Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Zeby duzo nie gadac, tak sie sklada ze mialem w lapie kilka szkiel makro (m.in. T90 - starszego z wysuwajacym sie tubusem), zostawilem sobie 105VR i S150.
    Jednak jak pisalem nowy Tamron to bardzo ciekawa propozycja naprawde warta zastanowienia, ja sobie go pewnie kupie z czasem.
    Dobra nie ma co pitupitu:

105VR - pierscienie

S150 - raynox

vivitar na odwrotce

Jak widac kazdym sie da, tylko trzeba checi.
    Dodam, iz to sa to zblizonej klasy szkla, wiec wybor jest trudniejszy, ale wskazowka, ja kupilbym tanszy i dokupil akcesoria typu statyw, konwerter itd.

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

@nyny1
    Piękne zdjęcia, choć ta ostatnia pani mało apetyczna..
    Co powiesz o nowej Sigmie 150 OS? Czy Twoim zdaniem jest to obiektyw, co do którego można by powiedzieć,
    że kupuje się raz, a dobrze? Niestety nie spotkałem się jeszcze z opiniami użytkowników, a szkło wydaje się ciekawe.
    P.S. Chętnie zaopiekuję się Twoim Nikkorem 105 jeśli zechcesz go sprzedać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    @nyny1
    Piękne zdjęcia, choć ta ostatnia pani mało apetyczna..
    Co powiesz o nowej Sigmie 150 OS? Czy Twoim zdaniem jest to obiektyw, co do którego można by powiedzieć,
    że kupuje się raz, a dobrze? Niestety nie spotkałem się jeszcze z opiniami użytkowników, a szkło wydaje się ciekawe.
    P.S. Chętnie zaopiekuję się Twoim Nikkorem 105 jeśli zechcesz go sprzedać.
    Osobiscie nie mialem jej przyjemnosci uzywac.
    Z zaczytanych opini i testow to szklo jest klasowe i nic wzgledem poprzednika nie spaprali, a dolozyli OS.
    Moje subiektywne zdanie, gdybym nie mial S150 to bralbym bez zawachania S150OS.
    Gdybym wogole nie mial szkla do makro, a dysponowalbym budzetem i perspektywa rozwoju to bez dwoch zdan S150OS.
    Gdybym jednak mial ograniczony budzet i brak perspektyw na kase w blizszej przyszlosci, zainwestowalbym w Tamrona 90VC, badz cos uzywanego i tanszego. Reszte kasy jak juz wyzej pisalem spozytkowalbym na szpeje wspomagajace focenie makro.

p.s. Nikkora nie sprzedaje poki co, tak samo jak Sigmy

www.michalak24.pl

Domyślnie

Fotki są super (nawet ta nieogolona mucha). Przejrzałem sobie trochę zdjęć zrobionych Vivitarem 28 (czy tym robiłeś fotkę muchy ? ) i stwierdziłem, że sobie go sprawię (w sumie to już jest zamowiony razem z zestawem redukcji ). Wiem, że robienie zdjęć odwróconym Vivitarem nie będzie super łatwe i przyjemne ze względu na głębię ostrości (pewnie bez składania się nie obędzie...), ale efekty są niesamowite. To jeśli chodzi o labolatoryjne fotografowanie i baaardzo duże skale odwzorowania
    Jeśli jednak chodzi o normalny obiektyw makro to muszę się jeszcze z tym przespać, wyciągnąć pieniądze ze skarpetki, przeliczyć je i jeszcze raz przespać. Pewnie zejdzie się do następnej wypłaty
    Ostatnio edytowane przez petros ; 28-01-2013 o 22:19
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

@nyny1
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
    Być może będę jednym z pierwszy (czytałem, że jeden kolega z forum już go kupił) testerów Sigmy 150 OS i chętnie podzielę się wrażeniami,
    choć moje makro, ta na razie jest takie pseudo makro. Ale daję sobie dużo czasu na naukę i szukam sprzętu docelowego.
    Jeśli sprzedam N 60 i Tokinę 50-135, to zamówię tą Sigmę.

Mam jeszcze jedno pytanie. Proszę rozwiń dlaczego tak wysoko oceniasz nowego Tamrona 90VC?
    Czytałem test na Optycznych, których opinie zwykle pokrywają się z moimi, ale na swoje amatorskie oko nie dopatrzyłem się w tym obiektywie niczego, czego nie otrzymałbym w N105VR. Przy tym pomińmy całkowicie kwestie ceny i ew. gwarancji. Chodzi mi wyłącznie o aspekt czysto fotograficzny, że tak powiem...

Domyślnie

Wysoko cenie z tego wzgledu, ze mialem do czynienia ze starsza wersja. Jedyne co jej zarzucalem i dlatego nie zagoscila u mnie, to wysuwajacy sie tubus i glosnosc w prownaniu z zamknietymi konstrukcjami. Dodajac do tego cene, gwarancje, serwis smialo stwierdze, iz jest to godny konkurent nikkora, a ze nikkora juz mam to chetnie sobie kiedys sprawie 90VC

pozdro

www.michalak24.pl

Domyślnie

Do fotografii produktowej genialne szkło. Trzeba mieć tylko duże studio.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Podłączę się z pytaniem: czy warto się zastanawiać na czymś takim? http://allegro.pl/nikkor-micro-af-10...027820170.html
    Nikkor 105 z uszkodzonym AF.

Pozdrawiam
    Kuba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez laplace Zobacz posta
    Podłączę się z pytaniem: czy warto się zastanawiać na czymś takim? http://allegro.pl/nikkor-micro-af-10...027820170.html
    Nikkor 105 z uszkodzonym AF.

Pozdrawiam
    Kuba
    Optycznie ponoć to nawet lepsze szkło niż 105/2.8VR, przynajmniej takie opinie tu na forum widziałem, do macro AF konieczny nie jest choć przy nieco mniejszych skalach odwzorowania można z niego korzystać z powodzeniem. Ja AF w swoim używam ale macro u mnie nie załapało natomiast spodobało mi się krótkie tele. Kiedyś w bardzo ładnym stanie widywałem to szkło na aukcjach w okolicach 1500-1600 (za ok 2000 mozna było dostać już 105/2.8VR). Czy warto nie odpowiem.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów