Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Fajne rady dajecie koledze, glównie takie... ktore są wynikiem jakichs własnych nie wiem jak to ujac "frustracji" vide kup C bo N ma nas w d... Jak kolega ma tak podejmowac decyzje dotyczace wydania niemalej w koncu kasy na puszke ktora ma go cieszyc przed dluzszy okres, to niech rownie dobrze rzuci moneta.

Odkladajac na chwile na bok wszelkie argumenty zwiazane z obawami zwiazanymi z zakupem D600 - bo kurz itd - powiem tak.

Uzywasz na style starego korpusu, ze kazde z proponowanych rozwiazan (czy to D600 czy 6D) wniesie w Twojej sytuacji w przypadku zakupu mnostwo nowego, a jednoczesnie nie masz doswiadczenia z obecnie produkowanymi korpusami, ze poza przeczytaniem specyfikacji lub recenzji nie masz wiedzy doswiadczenia, zeby ocenic jak pewne roznice w specyfikacji miedzy puszkami przeloza sie na praktyke w fotografowaniu w roznych warunkach. Dlatego z perspektywy D70 Canon 6D wydaje Ci sie swietna i wszechstronna puszka bedaca niemal na rowni z D600, tymczasem jestem swiecie przekonany, ze z kolei osoby ktore maja doswiadczenie np. z D300, D700 czyli puszkami teraz juz poprzedniej, ale jeszcze do niedawna obecnej generacji uwazaja, ze 6D w porownaniu do D600 jest puszka mimo wszystko swiadomie i lekko wykastrowana przez producenta.

O ile pod wzgledem jakosci obrazka bedziesz zadowolony z obu aparatow - bedzie to dzien i noc w stosunku do tego co masz, o tyle takie aspekty jak autofocus (szczegolnie z uwzglednieniem trybow ciaglych , sledzenia i tak dalej), budowa i wykonanie puszki, ergonomia (wiecej rzeczy wyprowadzone na przyciski), szybkosc - tutaj tak naprawde wszystkie argumenty stoja po stronie D600, ktore summa summarum jest bardziej wszechstroniejjszym aparatem, ktory sprawdzi sie w duzo wiekszej liczbie zastosowan foto.

Tylko tak jak pisalem, zeby tego typu troche rzeczy docenic, musialbys pofocic i zobaczyc jak moga pracowac obecne lustrzanki pod tym wzgledem (sprobuj sie pobawic D700 na przyklad).

W kwestii obaw przed zakupem - to jesli to jest jedyny argument, ktory Cie powstrzymuje przed zakupem - kup z dobrego zrodla, sklep wysylkowy, gdzie masz prawo do zwrotu towaru w ustawowym terminie, jak cos nie przypasuje to odeslesz i kupisz pozniej 6D

A Generalnie to warto sie jednak nauczyc samemu czyscic matryce, nie wymaga to zadnej wiekszej filozofii i wiecej z tego co widzialem w tym strachu przed nieznanym niz
    braku umiejetnosci, a przyda sie to zawsze i z kazdym aparatem. WIelu znajomych ktorym czyszcilem puszke jak mi oddawalem po kilku minutach robili takie oczy i pytali juz
    i byli zdziwnie ze to takie proste Nawet jesli zdarzy sie egzemplarz ktory troche popluje ma matryce na poczatku zycia to 5 minut i po sprawie.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 02-02-2013 o 12:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michy Zobacz posta
    Miał być D700, ale D70 jeszcze dawał radę, więc robiłem nim dalej zdjęcia.

(a po sposobie eksplatowania D70 mogę się spodziewać, że nowy aparat też mi długo posłuży).

Będę wdzięczny za każdą sugestię, która pomoże mi podjąć decyzję. Pozdrawiam.
    widzę, że nie masz parcia by pracować na nowości. Zresztą nowości sa nowosciami 2 lata a potem sa nastepcy. Długo robiłeś D70.
    Moja rada - wejdź w D700, będziesz zachwycony. I tak masz 2x więcej Mpx niż do tej pory, pełna klatka jest, wysokie ISO - poprawa gigantyczna. Małe wymagania co do optyki (a obiektywy kosztują - wiadomo).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta

A Generalnie to warto sie jednak nauczyc samemu czyscic matryce, nie wymaga to zadnej wiekszej filozofii i wiecej z tego co widzialem w tym strachu przed nieznanym niz
    braku umiejetnosci, a przyda sie to zawsze i z kazdym aparatem. WIelu znajomych ktorym czyszcilem puszke jak mi oddawalem po kilku minutach robili takie oczy i pytali juz
    i byli zdziwnie ze to takie proste Nawet jesli zdarzy sie egzemplarz ktory troche popluje ma matryce na poczatku zycia to 5 minut i po sprawie.

Zgadza się , czyszczenie matrycy nie jest takim wielkim halo jak tu wielu maluje . Zdarzało mi się czyścić tak zasyfione matryce , które wyglądały jak by deszcz na nie padał . I wystarczył do tego często zwykły patyczek z watą, płyn do optyki i gruszka. Śladu brudu nie było. Trzeba pamiętać , że na matrycy jest filtr AA (szkło) , więc nie zarysujemy go tak łatwo.

A co do aparatu to nie wiem czy sens jest kombinowac z używanym D700 , w dobrym stanie pewnie okolo 5tys, jeśli nowy D600 można już mieć za 6300zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robinson73 Zobacz posta
    A co do aparatu to nie wiem czy sens jest kombinowac z używanym D700 , w dobrym stanie pewnie okolo 5tys, jeśli nowy D600 można już mieć za 6300zł.
    Bliskość ceny powinna o czymś świadczyć? D700 jest szybszy, ma lepszy AF i nie ma pewnej wkurzającej wady atutem D600 są filmy (przereklamowana sprawa w lustrzance, dałem się na to złapać) i oczywiście matryca/pliki. Tylko 24 Mpx to jest duuuży nadmiar pikseli dla każdego normalnego fotografa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robinson73 Zobacz posta
    Zdarzało mi się czyścić tak zasyfione matryce , które wyglądały jak by deszcz na nie padał . I wystarczył do tego często zwykły patyczek z watą, płyn do optyki i gruszka. Śladu brudu nie było. Trzeba pamiętać , że na matrycy jest filtr AA (szkło) , więc nie zarysujemy go tak łatwo.
    Bez samorobek... niech kupi normalne gotowe szpatulki do czyszczenia (ale suche a nie nawilzane) i osobno plyn.

Domyślnie

Bardzo osobista decyzja, ciężko poradzić.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Michy, w Twojej sytuacji w życiu bym nie spojrzał na żaden szmelc lustrzankowy spod znaku nieodróżnialnych od siebie logotypów Canon czy Nikon. Żeby nie było niedomówień - na żaden szmelc lustrzankowy w ogóle.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 02-02-2013 o 10:14

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Rozmowny Awatar RAQ
    Miasto
    Szczecin (dzielnica Zdroje)

Domyślnie

olej znaczek, nie miej sentymentów co do marki, marka nie ratuje Ci życia i nie dba o twoje potrzeby, skalkuluj wydatki, obmacaj puszki i wybierz to co Ci przypasuje, moim zdaniem ostatnimi czasy nikon ma za dużo wpadek i za bardzo kładzie na nas wszystkich wiadomo co....

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów