Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Duża komunia i ja sam

W maju będę pstrykał komunię, będzie na niej 30 dzieci a ja sam z fotografów, będę podwykonawcą. Wiem, że to brzmi śmiesznie i ciężko będzie czegoś nie spieprzyć. Mam dużo doświadczenia ze ślubów, komunię zrobiłem dwie ale nie tak duże. Każde dziecko otrzymuje 3 foty: grupowe, przyjęcie komunii, portret. Ze sprzętu: D300, 35 1.8, 50 1.4, N17-55, SB-800; kościół jasny; zezwolenie jest. Na poprzednich komuniach miałem gorszy sprzęt, stąd pytanie: którym obiektywem pstrykać najwięcej? Myślałem o 50 i 17-55, albo samym 50 (jeśli będzie dużo miejsca). Jeżeli byłoby tak, że dzieci ustawiają się w kolejce to chciałbym sam moment przyjęcia komunii zrobić na 50, jeśli nie to tylko szeroki. Zauważyłem też że masa fotografów robi na dworze zdjęcia z lampą, co o tym myślicie? Moja kuzynka miała tak robione i mi się to nie widzi, ale nie mi ma się podobać w pierwszej kolejności. No i kościół - ja osobiście wolałbym to wszystko pstryknąć bez flasha w miarę możliwości, ale chyba tak się nie stanie. Na stałkach lekko bym dopalił a na zoomie już znaczniej.
    Na całe szczęście nie ja to będę sprzedawał. I proszę nie napisać, że przechlapana sprawa itp., bo coś o tym wiem, oczekuje jakichś wskazówek co do szkieł i odbioru tych zdjęć przez matki

Domyślnie

Prosta odpowieć 17 - 55, dzieci podchodzą do komuni pojedynczo czy parami, co z przyniesieniem darów? Co z zapaloną świecą i samo wejście do kościoła. Nazbiera się 8-10 fot. Jeżeli robiłeś śluby to wiesz że jest sporo czasu na wymianę obiektywu, na przestawienie lampy itp.. Na komuniach nie ma czasu na myślenie, to jest jak fotografowanie "zamieszek". NIe ma tłumaczenia że jesteś podwykonawcą, sygnujesz zdjęcia swoim nazwiskiem. Za źle wykonane zdjęcia zleceniodawca będzie obwiniał Ciebie a nie siebie samego, i to ty będziesz świecił oczami jeżeli vcoś żle zrobisz. No może starczy z tym obiektywem. Co do lampy to wszyustko zależy od oświetlenia zastanego w danym dniu. Powodzenia.
    D90, D300s, FM2+MD12, N28/2.8, 2*N50/1.8, N17-55/2.8, N18-105, Metz44AF-1, SB910

Domyślnie

Wiem, o tym, że bycie podwykonawcą mnie nie zwalnia z wykonania roboty jak należy. Chcę zrobić to na 100% możliwości, napisałem tak tylko bez zastanawiania się, zwykły opis tego co mnie czeka. Nieważne. Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało dokładnie. Dzięki za odpowieDŹ.

Domyślnie

dasz radę. Zapnij 17-55 i do dzieła
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Domyślnie

Idź wcześniej na "próbę generalną", będziesz wiedział, kiedy co się dzieje i zaplanujesz focenie. 30 osób to nie taka duża grupa. Na komunii mojej córki było dwóch fotografów na około 180 dzieci. W pierwszej części mszy krążyli między ławkami, robiąc każdemu osobne zdjęcie. Do komunii dzieci wychodziły z ławek czwórkami, jeden robił te czwórki, drugi czatował przy księdzu i focił każde indywidualnie, w czasie przyjmowania komunii. Spokojnie da się to zrobić w pojedynkę i bez wymiany 17-55 na coś dłuższego.
    Oprócz tego oczywiście inne momenty - dary, na koniec prezenty dla księży, jakieś plany ogólne itd.
    Następnego dnia były zdjęcia grupowe i indywidualne - z rodzicami, księdzem, katechetką. Te ostatnie na jakimś kiczowatym tle, rozwieszonym w przedsionku kościoła.
    A co do jakości, ludzie potem brali wszystko jak leci bez marudzenia, wręcz byli zachwyceni. Tzn. tylko ja marudziłem, bo chcieli mi wcisnąć grupowe zdjęcie, na którym jeden z kolorów naświetlanych w labie przesunął się o ponad milimetr względem pozostałych. Wymienili mi na inne, a tamto potem wziął ktoś bez zająknięcia
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 24-01-2013 o 09:55

Domyślnie

Osobiście wszystko bym obstrykał 17-55. Lampę można użyć w celu zniwelowania cieni na twarzach dzieci (może się okazać, że będą wpadały promienie słoneczne przez okna). Stałkę można użyć przy portretach, ale przy komunii zoom się przydaje, bo nie ma czasu na zmianę pozycji.

Skoro masz ustalony zakres pracy: portret, komunia i grupowe, to masz mało roboty. Gorzej jak sa jakieś dary, funkcje itd. Trzeba cały czas się pilnować i o niczym nie zapomnieć, bo nie da się powtórzyć.

Powodzenia .
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

"portret, komunia i grupowe" to będą zdjęcia w tym albumie, jeszcze będzie płyta na której ma być cała reszta
    Z tą próbą może być różnie, bo do kościoła mam kawałek drogi, ale zobaczymy.
    Dzięki za odpowiedzi, na pewno się przydają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati7302 Zobacz posta
    30 dzieci a ja sam z fotografów
    gratulacje duzego zlecenia !!!! rozumiem ze po zleceniu zmieniasz d300 na d4?

Mam dużo doświadczenia ze ślubów, komunię zrobiłem dwie ale nie tak duże.
    czegos nie rozumiem - masz duze doswiadczenie ze slubow, komunie rowniez robiles a pytasz sie o

którym obiektywem pstrykać najwięcej?
    Zauważyłem też że masa fotografów robi na dworze zdjęcia z lampą, co o tym myślicie? Moja kuzynka miała tak robione i mi się to nie widzi
    jak dla mnie fotograf ktory ma DUZE DOSWIADCZENIE nie ma problemow z wyborem obiektywu podczas fotografowania.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Czemu zawsze musi się trafić jakiś wszechwiedzący i wszystkoumiejący gość...
    Piszesz nie na temat, zadałem konkretne pytanie, bo po prostu mam wątpliwości, ale przecież nie mogę ich mieć! Co cię obchodzi co będę robił po zleceniu? Napisałem przecież, że takim zestawem nie robiłem komunii i napisałem też, że mam duże doświadczenie, ale ze ślubów. Później cytujesz treść o lampie a odpowiadasz o obiektywie, już sam nie wiesz co zinterpretować tak, żebym wyszedł na kogoś kto nie ma pojęcia za co się bierze.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati7302 Zobacz posta
    [...] Każde dziecko otrzymuje 3 foty: grupowe, przyjęcie komunii, [...]
    Przyjęcie komuni czasem bywa sporym problemem. Zdarza się, że komunia jest wydawana przez dwuch księży, parami podchodzą chłopiec i dziewczynka, a ty możesz być w tym momencie tylko z jednej strony...
    Na dodatek księża mają przy szatach liturgicznych takie obszerne rękawy, które potrafia przesłonić nie tylko "komunistę", ale i pół kadru. Dowiedz się jak będzie, bo generalnie sam, z jednym body to jest hard core.
    Prócz samego przyjęcia komuni, wszystko odbywa się powoli, więc możesz sobie zmieniać szkła i podglądać fotki na wyświetlaczu, warto walić seria po 3 zdjęcia, bo dzieciaki często mrugają i robia różne miny.
    N17-55 w zasadzie oblecisz całość, ale do portretu w ławce przyda się coś dłuższego (sugeruję wypożyczenie N70-200).
    Masz większe doświadczenie w temacie niż ja, ale mam nadzieję że moje uwagi będą pożyteczne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów