Pomijając 'plastykę', różnice w jakimkolwiek sprzęcie okazują się często aptekarskie, jeśli mówimy o wydrukach np. 30x40.
Szukaj
Pomijając 'plastykę', różnice w jakimkolwiek sprzęcie okazują się często aptekarskie, jeśli mówimy o wydrukach np. 30x40.
5dIii ma w końcu bardzo dobry AF. Bardzo dobry tzn taki jak Nikony mają już od dawna
Na ostatnim zleceniu fotografowalem dla sportu również C5dIII. jestem przyzwyczajony jednak do ergonomii Nikona. W nikonach wszystko mam pod palcami. W czasie reportażu w ułamku sekundy jestem w stanie przełączyć się w inny tryb AF. Inne grupowanie AF. 95% czasu pracuję na AFC. Ale gdy jest ciemnica to w ułamku sekundy przełączam się na AFS środkowy punkt i mam włączone wspomaganie do AFS. Wszystko bez odrywania oka od wizjera. Niestety w Canonie nie potrafię tego tak szybko i sprawnie zrobić.. W sumie nawet nie wiem czy da się to zrobić bez przebijania się przez menu. A dla mnie to jest priorytet.. Poza tym DR Nikona d800 to poprostu bajka. C niestety jest w tyle.
D3s+D700 | Kilka Nikkorów | CX240 i mały Apple
Taaa, ale nie ważne że np. w pełni otwarta jest ostrzejsza niż taka sigma 70-200 f2.8 HSM na F4, którą wcześniej miałem o af to juz w ogóle nie ma co wspominać.
Fakt canon ma trochę staroci, ale co z tego jak są bardzo dobre i nie drenują tak mocno kieszeni np. taki lekko podstarzały 135L jak dla mnie bajka.
pozdr
Widzę że jak pada słow canon to ... więcej postów jest. Uwaga: jestem po testch aparatów nikona D600, D700, i 800 oraz canona 5dmk3 . Testowałem pod kątem ślubów - czyli trafianie w punkt i af ciagły - obiekt porusza się szybko.
Nikonem d700 robie na codzień więc - uważam , MOIOM ZDANIEM -sam chcę jak najlepszego body dla następcy d700 - af w D 700, D600, d800 jest zbliżony i nie ma faworyta to zależy jaki obiektyw podpiołem . I tak mam nawą 85 f 1.8 g - z d700 - mydło tak czesto ,że chciałem go zwrócić - z d 600 i d 800E -ostro od 1.8 wiekszość zdjęć ostro - rewelacja , N 24-70 f 2.8 - najlepiej działa z d 700 z pozostałymi jest ok ale na pełnej dziurze lekkie mydło - więcej pixeli większe mydło (oczwiście w odpowiednim programie zmnieszając i strząc będzie oki) - celność podobna z korzyścią dla d700,
Nikkor 105 dc - na wszystkich aparatach tak samo. nie ma bf i ff. Natomiast jak dla mnie canon 5dm3 ma lepszy af na pełnej dziurze w trybie ciagłym i szybkim -poprostu rewelacja - nie jest to przewaga mega wielka -ale jest zauważalna.Jeszcze jedna informacja dla fanów d800 - w fotojokerze aparat nie będzie dostępny póki nie rozwiążą problemu z af - dostałem info od sprzedawcy. Boczne skrajne punkty w d800E chodzą znakomicie. D800 leży w ręku lepiej niz d600 . Tylko na śluby nie potrzebuje 36mln pixeli - to sprzęt pod studio i krajobraz - jest znakomity. D600 aż tak źle nie wypada. W praniu się okaże .
Z6 x 2, 70-200 Nikkor 2.8 II, 20 1.8 G , 28 1.8 G, Sigma art 35, Nikkor Z 50
postawiłem na d600 jako drugie body , ponieważ jeszcze do sezonu ślubnego jeszcze troszkę zostało czekam . Może jeszcze troche spadnie cena.
Wiem , że ma kurz i jakieś tarcie tam jest ,ale cena jest kusząca i matryca do ślubów wystarczająca . Lightroom tymi rawami 45mb trochę się dławi
Więc u mnie zadecydowała matryca z mniejszą ilością pixeli. No i d700 dalej robi zdjęcia - cieszę się ,że d600 z tym 85mm f 1.8 działa rewelacyjnie .
Szkoda ,że nikon wypuscił body jedno pod studio i krajobrazy a drugie -no niejest kontynuacją d700 ale jest warte swojej ceny .
Nie rozumiem po co nikon wypuszcza dwa fajne aparaty i każe kupić nowe obiektywy.
Z dodatkowych spraw d600 jak i d800 skóra w końcu poprawiona -balans jakiś lepszy.
monochromatic, przetestuj dobrze AF D600 w sztucznym świetle. Też chciałem zamienić jedno D700 na D600. Po testach dwóch sztuk D600 - wracam do D700-tki. Szkoda mi nerwów, muszę mieć do pracy puszkę "pewną".
oki dzięki - to dziś tak udało mi się sprawdzić bo wiadomo czytać można wiele.
pozdrawiam Mietek
nie śiej ziarenka niepewnościa na jakim obiektywie af nie działał w świetle żarowym ?
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-01-2013 o 22:08
Czy aby na pewno?
http://www.canon-board.info/autoryzo...3-sensz-85862/
Serwis też mają "genialny".
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Skontaktuj się z nami