Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Maly statyw - gorillapod?

Szukam malego statywu, poniewaz nie zawsze moge uzywac dluzszej wersji.
    Mozecie cos polecic, co utrzymaloby body rozmiarow Canon 5dmk2/Nikon D700?

Znalazlem cos takiego:
    http://www.amazon.co.uk/Joby-Gorilla...pr_product_top

Sprawdzal ktos to w praktyce?

Domyślnie

Ciężko będzie aby utrzymał takie body... nie mówiąc już o body z obiektywem.
    a to dlatego, że środek ciężkości takiego zestawu jest daleko za statywem.

aby trzymał apatrat trzeba go wygiąć prawie całkiem płasko, albo użyć listwy która przesunie środek ciężkości do tyłu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Uzywales tej wersji? ktora podlinkowalem?

edit:
    Zrobilem male rozeznianie i przeczytalem recenzje i chyba ta wersja da rade to spokojnie utrzymac. Oczywiscie jest to opcja, tylko w warunkach kiedy nie mozna uzywac normalnego (zazwyczaj bede uzywal w budynkach, do ktorych nie mozna wnosic wiekszego).

znalazlem tez:
    Ostatnio edytowane przez MEGALOPOLIS ; 27-01-2013 o 12:54

Domyślnie

nie dokładnie tej, ale podobnego. Nawet z większym obciążeniem - do 5kg. ciężar utrzymał, ale tylko w poziomej płaszczyźnie. Już przy odchyleniach zaczyna być niestabilny.
    Zestaw 5D mk II + 24-70/2.8 to już bardzo niestabilny jest na takim statywie. Całkiem na płasko się trzymał, ale jaki jest sens używania statywu o wysokości 4cm...

Co się tyczy szkieł z własnymi mocowaniami statywowymi- to właśnie przesunięcie środka ciężkości. Z obiektywem bez takiego mocowania będą problemy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    ale jaki jest sens używania statywu o wysokości 4cm...
    chociazby taki, ze na Luk Triumfalny, czy Wieze Galata nie wniesiesz statywu, a polozenie na plasko aparatu na murze kamienny nie daje zbyt duzego komfortu w kadrowaniu, te 4 cm moga byc kluczowe.

wlasnie zamowilem, wiec niedlugo bede sprawdzal w praktyce.

Domyślnie

ja mam gorille ta najwieksza, i spokojnie utrzymywala d3/s5 z 70-200 sigmy, na glowicy na glowicy NN5
    i nie na plask

edit
    GorillaPod Focus, bo mam tez mniejsza gorille do malych aparatow

Domyślnie

Tez szukalem ostatnio czegos malego, tylko, ze mi bylo cos retro potrzebne, ale pamietam to: http://www.manfrotto.com/pocket-support-large-black
    D700 z jakas mniejsza stalka powinien udzwignac. Generalnie szukalem na Ebayu wpisujac "mini tripod", jak cos wygladalo interesujaco to sprawdzalem specyfikacje na stronie producenta.

Domyślnie

Są różni producenci gorillapod? Zdaje sie za tak, patrząc po cenach. Na freepers są wiele tańsze niż JOLY. Pytanie jak z solidnością nóg tych z freepersa? Nie rozchodzą sie pod obciążeniem?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja na wycieczki kupiłem sobie Sirui T-005 i szczerze polecę
    Czarny pasek na żółto haftowany

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów