliśmy jeden deszczyk. ale nikt nie narzekał. Aha - i gdyby padało to absolutnie nie zostajemy na kwaterze. I tak jedziemy do miasteczek - takie San Gimiliano czy Pitigliano można "zrobić" w deszczu, z cukru nie jesteśmy, ciepły deszczyk, kurtka z kapturem - damy radę. Można wejść do kawiarni na lody (pychota).
    Z kolei słoneczny dzień niczego nie gwarantuje. Pamiętam wkurzający cudowny zachód, mgiełki w dolinach, ale .. na niebie stała jedna jedyna chmura i zasłaniała słońce. Nie miała sie zamiaru ruszyć.
    Mgiełki w dolinach są super. Gdyby było wilgotno i wstało słońce - bajka.
    W kwietniu będzie zielono. Ładnie.

Wstępnie wpisałem na listę. Kiedy podejmiesz decyzję?
    Dajesz do dyspozycji samochód czy sie wbijasz do kogoś jako pasażer?

Cytat Zamieszczone przez mateosite Zobacz posta
    ja się wstepnie na to pisze

i jako pasazer
    Już wpisuje na listę. Kiedy będziesz wiedział, że to nie wstepnie tylko na pewno?

Z innego źródełka mam też już zgłoszenie. By było ciekawiej - z mojej Bydgoszczy i z samochodem Skoda Oktawia Kombi (zagazowana) (ja to mam zawsze szczęście do transportu )
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-02-2013 o 01:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

No i ty masz bliżej
    A warsztaty aktu cie nie kuszą?
    no prosze cie Akty , Toskania to jest cos - przypominam ze mam żonę ktora czesto czyta co pisze na Forum

czy jest możliwe przyjechać na 4 dni weekendem wliczając ? zona pracuje i ja mam prasowanie. jak jest możliwe to sie zdzwonimy.

Domyślnie

Jacku, masz rację. Ale jak mam do wyboru pogodę słoneczną i deszczową... Sam wiesz. Poza tym bardziej jednak nastawiam się na wschody/zachody - więc stąd moje obawy o pogodę. O meteorologii jakie takie pojęcie mam, więc mogę przewidzieć pogodę na kilka dni naprzód ze sporą skutecznością.
    Wybierałem się się do Toskanii sam w październiku, ale Jarek potwierdził wtedy moje obawy co do pogody.
    A piszę o obawach pogodowych bo mam w tym temacie przykre doświadczenia z Wenecji - 4,5 dnia pobytu i 4godziny bez deszczu. Z jednej strony miało to swoje zalety - ulice bez ludzi.

Dysponuję Golfem 1.4 TSI (średnio 6,5l/100 benzyny). Ale gdyby się znalazło coś ekonomiczniejszego i jadącego przez Kielce czy Kraków mogę dołączyć.
    No i optuję za możliwie jak najdłuższym pobytem, właśnie ze względu na duży udział kosztu podróży.

I jeszcze pytanko: czy agriturismo może się już ucywilizowało w kwestii internetu?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów