Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Knowlton Church.

XII wiek, w miejscu neolitycznej świątyni rozpoczyna się budowa kościoła. Do jego budulca użyte zostają (w pewnej części) megality. Nie pierwszy to raz i nie ostatni (pokaże historia), na ruinach jednej świątyni powstaje inna. Kościół zostaje umiejscowiony w samym środku kręgu (który doskonale się zachował do dziś), bardzo to wymowny symbol przejścia z pogaństwa na chrześcijaństwo. Dziś okolica jest wyludniona, ale w czasach świetności lokalna społeczność funkcjonowała całkiem nieźle (liczne są wzmianki o corocznych jarmarkach). Niestety XIV kończy tą sielankę, Czarna Śmierć przetacza się przez Europę, nikt z mieszkańców wioski Knowlton nie uchodzi z życiem. Kościół nadal pełni swą funkcję, lecz kolejne wieki przynoszą mu porzucenie i ruinę.

Współcześni mówią, iż jest to jedno z bardziej nawiedzonych miejsc w hrabstwie Dorset...

Kiedy znalazłem się tam podczas ostatniej pełni, spotkałem starszego pana z dwójką również wiekowych pań. Po krótkiej wymianie angielskich uprzejmości, pan stwierdził, iż jest to jedno z najlepszych miejsc do odwiedzenia przy tak pięknym Księżycu. Zaraz potem zniknęli w środku ruin i przez cały mój pobyt w tym miejscu (ponad godzinę) nie wyszli stamtąd. Dziwne uczucie, ale nie miałem śmiałości zajrzeć do środka, co też oni tam robią, w absolutnej ciszy...

Pozdrawiam odwiedzających! =]

Domyślnie

Ładnie skomponowany kręciołek nie wiem czy nie lepiej pasowałoby zrobić to bardziej ciemniej
    Nikon D90 + NIKKOR 18-105 mm + NIKKOR 85 mm 1.8 D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ART69 Zobacz posta
    Ładnie skomponowany kręciołek nie wiem czy nie lepiej pasowałoby zrobić to bardziej ciemniej
    To samo miałem napisać - za jasno chyba jak na nocne zdjęcie
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Bardzo fajny model złapałeś widzę, że łysy był w pełni (albo prawie) bo mało gwiazdek się pojawiło na niebie i teren oświetlony jak w dzień (chociaż jak przedmówcy, ciut bym przyciemnił mimo, że lubię jasne kadry nocne). Co do kadru to 2cm wyżej, kosztem dołu i byłoby piknie
    Ogólnie mówiąc jest bardzo dobrze i podoba się
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

Też odnoszę wrażenie zbytniej jasności, ale może tak miało być.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Dla mnie rewelka. Lykam jak jest bez zadnych ale.
    Opowiesc dodaje dreszczyku emocji.

Domyślnie

Miejsce magiczne, kompozycja w porządku, a i kręcioł też niczego sobie .
    Zdecydowanie zabrakło mz klimatu. Zbyt jasna jest ta odsłona. Przecież to nocne zdjęcie, a jasno jak w dzień .
    I sama ruina jakby tak mniej ostrzenia przyjęła, to też chyba by jej nie zaszkodziło .
    Za opis duży ukłon z mojej strony .

Domyślnie

Popatrzyłem na tą fotkę jeszcze i przyznaję Wam rację.
    Tak jasno zapodana pozbawiona jest klimatu zdecydowanie.
    Paradoksalnie nie poradziłem sobie ze światłem w nocy, bo było go za dużo
    Zapraszam więc

Wersja ciemniejsza.

Wersja B&W

Pozdrawiam odwiedzających! =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PABLOOK Zobacz posta
    ...sama ruina jakby tak mniej ostrzenia przyjęła, to też chyba by jej nie zaszkodziło
    No właśnie. Z tym ostrzeniem to też mam przeboje, bo wszystkie moje fotki ostrzę pewnym patentem i jak dotychczas się on sprawdzał. Tutaj próbowałem z mniejszą jego wartością, ale efekt nie był zadowalający.
    ...i ostatecznie wróciłem do wersji pierwotnej.
    Te ruiny zbudowane są ze sporej ilości połupanego krzemienia, który bardzo odbijał światło Księżyca w pełni, i właśnie tam posypała się jakość najbardziej, więc może dlatego wygląda na przeostrzenie?

Dzięki wszystkim za poświęcony czas

Pozdrawiam! =]

Domyślnie

Adam-to jest bardzo fajne foto,po poprawce dostało kopa i nie kombinuj za bardzo bo przedobrzysz i wyjdzie kupa!
    Dla mnie osobiście jest gites i nie ma sensu forsować foty-zresztą to prezentacja internetowa na papierze może być zupełnie inaczej!
    ...ale to tylko moje zdanie-a ja tam się nie znam... pzdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów